Mještani vogošćanske Mjesne zajednice Semizovac ogorčeno poručuju
AKO NAM NADLEŽNI NE POMOGNU BLOKIRAT ĆEMO MAGISTRALNI PUT SEMIZOVAC-PODLUGOVI
Autor: Eset Muračević
Objavljeno: 26. Oct 2017. 14:10:21

Građani traže pomoć nadležnih


Saobraćajna nesreća u kojoj su u utorak (24.10.2017.), u vogošćanskom naselju Semizovac, učestvovla tri vozila, još jednom je skrenula pozornost javnosti na probleme više od dvadeset domaćinstava nastanjenih u ulici Stara cesta do broja 30 vezan za siguran prelaz i sigurno kretanje magstralnim putem R-445 Semizovac-Podlugovi. Naime, po riječima Emina Kusture, jednog od mještana nastanjenih uz ovaj put njihove vapaje da se uspori i poboljša bezbjednost saobraćaja na ovoj dionici puta nadležni nikako da uvaže. Naime, zbog birokratskog odnosa onih koji upravljaju regionalnim putevima oni i njhova djeca su svakodnevno izloženi opasnostima u okviru kojih mogu da izgube život. Naime, prilaz njihovim stambenim objektima nalazi se na neadekvatno obilježenoj krivini ovog regionalnog puta unutar koje, sa jedne moraju prelaziti na drugu stranu puta kako bi došli do izgrađenog trotoara. Da nevolja bude još veća ispred njihovih stambenih objekata na putu je iscrtana puna linija(!!!)

-Na cesti nema iscrtanog pješačkog prelaza niti saobraćajnih oznaka vezanih za ograničenje brzine motornih vozila, kaže Emin Kustura. Građani ovog dijela Vogošće, ukoliko svojim vozilima žele poći u Semizovac ili u Vogošću, zbog pune linije, moraju se voziti prema Ilijašu dok ne nađu pogodno mjesto da se bezbjedno i po propisima okrenu i uključe u drugu traku ceste. Također, oni koji iz pravca Ilijaša, vozilima, trebaju svratiti do svojih stambenih objekata, zbog pune linije, to ne mogu učiniti već se moraju voziti do središta Semizovca i otud se vraćati do svojih domova. Prije nekoliko godina vršena je rekonstrukcija ove ceste te je, uz trotoar pored nje, uklonjena zaštitna ograda što dodano ugrožava bezbjednost učesnik u sabraćaju. Vrlo česte su saobraćajne nesreće u okviru kojih vozila sa ceste slijeću i u ambis.


Saobraćajne nesreće u avliji građana


-Izgleda da se nadlžni u direkciji za ceste Kantona Sarajevo brinu za bezbjednost vozača kao da mi građani koji stanujemo uz cestu nismo učesnici u saobraćaju, govore njegove komšije Esad, Enes i Mehemed Dević, Vedad Raunić, Beždžet Prutina, lsmir Jahijagić, Asim Dević, Ejub Džanko, Bilal Hasanović. Mi kao poreski obveznici finansiramo one koji se trebaju brinuti i za našu sigurnost a oni stavljaju prst u uho te ništa ne čine. Pješački prelazi, ležeći policajci, saobraćajni znaci o ograničenju brzine, trotoar i sa druge strane ulice, zaštitna ograda uz već izgrađeni totoar, samo su neka od mogućih rješenja koja nam mogu pomoći u odvijanju normalnog života.

Inače, mještani su se u više navrata obraćali za pomoć Savjetu Mjesne zajednce Semizovac, Općini Vogošća i drugm nadlžnim institucijama sa zahtjevom za iscrtavanje pješačkog prelaza na ovoj, ali i drugim lokacijama na relaciji od Semizovca do granice Vogošće sa susjednom Općinom Ilijaš. Međutim, umjesto konkretne akcije stižu štura objašnjenja kako se to ne može učiniti, te tako građane ovog dijela Općine Vogošća ostavljaju da kao na „Ruskom ruletu“ svoje živote izlažu opasnostima.U ime ovih građana Općina Vogošća je od Ministarstva saobraćaja i Direcije za puteve Kantona Sarajevo zatražila iscrtavanje pješačkih prelaza na nekoliko lokaliteta i to: Uz sva autobuska stajališta, u ulici Stara cesta do broja 25 i do broja 30, u ulici Nebočaj do broja 38 i ulici Donja Vogošća do broja 8. Međutim, u aktu Direkcije za ceste Kantona Sarajevo broj: 04-27-8623/AA od 18.0.2017.godine. a kojeg je potpisao direktor Nermin Drnda, upućenom Općini Vogošća, između ostalog, je rečeno da je „Izvršeno obilježavanje horizontalne signalizacije od plastične materije u skladu sa projektom saobraćajne signalizacije. Naknadno je, kod spoja sa lokalnim putem za Gornji Nebočaj, izvršeno obiljžavanje pješačkog prelaza a za koji je Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo dalo saglasnost. Na drugim lokacijama na ovoj dionici puta, sa sigurnosnog aspekta, nije preporučljivo obilježavati pješačke prelaze iz razloga ograničene, odnosno nedovoljne preglednosti“ (!!??)

-Molimo nadležne da još jednom preispitaju uslove u kojima mi živmo, kaže Emin Kustura. Ne treba čekati da neko pogine pa da se tek onda nadležni prihvate posla. Ukoliko, u dogledno vrijeme, ne bude konkretne akcije bit ćemo prinuđeni da preduzmemo radikalnije mjere u okviru koje bi moglo doći do potpune blokade saobraćaja na Regionalnom putu Semizovac-Podlugovi.