Sead ZUBANOVIĆ, autor knjige „Lagali su nas“
NAŠA JE KIČMA DEFORMISANA I TREBA JE POČETI LIJEČITI I ISPRAVLJATI
Autor: AA
Objavljeno: 13. Dec 2017. 21:12:26
Čitajte u nastavku, da li je knjiga „Lagali su nas“ autora Seada Zubanovića djelo koje će pomjerati betonske stubove u glavama Bošnjaka? Koje sve napadao Zubanovića nakon objavljene knjige „Ko je bio Meša Selimović“?

Sead ZUBANOVIĆ: Znači, princip je uvijek isti, razlika je samo u nijansama. Sad znam da dvije trećine države Crne Gore čini oteta bosanska teritorija. Takođe sam saznao da je bošnjačka vojska ugušila Prvi srpski ustanak! Znam i da Mehmedalija Dizdar za knjigu „Kameni spavač“ nije dobio ni jedno priznanje, a Mehmed Selimović za roman „Derviš i smrt“ bio nagrađen svim tada postojećim književnim i političkim nagradama. Saznadoh čak i to da se negdje do 1940. godine bosanska lirska narodna pjesma nazivala sevdahlinkom a da je njeno kasnije novonastalo vulgarizovano ime, „sevdalinka.“


-Nije bilo Bošnjaka koji sebe za vrijeme trajanja agresije, nije upitao, zašto, kaže sarajevski publiista Sead Zubanović koji je nedavno u Sarajevu promovisao svoju kontroverznu knjigu „Lagali su nas“. Zašto se nama ovo zlo događa? Otkuda ovolika mržnja u ljudima sa kojima smo do jučer živjeli u istim zgradama, naseljima, sklapali brakove? Gdje smo to pogriješili? Da li je ovaj genocid imao svoj uzrok? Šta treba učiniti da naša djeca i unučad, ponovo, ne dođu u ovakvu ili još goru situaciju? Tražio sam odgovore na ova pitanja u istoriji i shvatio da ih tamo ne mogu naći, jer Bošnjaci nemaju napisanu svoju autentničnu prošlost. Udžbenici i knjige, umjesto činjenica, prepuni su srpskih, a u zadnje vrijeme i hrvatskih, mitova i laži. Kroz vrijeme, milom ali i silom, ubjeđivani smo u našu navodnu „tursku krivicu.“ Otet nam je jezik, ime nacije, vlasništvo nad zemljom, pravo na vjeru i jednakopravnost. Nismo nikada smjeli obilježiti ni jedno naše stratište! Tako poniženi i izhavješteni, kroz vrijeme, svjesno i nesvjesno, postajali smo ponizni podanici okupatora iz Srbije. Naša slavna prošlost bila je decenijama zatrpavana tonama smeća odvratnih neistina. Želio sam da upoznam javnost sa neupitnim činjenicama i argumentovanim spoznajama do kojih sam, uz veoma mnogo napora, došao. Eto, šta je bila moja motivacija da napišem knjigu naslova „Lagali su nas.“

Šta si to otkrio a do sada nismo znali?
ZUBANOVIĆ:
- Otkrio sam, prije svega, da Bošnjaci o sebi veoma malo znaju, najviše zato što im nije bilo omogućeno da uče istinu! Zatim sam otkrio konstantnu, neizmjerno veliku pakost, zlobu i zavist, prema našoj domovini, država koje je okružuju i „izvoze“ nam mržnju i jad trujući nas otrovnim virusom podjela. Evo, samo jedan primjer. Nedavno je Patrijarh srpski Irinej rekao da je država Srbija tamo gdje živi i samo jedan Srbin. Zbog ove izjave je reagovao čak i reisu-l-ulema dr. Husein ef. Kavazović, a tu istu rečenicu je prvi izgovorio „naš opismenitelj“ Vuk Karadžić, a još prije sto i dvadeset godina u svojoj pjesmi napisao velikosrbin Aleksa Šantić, koga Bošnjaci još uvijek toliko vole. Znači, princip je uvijek isti, razlika je samo u nijansama. Sad znam da dvije trećine države Crne Gore čini oteta bosanska teritorija. Takođe sam saznao da je bošnjačka vojska ugušila Prvi srpski ustanak! Znam i da Mehmedalija Dizdar za knjigu „Kameni spavač“ nije dobio ni jedno priznanje, a Mehmed Selimović za roman „Derviš i smrt“ bio nagrađen svim tada postojećim književnim i političkim nagradama. Saznadoh čak i to da se negdje do 1940. godine bosanska lirska narodna pjesma nazivala sevdahlinkom a da je njeno kasnije novonastalo vulgarizovano ime, „sevdalinka.“ Shvatio sam i da su skoro svi pravoslavci u Bosni, koji za sebe tvrde da su Srbi, ustvari Crnogorci. Pa zar ijekavština, sa kojom se grčevito, ali bezuspješno bore, nije krunski dokaz njihovog porijekla! Saznao sam i da je čuvena „Despića kuća“ trebala da se zove po svojoj prvoj vlasnici Despi „Despičkina kuća“, samo bi to bilo malo nezgodno! I tako dalje.

