TURSKA POZVALA GENERALNOG KONZULA IZRAELA U ISTANBULU DA PRIVREMENO NAPUSTI TU ZEMLJU
Autor: AA
Objavljeno: 16. May 2018. 14:05:46


Turska je pozvala generalnog konzula Izraela u Istanbulu Yosefa Levija Sfarija da privremeno napusti zemlju, javlja Anadolu Agency (AA).

Prema informacijama iz diplomatskih izvora, od Sfarija je zatraženo da privremeno napusti Tursku, a u vezi s dešavanjima koja su nastala nakon izraelskih napada na Palestince.

Ministarstvo vanjskih poslova Izraela jučer je pozvalo na razgovor Gurcana Turkoglua, generalnog konzula Turske u Jerusalemu.

U saopćenju iz izraelskog MVP-a navedeno je da su od Turkoglua zatražili da se na određeno vrijeme vrati u svoju zemlju radi konsultacija.

"Generalni konzul Turske u Jerusalemu je pozvan u Ministarstvo vanjskih poslova. Od njega je pritom traženo da se na određeno vrijeme vrati u domovinu radi konsultacija", kazao je glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Izraela.

Nakon premještanja ambasade Sjedinjenih Američkih Država (SAD) iz Tel Aviva u Jerusalem, najmanje 62 Palestinaca su poginula, a više od tri hiljade su povrijeđene, u izraelskim napadima kojima su upotrebom sile i vatrenog oružja pokušale spriječiti proteste. Turska je nakon toga pozvala ambasadore iz Tel Aviva i Washingtona na konsultacije u Ankaru.

U osudama koje stižu iz svijeta, između ostalog je navedeno da je prekomjerna sila nedopustiva u slučaju mirnih protesta kakve Palestinci organiziraju na 70. godišnjicu Nakbe, masovnog progona tog naroda.