NAJVEĆI NIŠAN NA BALKANU: Od Ministarstva kulture Crne Gore čeka se odgovor na zahtjev za postavljanje spomen obilježja
U PLAVU ĆE BITI POSTAVLJENO SPOMEN OBILJEŽJE ŠEHIDIMA - ŽRTVAMA GENOCIDA 1912-1913.
Autor: SandžakPress.net
Objavljeno: 17. May 2018. 20:05:48

Maketa spomen obilježja: Sve je spremo samo se čeka odgovor Ministarstva kulture Crne Gore


’Spomen obilježje šehidima 1913. godine je završeno. Očekujemo da će ovih dana biti doneseno u Plav. Visine 450 cm, to će biti najveći nišan na Balkanu a vjerovatno i u Evropi. Zahvaljujem se Arminu Redžepagiću koji je uradio projekat, imamima koji su podigli svijest građana o važnosti projekta, predsjedniku Opštine Plav Orhanu Šahmanoviću koji je preuzeo sve potrebne mjere na putu realizacije, odbornicima u Skupštini opštine Plav koji su izglasali Odluku o postavljanju spomen obilježja, prof. Šerbu Rastoderu koji je napisao naučni elaborat o značaju spomen obilježja, Seadu Grbi koji je isklesao ovaj nišan i svima koji su na bilo koji način pomogli na ovom hajirli projektu.

Već neko vrijeme Ministarstvu kulture Crne Gore je upućen zahtjev za odobrenje postavljanja spomen obilježja. Još uvijek nijesu odgovorili.

Njihov odgovor spomen obilježje će čekati u Plavu ako Bog da" - napisao je Muhamed ef. Cecunjanin, imam Šabovića džamije na svom Facebook profilu.

https://www.facebook.com/muhamedcec/posts/10216866224267405

Tekstualno obrazloženje koncepta:

Spomen-obilježje u obliku nišana kao najbolji podsjetnik na smrt, smrt na Allahovom putu.
Muslimani ovih prostora kao potomci šehida, šehidski nišan osjećamo kao dio svojeg postojanja jer zauzima glavnu ulogu u našim životima-podsjeća nas da je njihova smrt bila cijana za naše la ilahe illallah danas.
Otuda ideja da koncept spomen-obilježja šehidima bude u obliku nišana.


Čeka se odgovor


U osnovi osmougao a završava čalmom na vrhu obavijena oblim spiralnim po vertikali omotačem koji pokazuje pravac prema nebeskim svodovima, odredištu šehida, daje mu monumentalnost, a njegove dimenzije 305/60cm stuba i 145/80 čalme čine ga kolosalnim zbog jake poruke koju nosi.

Monumentalnost kao i kolosalnost spomen-obilježja uzdižu šehidski nišan na nivo koji odgovara njegovoj glavnoj ulozi koju ima u našim životima.

Planirana lokacija Spomen-obilježja je na Racini, u Plavu.

Autor projekta Spomen-obilježje za žrtve genocida 1912-1913.godine u Plavu i Gusinju je arh. Armin Redžepagić, (Arhitektonski studio ARSA).