Je li teško naći izdavača za ovakve publikacije?
ZUBANOVIĆ:
- Jeste. Ali, hvala Allahu, ja takvih problema nisam imao. Izdavačka kuća „Pravda“, čiji je direktor Avdo Huseinović, od početka je stala uz mene, odnosno iza knjige čiji sam autor. Nijjet nam je zajednički. Bošnjaci se moraju dodatno edukovati i naučiti pamtiti. U suprotnom, naš fizički opstanak je u pitanju. Poslije iščitavanja ove knjige ništa, što se toga tiče, više ne bi trebalo ostati isto.

Na kakve si golgote nalazio nakon svoje prethodne knjige „Ko je bio Meša Selimović“? ZUBANOVIĆ: - Čovjek koji u zamračenoj spavaoni upali svjetlo, mora računati na to da će na njega galamiti i ljutiti se oni koje je probudio. Zaista je uvijek bilo opasno reći: „Car je go." Sa knjigom „Ko je bio Meša Selimović“ desilo se takvo nešto. Vrijeme će pokazati zašto su me zajednički „napali“ mediji iz Federacije i njihove kolege iz manjeg bosanskohercegovačkog entiteta. Iz tog razloga se moram pohvaliti da sam prvi čovjek poslije „Dejtona“ na čijoj se osudi ujedinila cijela Bosna i Hercegovina, a to nema logike. Apsurdno je reći da ista uređivačka politika važi za „Dnevni avaz“ i „Večernje novosti“, „Blic RS“ i „Oslobođenje“, „Preporod“ i „Srpski kafe“, „Stav“ i „Press RS“, ali kad je ta knjiga publikovana, tako je bilo. Napadi su dolazili u talasima. Izgleda nemoguće, ali su rezultate mog istraživanja osudili i Muhamed Filipović i Dževad Galijašević?! A tek kako je reagova radio „BIR“! Pitanje svih pitanja je kako mogu agresor i žrtva, nakon svega, zajedno toliko da vole i brane Selimovića?! Na kraju niko, ama baš niko, nije mogao osporiti tačnost ni jedne jedine rečenice iz knjige. Glavno pitanje je bilo, ko sam ja! A to što je u Mešinoj biografiji, naprimjer, ostalo da piše da je isti bio predsjednik Udruženja pisaca Jugoslavije, a to je gnusna laž, nikoga nije briga. Pozivao sam na kahvu i razgovor argumentima „svog“ velikog kritičara . Muhameda ef. Velića, obećao je, ali nije došao. Dao sam mu i pomenutu knjigu koju godinu poslije njenog izlaska nije bio pročitao, a kritikovao je njen sadržaj drugi dan po njenoj promociji. Kakav je to apsurd?! Nenad Veličković je portal „Školegijum“ maksimalno iskoristio da navodno „spašava“ srednjoškolsku djecu od mog nacionalizma. A ja i dalje i još više tvrdim da je Meša Selimović, najveći nerođeni Srbin, što reče Nikola Koljević svojevremeno i osnovano, nanio nemjerljivu štetu Bosni i Bošnjacima! On je kukavičije jaje u bosanskom gnijezdu! Ovo Nenad Veličković dobro zna pa se iz njemu, a sada i nama, dobro poznatog razloga i „brine“ braneći postojeće stanje naopake percepcije u glavama bošnjačke djece!

