RAPSODIJA ZA VUKOVAR
Autor: Eset Muračević
Objavljeno: 11. Nov 2018. 15:11:53
Otkazan koncert na kojem je Prof.dr. Semir Hasić Sammy, bosanskohercegovački virtouz na harmonici, u zagrebačkoj dvorani „Vatroslav Lisinski“, trebao izvesti svoju kompozicijuKoncert koji se trebao održati u srijedu, 14.novembra ove godine, u zagrebačkoj dvorani „Vatroslav Lisinski“, a na kojem je profesor doktor Semir Hasić Sammy, bosanskohercegovački virtouz na harmonici, trebao izvest svoju kompoziciju „Rapsodija za Vukovar“ je otkazan. Ovu informaciju potvrdio nam je i sam Semir Hasić Sammy.

-Koncert je otkazan zbg slabe prodaje karata, rekao je Semir Hasić Sammy. Da li je u pitanju bila visina cijene ulaznice ili je unutar Hrvatske splasnuo onteres vezan za događanja iz minlog rata teško je znati. Povrat novca za kupljene ulaznice mogu se izvršiti na mjestima gdje su ulaznice i kupljene.

Uz Veliki simfonijski orkestar pod dirigentskom palicom profesora Josipa Cvitanovića, sa Semirom, kao solistom na harminici i klaviru, trebala je nastupiti i violinistica Natalija Stanisavljević. Ovim djelom Semir Hasić Sammy ukazuje na neoprostive pogreške 20. vijeka: na stradanja, silovanja, progon ljudi bez obzira na rasu, vjeru, naciju ili svjetonazor, na sve porušene gradove, sela, na ljude koji su ne svojom krivicom ostali bez onog što su čitav život stvarali, ljude koji su osjetili tugu, bol i jad širom Svijeta, a sve sa ciljem da više nikada ne bude rata i da se takvo nešto nikada i nikome ne ponovi.

Inače, Semir Hasić Sammy, autor kompozicije „Rapsodija za Vukovar“, rođen je 1964.godine u Zenici. Jedan je od najboljih harmonikaša Svijeta. Kruna njegove bogate dugogodišnje karijere bila je nagrada Svjetskog prvaka 1994. godine na Svjetskom takmičenju harmonikaša u Italiji. Sviranjem harmonike se počeo baviti sa šest godina, a podučavao ga je dvostruki svjetski prvak u sviranju harmonike Janez Govednik. Završio je Muzičku akademioju u Sarajevi. Nastupao je na brojnim koncertima širom Evrope i Amerike, za Papu Ivana Pavla II, kao i na koncertima raznih pop i rock muzičara na kojima je zbog svoje virtuoznosti zaslužio nadimak „Mocart Balkana“. Utemeljio je nagradu „Sammy“ koju dodjeljuje muzičkim školama, odnosno najboljim mladim harmonikašima. Komponuje i podučava mlade muzičare. Na svom reertoaru ima više od sedam hiljada pjesama.