Glas za Bosnu
BOSANSKI IZLAZ NA OTVORENO MORE
Autor: Senad Ušanović
Objavljeno: 17. Jan 2018. 14:01:28
Predsjednica Hrvatske u posjeti BiH će ponuditi prijateljsko rješenje?
Sastanak u bosanskoj morskoj zoni na brodu s bosanskom zastavom?
Trilateralni razgovor o poboljšanju odnosa između Bosne i Herrcegovine i Hrvatske uz učešće Turske trebao bi se simbolično održati na brodu sa zastavom države Bosne i Hercegovine, i u budućoj morskoj zoni koja predstavlja „Bosanski izlaz na međunarodne vode“.

Zašto bi Hrvatska spriječavala izlaz Bosne i Hercegovine na međunarodne vode ukoliko istinski želi prijateljske odnose s Bosnom i Hercegovinom?

Ne pristajanje Hrvatske da se složi da Bosna i Hercegovina ima pravo na uski morski pojas koji vodi do međunarodnih voda bi značio da susjedna država koja toliko trudi da se brine o pravima Hrvata u Bosni upravo želi držati Bosnu u izolaciji?

Potpisivanjem ovog „morskog“ sporazuma nestale bi sve nedoumice i moglo bi se rasterećeno krenuti u jačanje prijateljskih odnosa ali i s gradnjim Pelješkog mosta.

Predsjednica Hrvatske će vjerovatno prilikom svoje posjete Bosni i Hercegovini (17. januara 2018.) razgovarati na ovu temu. A bilo bi svakako dobro kada bi se održao načelno dogovoreni trilateralni sastanak čelnika Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Turske upravo u toj bosanskoj morskoj zoni i na brodu s bosanskom zastavom.