PROFESOR SAFVET HALILOVIĆ ODRŽAO PREDAVANJE NA ISTANBULSKOM UNIVERZITETU
Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 10. Oct 2018. 14:10:27


Na poziv prodekana za međunarodnu saradnju i naučno-istraživački rad, prof. dr. Ahmeta Temela, u četvrtak, 4. oktobra 2018. godine, prof. dr. Safvet Halilović, redovni profesor Islamskog pedagoškog fakulteta Univerziteta u Zenici, bio je gost-predavač na Teološkom fakultetu (İlahiyat Fakültesi) u Istanbulu. Teološki fakultet je članica Istanbulskog univerziteta (İstanbul Üniversitesi) sa kojim je Islamski pedagoški fakultet u Zenici potpisao Protokol o saradnji u februaru 2018. godine. Inače, Istanbulski univerzitet je poznata i svjetski renomirana obrazovna institucija, na kojoj studira preko 250.000 studenata.

Predavanje na temu Značaj i perspektive kur'anske antropologije održano je na arapskom jeziku u amfiteatru Teološkog fakulteta za polaznike studijske grupe na arapskom i engleskom jeziku. Pored studenata dodiplomskog studija, izlaganju profesora Halilovića prisustvovali su i magistranti, doktoranti te dio asistenata i profesora Teološkog fakulteta Istanbulskog univerziteta.

Iako je bilo predviđeno predavanje konferencijskog tipa, zainteresiranost prisutnih za predmetnu temu učinila je da susret sa profesorom Halilovićem potraje puna dva sata. Ovakav interes za temu umnogome objašnjava i činjenica da je kur'anska antropologija naučno područje kojim se, prema našim saznanjima, dosad niko nije detaljno bavio u domenu islamskih teoloških disciplina.Podatak da su prisutni studenti turskog govornog backgrounda odabrali studij teologije na arapskom jeziku a ne na maternjem, zatim pomno praćenje dinamičnog izlaganja profesora Halilovića na tečnom arapskom i popratna pitanja i diskusija pokazuju, između ostalog, njihov respekt prema arapskom jeziku na kojem su objavljeni sveti tekstovi islama i na kojem su napisana najvažnija djela iz raznih islamskih disciplina.

Profesor Halilović je tokom predavanja citirao nekoliko tematski referentnih izjava Alije Izetbegovića, što je, imajući u vidu uvažavanje lika i djela rahmetli predsjednika od strane turskog naroda, posebno dojmilo auditorij.Nakon predavanja upriličeno je zajedničko fotografisanje dijela prisutnih sa profesorom Halilovićem, te druženje u kabinetu prof. dr. Mahmuta Alptekina, prodekana za nastavu na spomenutom fakultetu. U prijatnom druženju prisutni su pokazali veliku pažnju i zainteresiranost da posjete našu zemlju s kojom, inače, imaju višestoljetnu historijsku, kulturnu i vjersku povezanost. U pratnji profesora Halilovića je bio i mr. Muamer Neimarlija, viši asistent Islamskog pedagoškog fakulteta.

Ovim činom ozvaničen je i formalni početak međuinstitucionalne saradnje Islamskog pedagoškog fakulteta Univerziteta u Zenici i Teološkog fakulteta Istanbulskog univerziteta.
O značaju predavanja profesora Halilovića govori i činjenica da je na zvaničnoj stranici Teološkog fakulteta Istanbulskog univerziteta objavljen poduži tekst na turskom jeziku, koji se može pogledati na ovom linku: ilahiyat.istanbul.edu