Evropsko prvenstvo B divizije:
KOŠARKAŠIMA KOSOVA ZABRANJEN ULAZAK U BIH, KS BIH OČEKUJE ŽESTOKA KAZNA ZBOG NAVODNOG UPLITANJA POLITIKE
Autor: NAP
Objavljeno: 09. Aug 2018. 14:08:39


MIP Kosova: Bosna i Hercegovina ne treba da opterećuje sport politikom

Ministarstvo inostranih poslova Kosova izrazilo je duboko žaljenje zbog neopravdanog kašnjenja, odugovlačenja i sistematskih poteškoća u proceduri izdavanja viza za članove kosovske reprezentacije do 16 godina, koja treba da učestvuje na Evropskom prvenstvu FIBA –U16, Divizija B, u Sarajevu, u Bosni i Hercegovini, od 9. do 18. avgusta 2018. godine, prenosi Anadolu Agency (AA).

MIP Kosova podseća da je Kosovo postalo punopravna članica Međunarodne košarkaške federacije pre više od tri godine, te da pokušaj da se postave političke prepreke s ciljem da se ugrozi učešće kosovske reprezentacije na tom sportskom takmičenju do poslednjeg momenta, ne samo da krši načelo slobode kretanja, već i pravila same organizacije "za šta tražimo odgovornost".

MIP Kosova smatra da je vršenje psihološkog pritiska na predstavnike Kosova u vezi sa izdavanjem viza, uoči prvog meča koje Kosovo danas ima sa Bosnom i Hercegovinom, zlonamerno i nesportsko.

MIP Kosova podseća BIH da su, i pored političkih stavova, predstavnici Republike Kosovo učestvovali na sportskim takmičenjima uz državnu zastavu Kosova i u Ruskoj Federaciji. Takođe se pozivaju Evropska unija i zemlje saveznice da hitno reaguju u vezi s ovim pitanjem, preniejla je AA.
U Sarajevu danas počinje Evropsko prvenstvo B divizije za košarkaše do 16 godina, a organizator takmičenja KS BiH će vjerovatno pretrpiti novu blamažu i to zbog politike.

Bosna i Hercegovina u petak od 18:45 treba igrati protiv Kosova, ali košarkašima reprezentacije Kosova nisu odobrene vize za ulazak u našu zemlju.

Nakon vijesti da je Međunarodna košarkaška federacija (FIBA) zaprijetila sankcijama Košarkaškom savezu BiH jer je Ministarstvo vanjskih poslova BiH odbilo da izda vize kadetima Kosova, uslijedio je odgovor samog ministra.

- Nije tačno. Ovaj zahtjev je zaprimljen u srijedu što je veoma kasno s obzirom da u četvrtak počinje prvenstvo. Tri dana je rok za odgovor, ali nije tačna informacija da je zahtjev odbijen. Mi smo jutros poslali upit Košarkaškom savezu BiH i nismo dobili odgovor da li UO KS BiH stoji iza ovog takmičenja. Nakon toga možemo donijeti odluku s obzirom da od 24 zemlje učesnice, Kosovo je jedino koje BiH nije priznala - ijavio je ministar Igor Crnadak.

- Ponavljam, BiH nije priznala Kosovo i što se tog tiče tu nema promjena dok god je ova struktura vlasti iz Republike Srpske u institucijama u Sarajevu. Međutim, nije tačno da smo odbili da izdamo vize jer je ovaj zahtjev još uvijek u proceduri. Odluku ćemo donijeti kad dobijemo informacije iz Upravnog odbora Košarkaškog saveza BiH, da li kompletan UO uključujući i predstavnike iz RS, stoje iza ovog turnira - pojasnio je Crnadak.

KS BiH će sigurno biti kažnjen, samo je pitanje na koji način, jer FIBA, svetska košarkaška federacija strogo zabranjuje uplitanje politike u sport.