Sarajevo
GENERAL ATIF DUDAKOVIĆ I DRUGI PUŠTENI NA SLOBODU
Autor: NAP
Objavljeno: 29. Apr 2018. 19:04:49


Bivši komandant 5. korpusa Armije Republike BiH general Atif Dudaković i ostalih 12 osumnjičenih za ratni zločin, pušteni su na slobodu.

Podsjećamo, Sud BiH odbio je danas zahtjev Tužilaštva BiH za određivanjem mjera pritvora za bivšeg komandanta 5. korpusa ARBiH generala Atifa Dudakovića i ostale uhapšene.

Sud je umjesto pritvora optuženima odredio mjere zabrane:

- Zabrana sastajanja sa određenim osobama iz člana 126.a stav 1. tačka c) ZKP BiH, na način da se osumnjičenima zabranjuje kontaktiranje (uključujući i telefonski ili kontaktiranje preko posrednika), sa oficirima i vojnicima koji su na bilo koji način bili uključeni u vojnu operaciju ''Sana 95'' na područjima opština Bosanska Krupa, Bosanski Petrovac, Ključ i Sanski Most.- Osumnjičenim se zabranjuje i kontaktiranje sa svim predstavnicima printanih i elektronskih medija o činjenicama koje se odnose na ovaj krivični postupak, kao i javna obraćanja u vezi sa ovim krivičnim postupkom.

- O izvršenju izrečenih mjera starat će se pripadnici nadležnih policijskih stanica u zavisnosti od mjesta boravišta osumnjičenih, i to PS Centar Sarajevo, PS Stari Grad Sarajevo, PS Bihać, PS Cazin, PS Velika Kladuša i PS Ključ.

- Osumnjičenima se nalaže da strogo postupaju u skladu sa naredbama i pozivima Suda BiH, kojima se mijenjaju uslovi ili ukidaju ove obaveze ili kojim se zahtijeva njihovo prisustvo u Sudu, kao i da budu dostupni Tužilaštvu i Sudu BiH.- Izrečene mjere zabrane će trajati dok za njima postoji potreba, a opravdanost ovih mjera će se kontrolisati svaka dva mjeseca.

- U skladu sa članom 126.b) stav 3. osumnjičeni se posebno upozoravaju da im se može odrediti pritvor ukoliko ne budu postupali u skladu sa izrečenim mjerama ovog rješenja.