Zenica
PROMOCIJA KNJIGE “KAD ŠUTNJA PROGOVORI” AUTORICE HADŽERE BIŠČEVIĆ-OMEROVIĆ
Autor: Said Šteta
Objavljeno: 22. Sep 2018. 15:09:39


Klub paraolimpijskih sportova “Baton” Zenica, u muzeju grada Zenica, petak večer 21. septembra, organizovao je promociju za pamćenje. Ovoga puta, knjiga poezije “Kad šutnja progovori” autorice, Zeničanke po rođenju, Hadžere Biščević-Omerović. Otvarajući promociju, predsjednik KPS “Baton” Amir Ismić podsjetio je na bogatstvo pisane riječi kao amanet dobra, generacijama koje će doći, i zaželio pjesnikinji Hadžeri dobrodošlicu u njenu Zenicu. Muzičkom izvedbom na violini predstavila se mlada violonistica Amina Bajramović, dok sam recitova stihove pjesme “To

Predsjednik KPS "Baton" mr. Amir Ismić otvara promociju
bolan” iz pomenute zbirke. Nakon uvodnih riječi kao moderatora i podsjećanja na susret sa autoricom i njenim suprugom na Uni, najavio sam promotoricu, mladu književnicu iz Zenice, mr. Eminu Selimović, koja je između ostalog o autorici i njenoj poeziji rekla: “Poeziju Hadžere Biščević-Omerović, mogli bismo imenovati inteligentnom poezijom. Poezijom koja je živa i hrabra, koja ima svoje odrednice, mjesta i puteve. Ona je univerzalna, i moderna ali i realistična, i to onoliko koliko je realan i sam život.”

Nakon izlaganja promotorice Emine, zlatni glas Amine Bajramović počastio je prisutne sevdalinkom, da bi o knjizi u nešto dužem izlaganju, ali iscrpno i sa puno emocija govorila književnica iz Maglaja, ili kako je volim zvati poetesa sa dušom, mr. Rašida Muhić, zaključivši:

Hadžerina zbirka poezije “Kad šutnja progovori” je njena lična priča koja dotiče svako čulo. Ona osjeća, sanja, želi, objašnjava. Ona svemu traži smisao. Hrabro korača i sve gleda širom otvorenih očiju, svjesna isprepletenosti što je u njoj i oko nje. Njena je duša okusila spoznaju i ona je hrabro iznosi onako kako umije.”


Ilahijom “Džennetski sastanak” mlada Amina Bajramović je izmamila suze i kod onih tvrđih i pokazala da ovo nije samo promocija, nego nizanje emocija kao bisera nakvašenih suzama. Recitacijom pjesme ”U mirisu lipa rođena”, posvećene rodnoj Zenici, počeo sam najavu autorice i nastavio redati zapisane rečenice iz njenog sjećanja na djetinjstvo.


Amina Bajramović violinom osvaja brojnu publiku


Rođena je u nekadašnjoj ulici Matije Gubca, (današnja Travnička), gdje su poslije rušenja tih prizemnih kuća napravili dječiji vrtić i visoku zgradu. Amidža njene mame, bio je slastičar Ćamil Omerbegović. Došao u Zenicu uz II svj. rat, oženio se, kupio kuću na korzu i slastičarnu, (na mjestu današnje slastičarne “Korzo”). Imao je i transportna drvena bijela kolica, odakle je vadio slatke kolače, orašnice, lančiće od slatkog tijesta, šekerlame. Na glavi je nosio crveni fes, a oko pojasa bijelu kecelju. Na Kočevi (tada kao biser) naučila je plivati. “I sad kad zažmirim, pored mene blješti moja biserna Kočeva”, rekla je u svome prisjećanju autorica knjige “Kad šutnja progovori” Zeničanka po rođenju, koja danas živi na relaciji Goteburg-Sarajevo, pjesnikinja, pravnica, Hadžera Biščević Omerović.

U veoma emotivnom obraćanju koje je prekidano glasom pjesme “Kraj tanana šadrvana” mlade Amine Bajramović, autorica je redala stihove i ono što njeno pjesništvo i čini posebnim, a to je njena duša, potpuno svjesna. Nakon dugog aplauza, i najiskrenijih emocija prisutnih koji su ovoj promociji pohodili iz Jajaca, Šipova, Maglaja, čak Njemačke, odakle je došao bračni par Omerbegović, jer je Ismet sin slastičara Ćamila. Tako je KPS “Baton” još jednom pokazao da zna prirediti kulturni događaj i ostaviti ga kao vrijedan muzejski eksponat u sjećanju ljubitelja pisane riječi.