Sa čime se možeš suočiti nakon ove knjige?
ZUBANOVIĆ:
- Moj pogled na život nije materijalistički. Prije svega mi je stalo da se nad onim što radim nalazi Allahovo zadovoljstvo. Pokušao sam, koliko to mogu, dati zekjat na ovo znanja koje mi je Svevišnji darovao. Siguran sam da će se oni koji pročitaju knjigu „Lagali su nas“, okoristiti, posebno Bošnjaci. S obzirom da je tematika ovaj put raznolika, očekujem još žešće napade. Nadam se ipak da će biti više onih koji razmišljaju svojom glavom i imaju spremnosti da se bore ne prihvatajući stanje zadovoljnog roba, koje je najveći neprijatelj slobode. Činjenica je da borba za slobodu nikad ne prestaje. Intelektualci iz bošnjačkog korpusa su pokazali svoj kukavičluk i veliku ljubav prema dunjaluku, što im je uz ono obavezno „nemoj talasati, meni je dobro“, glavna od osobina. Od njih je mala fajda. Narod, one najšire mase, prepoznaje moje nastojanje da se vratimo svome dostojanstvu i iskonu. Naša je kičma deformisana i treba je početi polahko liječiti i ispravljati. Povijena leđa nisu nikada bila karakterna crta Bošnjaka.

Islamska zajednica u BiH ti je zabramila nastupe u njihovim prostorima?
ZUBANOVIĆ:
- Nedavno je i do mene, naglašavam posredno, došla informacija da je Islamska zajednca u BiH zabranila moja gostovanja, odnosno promociju mog rada u njihovim objektima. Nisam siguran da je to tačno jer po džamijama i Islamskim centrima promovišu svoje knjige, bez ikakvih problema, čak i ljudi koji upražnjavaju jogu i sa islamom nemaju ni dodirne tačke! Jedino može biti da je meni „otežavajuća“ okolnost da dobijem tu mogućnost, to što trenutno obavljam dužnost mutevelije!? Odavno mi je postala kristalno jasna misao rahmetli Alije Izetbegovića, koji konstatova da je na putu ka ozdravljenju našeg kolektiviteta potrebno prvo provesti islamizaciju muslimana!

Mediji i tvoji projekti. Ima li podrške ili si dočekan „na nož“?
ZUBANOVIĆ:
- Postoji pozitivna i negativna reklama. Obadvije su korisne. Vrlo je važno da ono što se prezentira javnosti bude zapaženo i komentarisano. Meni je veoma drago što sam kod mnogih intelektualaca Bošnjaka, prepoznao autorsku ljubomoru. Ona je i normalna, ako nije bolesna i potvrđuje vrijednost djela. U zraku kao da visi njihovo pitanje: „Kako da je on to napisao, a ne neko drugi?“ Buni ih i moj specifičan stil pisanja jer ne znaju da sam ga gradio preko trideset godina pisajući stihove! Što se tiče medija sa druge, dušmanske strane, kritike su neminovne. Kad vam neprijatelj otkrije planove, vi ćete izgubiti mnoge bitke, a možda i rat. Oni se toga i boje! Odmah po izlasku „Meše“ dobio sam naziv „fundamentalista“ pa „šovinista“ i „opskurni ekstremista“. Ne znam koja je moja naredna „titula“ po objavi ove knjige. Velikosrpska politika veoma brzo markira protivnika koji je razotkrio njene planove i na sve načine ga pokušava sistemski eliminisati i spriječiti njegov uticaj na javno mnijenje. Nije im teško detektovati „opasne“ pojedince iz bošnjačkog korpusa jer ih je, nažalost, veoma malo.

Ko te najviše kritikuje?
ZUBANOVIĆ:
- Ovaj argumentovani način borbe za Bosnu i Bošnjake, koji vodim, ne odgovara dušmanima jer u sudaru sa istinom laž nemonovno biva poražena. Svjesni svoje nemoći da sredstvima prisile, kao što su to činili kroz prošla vremena, zabrane drugoj strani pravo na polemiku, težište svojih napada prenose na osporavanje kompetentnosti autora na sve načine. Ogromnu pomoć imaju u pojedinim bošnjačkim, zaista moram tako reći, huljama koji su se davno prodali velikosrpskoj mašineriji. Moja je konstatacija da takvih spodoba, nažalost, ima povelik broj u svim životnim sferama naše današnjice. Drago mi je da su se neki razotkrili i sami, zahvaljujući njihovim burnim reakcijama na ono što pišem. „Lagali su nas“ je knjiga koja će, svojim sadržajem, pomjerati betonske stubove u glavama bošnjačkog naroda. Dovim i nadam se da će ti tektonski poremećaji za rezultat imati naše prosvjetljenje i prepoznavanje četničkih prevara, kojima je krajnji cilj konačni nestanak Bosne i Hercegovine i najbrojnijeg naroda u njoj. Otvoreno govoreći, u toku su opsežne pripreme za završni pokolj Bošnjaka!