U CIJELU SVIJETU SE ODRŽAVAJU I ČUVAJU GREBLJA
SDP-SDA KOALICIJA SKRNAVI STARA MEZARJA
Autor: Asmir Bihorac
Objavljeno: 22. Feb 2019. 17:02:22

Nezapamćen vandalizam na bošnjačkom mezarju u Novom Pazaru


Kako ima obraza koalicija SDP-SDA da uništava pazarske nišane koji su vijekovima trajali i skrnavi kosti naših predaka zaboravljajući da su mnogi od njih dali svoje živote za nas. Kako mogu rušiti naše i osmanske spomenike kulture, iako Turci i Diyanet pomažu njihovu paravjersku tvorevinu i politiku te koalicije, a oni ruše stare nišane učestvujući u kulturocidu nad jednim narodom.

Umjesto da saniraju ostećene nišane, isprave ih i učvrste na svom mjestu oni ih čupaju i bacaju na gomilu poput otpadaka. Nađene kosti naših predaka, prema potvrđenim informacijama, samo stavljaju sa strane: lobanje, butne kosti i drugo. Zar to što rade nije karastrofalno loš primjer za našu i buduću generaciju?! Imamo li se pravo pitati šta će biti za nekoliko godina sa nišanima naših roditelja, braće, sestara, djece? Stari nišani su simbol postojanja i opstanka naroda čime ujedno svjedoče da je taj narod autohton na ovim prostorima.
Zašto sad šuti Bosnjačko nacionalno vijeće? Zašto ne apeluje da se zaštite naši spomenici kulture? Sve što je iz naše tradicije i prošlosti oskrnaviše, porušise u cilju da izbrišu svaki trag.


Turska


Dok evropski narodi i najmanji detalj iz prošlosti čuva i njeguje uključujući i groblja koja su stara preko 500 godina, dok Turska čuva mezarja iz 1550 godine koja su u perfektnom stanju, samo bošnjačkim neuspjelim političarima smetaju stari i šehidski nišani u Novom Pazaru.

Stari spomenici i nišani se svugdje u savremenom svijetu poštuju i čuvaju. Evo na primjer u Bonu u Njemačkoj groblje iz 1715. godine toliko je dobro očuvano kao da je nekoliko godina staro.


Bon, Njemačka


Hrvatska je dobro očuvala groblja iz 1773. godine. U Insbruck-u postoji lijepo uređeno staro bošnjačko mezarje sa obojenim kamenim fesovima na vrhovima nišana. Zatim je očuvano i staro beograsko groblje iz 1717. godine. U Bosni se čuvaju i stećci i stara osmanska mezarja i niko ih ne uklanja i ne devastira. I tako je u brojnim civiliziranim zemljama širom svijeta.


Hrvatska


Samo SDP-SDA koalicija se sramno odnosi prema starim nišanima, čupajuci i bacajući ih na gomile kao da su otpadci, a ne tragovi postojanja ljudskih bića koji su nekad časno živjeli. Neka sram bude sve nadležne službe u Novom Pazaru koje se ovako nečasno odnose prema nišanima i kostima ljudi!


Srbija


Još nismo zaboravili i omalovažavanje kad su kosti šehida Hadžeta pakovali u kartonske kutije kojima se izgubio svaki trag! Neka znaju oni koji drugima pokušavaju izbrisati trag, da će jednoga dana i sami ostati bez spomena! Jer, ne može se zlo raditi, a dobru se nadati!, - pšripremio je Asmir Bihorac, potpredsjednik Bošnjačke kulturne zajednice Luxembourg.