Beograd: U parku kod Predsjedništva Srbije
INICIJATIVA MLADIH ZA LJUDSKA PRAVA POZVALA VUČIĆA I BRNABIĆ NA KOMEMORATIVNI SKUP ZA ŽRTVE GENOCIDA U SREBRENICI
Autor: Beta
Objavljeno: 05. Jul 2018. 14:07:05


Inicijativa mladih za ljudska prava pozvala je predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, premijerku Anu Brnabić i poslanike da prisustvuju komemorativnom skupu za žrtve genocida u Srebrenici, koji organizuje Inicijativa u srijedu, 11. jula u parku kod Predsjedništva Srbije.

Kako su naveli, komemorativni skup bit će održan od 20 sati, a državni zvaničnici paljenjem svijeća mogu da izraze pijetet prema žrtvama srebreničkog genocida.

Inicijativa je saopštila da od vlasti zahtijeva da "usvoje deklaraciju Narodne skupštine, koja će na adekvatan način adresirati genocid počinjen u Srebrenici, kao i žrtve tog genocida, zatim da se 11. juli obilježava kao Dan sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici i da se efikasno procesuiraju ratni zločini pri Odeljenju Višeg suda za ratne zločine."

Dodaju da zahtjevaju i "poštovanje i uvažavanje presuda domaćih i međunarodnih sudova kojima se utvrđuju činjenice i odgovornost u vezi sa ratovima u bivšoj Jugoslaviji i da se zaustavi promocija i glorifikacije osuđenih ratnih zločinaca na političkim skupovima, državnim svečanostima i Vojnoj akademiji".

U zahtjeve se ubraja i "puno sprovođenje Nacionalne strategije za procesuiranje ratnih zločina od 2016. do 2020. godine, posebno u dijelu koji se odnosi na to da u školama počne da se o zločinima govori na osnovu sudski utvrđenih činjenica".

"Inicijativa izražava negodovanje zbog kontinuteta ćutanja političke elite o odgovornosti države Srbije za ratne zločine, pogotovu o genocidu u Srebrenici, za šta je presudom Međunarodnog suda pravde 2007. proglašena odgovornom zbog propusta da spreči genocid, kao i da kazni ili izruči Tribunalu počinioce tog zločina, a u prvom redu generala VRS Ratka Mladića", naveli su u saopštenju.

Dodaje se da ove godine nije bilo ni riječi o posjeti državnih zvaničnika Srbije Memorijalnom centru u Potočarima, dok, kako su ocijenili, u posljednje dvije godine postoji podrška političke elite osuđenim ratnim zločincima u Srbiji. Inicijativa je navela da bez rasvijetljene ratne prošlosti, nema svijetle budućnosti za građane Srbije i da poštovanje žrtava genocida u Srebrenici od predstavnika vlasti mora biti osnov politike mira i stabilnosti Srbije.