Kandidat Nezavisne bosanskohercegovačke liste za Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH Nermin Pećanac uputio otvoreno pismo Visokom predstavniku u BiH Valentinu Inzku
GOSPODINE INZKO: UKLJUČITE SE U OTKLANJANJU RAK RANE BOSANSKOHERCEGOVAČKOG DRUŠTVA – KORUPCIJE I INSTITUCIONALNOG KRIMINALA
Autor: B.net
Objavljeno: 25. Sep 2018. 13:09:54

Građani Bosne i Hercegovine ne zaslužuju korumpirane političare, niti ponižavanje, osporavanje i širenje osjećaja privremenosti države Bosne i Hercegovine koje svakodnevno doživljavaju od takvih. Takve političare, pojedince, kriminalne grupe i kriminalizirane institucije ne treba ohrabrivati.


Vaša Ekselencijo,
Obraćam Vam se u vremenu kada se Bosna i Hercegovina nalazi u veoma složenoj sveukupnoj situaciji. Politička nestabilnost i previranja direktno se održavaju na ekonomsku, pravnu, socijalnu i sigurnosnu situaciju u cjelini. Uporedo s tim, komplicirani državni i društveni sistem omogućava pojedinim političarima da neodgovorno i nekažnjeno rade direktno protiv interesa države Bosne i Hercegovine, što je vidljivo i kroz ovu kampanju za Opće izbore 2018. godine.

To ima samo jedan cilj, a to je prikrivanje i izbjegavanje vlastite krivične odgovornosti, a naročito u slučajevima korupcije i institucionalnog kriminala. Građani postaju taoci takvih pojedinaca koji samo demagoški i verbalistički nagovještavaju skorašnju borbu protiv korupcije i kriminala, a u stvari, samo se bahato izruguju građanima i najširoj javnosti. Zato se s pravom pitam gdje je završila obimna dokumentacija antikorupcijskog tima OHR-a koja sasvim sigurno sadrži značajne informacije u vezi sa konkretnim slučajevima korupcije.
U Bosni i Hercegovini samo naizgled ili tek formalno ima dovoljno agencija za zaštitu zakona, ali je evidentno da i pored tolikog broja institucija, institucionalni kriminal sa svojim neskrivenim protagonistama svakim danom postaje sve otvoreniji, jači i drskiji. S druge strane, ionako slab otpor utučene i letargične domaće javnosti, pa čak i medija i nevladinih organizacija, postaje sve slabiji.

Vještački stvorena pravna anarhija u kojoj se ne poštuju odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, ili se one primjenjuju selektivno, kreirana je samo s jednim ciljem, a to je onemogućavanje jačanja sudske vlasti u Bosni i Hercegovini i zataškavanje već poznatih slučajeva korupcije i institucionalnog kriminala. Na ovaj način se ugrožavaju strane investicije, euroatlanske integracije, te onemogućava ekonomski napredak i socijalna stabilizacija zemlje. Mišljenje većeg dijela javnosti je da iza institucionalnog kriminala stoje i pojedinici iz međunarodne zajednice, u šta ne želim povjerovati, ali je bosanskohercegovačka javnost, zaslužila odgovor na pitanje zašto se, osim verbalnih najava u procesuiranju nosioca institucionalnog kriminala, tzv. velikih riba, ne uključuju predstavnici i organi međunarodnih organizacija.

Sve navedeno ukazuje na to da su, kada su u pitanju opstrukcije i prekidi istraga u slučajevima institucionalnog i privrednog kriminala, državne i sudske institucije pod apsolutnom kontrolom onih političkih subjekata koji žele da zataškaju vlastitu odgovornost u tim aferama. Svako prijavljivanje korupcije, ukoliko je na bilo koji način povezano sa političkim moćnicima, može u konačnici biti opasno i nema apsolutno nikakvu svrhu.

Grupa država protiv korupcije (GRECO) koja djeluje pod okriljem Direktorata za ljudska prava Vijeća Evrope, još je u maju 2011. godine upozoravala na neusklađenost zakonskih sankcija po pitanju procesuiranja slučajeva korupcije u entitetima u odnosu na državni zakon. Izrečena je i kritika prema pravosudnim organima koji, procentulano gledano, veoma malo pažnje posvećuju problematici korupcije odnosno institucionalnog i privrednog kriminala, a u mnogim slučajevima prijave se odbacuju zbog, kako se navodi nedostatka dokaza koji u transportu nestanu.
Usljed takve situacije, a zbog pravnog javašluka, nepoštivanja ustavnih odredbi, ometanja uspostave pravne države, kočenja Bosne i Hercegovine na putu ka EU, molim Vas da iskoristite svoju poziciju i uticaj da se u Bosni i Hercegovini formira institucija slična Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta u Republici Hrvatskoj (USKOK). Institucija takvog oblika bi omogućila zaštitu pravne države i funkcioniranje sistema vlasti naročito pravosuđa koje je već dugi niz godina, usljed pojačavanja političkog uticaja dobrim dijelom paralizirano. Jedino na takav način moguće je zaustaviti dalju politizaciju pravosudnog sistema koji se pokušava izmanipulirati i zloupotrijebiti u svrhu zaštite odgovornih za kriminal i korupciju.

Vaša Ekselencijo, o svemu prethodno navedenom obavjestio sam sve ambasadore u Bosni i Hercegovini otvorenim pismima od 20.08.2011. godine i 12.10.2015. godine, ali, nažalost, nisam dobio nikakav odgovor. Sve se završava deklarativnim parolama, te izostaju konkretne akcije. Građani Bosne i Hercegovine očekuju od Vas da se aktivno uključite u otklanjanje rak rane bosanskohercegovačkog društva – korupcije i institucionalnog kriminala. Građani Bosne i Hercegovine ne zaslužuju korumpirane političare, niti ponižavanje, osporavanje i širenje osjećaja privremenosti države Bosne i Hercegovine koje svakodnevno doživljavaju od takvih. Takve političare, pojedince, kriminalne grupe i kriminalizirane institucije ne treba ohrabrivati. Naprotiv, iskoristite svoju poziciju i autoritet kako biste pomogli građanima Bosne i Hercegovine da dobiju odgovornu vlast dostojnu čovjeka koji želi da mirno živi, radi i zarađuje, te školuje svoju djecu. Pomozite da se zaustavi ovo bezvlašće, pljačka, režim i diktatura kriminalaca. Pomozite građanima Bosne i Hercegovine da zadrže svoje dostojanstvo i ostanu na putu ka građanskoj, demokratskoj i civiliziranoj evropskoj porodici.

Još jednom Vas podsjećam das sam Vam pisao o ovoj temi prije tri godine, ali, nažalost, nikada niste reagovali, a situacija je ostala ista ako ne i gora.

Na kraju osjećam obavezu da Vas u ime biračkog tijerla u BiH zamolim da aktivno partite izborni proces i zakonitost izbornog procesa, s obzirom na mnoge najave moguće prevare i već utvrđenih nepravilnosti, napisao je u pismu Nermin Pećanac, Kandidat Nezavisne bosanskohercegovačke liste za Predstavnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine.