Ceremonija zatvaranja Tribunala
GENERALNI SEKRETAR UN-A GUTERRES: GENOCID ĆE I DALJE PROGONITI NAŠU SVIJEST
Autor: N1
Objavljeno: 21. Dec 2017. 17:12:05


Generalni sekretar UN-a Antonio Guterres danas je na ceremoniji zatvaranja Haškog tribunala kazao da će zahvaljujući radu ovog suda biti nemoguće više ikada prekrajati historiju.

"Velika mi je čast da sam ovdje danas kako bih prisustvovao zatvaranju međunarodnog suda za bivšu Jugoslaviju. Kad je stvoren međunarodni krivični sud bio je to jedan momenat od povijesne važnosti. NIje postojao nijedan sud međunarodne vrste koji bi mogao suditi o individualnoj krivičnoj odgovornosti. Vijeće sigurnosti je tom prilikom reklo da je uvjereno da će taj Sud doprinijeti održavanju mira. Ja se nadam da će ovaj osjećaj opstati i nadživjeti i današnji dan", kazao je Guterres.

Istakao je kako je Tribunal zasjedao više od 10.000 dana.

"Ovaj sud zasjedao je više od 10.000 dana, čuo svjedočenja 5.000 svjedoka, 98 osoba je osuđeno za zločine koji su počinili. Osim toga, međunarodni sud je dao glas žrtvama. Onima koji su preživjeli mnoga zvjerstva i da u zapisnik izjave ono što su iskusile kako bi počinioci vidjeli pred svima šta su uradili. Proživjeti takve strahote traži nevjerovatnu snagu. Pozdravljam one koji su došli svjedočiti pred Sud kako bi se ostvarila pravda. Arhivi i dokumenti će osigurati da niko neće moći prekrajati povijest, a glas žrtava će se čuti još desetljećima. Ovaj sud je bio pionirska organizacija koja je pomogla stvaranju koncepta međunarodne krivične pravde".

Guterres smatra da je zahvaljujući radu suda odgovornost zaživjela u kolektivnoj svijesti ljudi.

"Odgovornost je zaživjela i pustila korjenje u našoj kolektivnoj svijesti. Stvoreni su i drugi entiteti koji služe za utvrđivanje odgovornosti. Bez sudova za Jugoslaviju i Ruanu možda nikad ne bi došlo do osnivanja stalnog međunarodnog krivičnog suda".

"U Srebrenici sam odao poštu žrtvama genocida. Taj genocid će i dalje progoniti našu kolektivnu svijest. Cijela međunarodna zajednica i UN su morale priznati dio odgovornosti za taj zločin. Svi moraju prihvatiti neproecive istine, to je od suštinskog značaja za izgradnju bolje budućnosti", poručio je Guterres.

Agius: Tribunal ostavlja naslijeđe koje će nadživjeti svakog

Predsjednik Haškog tribunala Carmel Agius je danas na ceremoniji zatvaranja rada ove institucije kazao da je tribunal postao iskra iz koje se rađa pokret za promjenu.
"Ponekad u historiji odlučna akcija međunarodne zajednice postaje iskra iz koje se rađa pokret za promjenu. Međunarodni tribunal za bivšu Jugoslaviju je primjer toga. Njegovo osnivanje je bilo izraz zajedničke odlučnosti za borbu protiv nekažnjenosti. Mi smo osnovani kao privremeni ad hoc tribunal, ne stalan, sa mandatom da donese pravdu, mir i bezbjednost samo jednom regionu u svijetu. Iako je naša svrha na početku bila ograničena, ostvarenja protekle 24 godine pokazuju nešto drugo", poručio je Agius.

Dodao je dodao da je Haški tribunal postao sinonim za tijelo sa univerzalnim standardima.

"Naime, univerzalnost našeg Tribunala sa nezavidnim šansama i visokim očekivanjima preraslo je u tijelo koje je pratilo univerzalne standarde, usavršavalo najbolju praksu i postalo nedahnuće širom svijeta. Jedan pokret koji je započet prije četvrt vijeka prerastao je u očekivanje da će ratni zločinci biti privedeni pred lice pravde".

Poručio je da je Tribunal svojim radom otvorio vrata nove ere u međunarodnoj krivičnoj pravdi.

"Pomislite samo koliko smo daleko stigli od 1993. Tribunal je otvorio vrata nove ere u međunarodnoj krivičnoj pravdi i njegovo naslijeđe će nadživjeti svakog od nas prisutnih. Tribunal nije postigao sam ovaj uspjeh, imao je mnogo partnera i donora koji su ovdje prisutni".