Jubilej džemata i Dan nezavisnosti BiH
MUFTIJA KOZLIĆ: JEDINSTVO BOŠNJAKA U OKVIRU JEDNE JEDINE ISLAMSKE ZAJEDNICE SA CENTROM U SARAJEVU
Autor: Asmir Bihorac
Objavljeno: 04. Mar 2019. 20:03:08


U subotu, 02.03. 2019. god, obilježen je jubilej 25 godina od osnivanja džemata Kricheim u istoimenom gradu u Njemačkoj, kao i obilježavanje 1. marta - Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Manifestacija je započela programom koji su pripremili polaznici mekteba u džematu Kirchheim prigodnom ilahijom. Zatim, skupu se obratio Paso ef. Fetić koji je poželio dobrodošlicu prisutnima, poselamio goste i čestitao novoizabranom muftiji za Evropu dr. Osmanu ef. Kozliću na preuzetom amanetu.Skupu se obratio i Mensur ef. Pašalić, šef Ureda za dijasporu Rijaseta Bosne i Hercegovine. Pašalić je govorio o jedinstvu džemata iz dijaspore, jedinstvu Bošnjaka, čuvanju matice Bosne i Sandžaka. Kazao je da šejtanski posao radi ko razdvaja Bosnu i Sandžak.

Ef. Pašalić je čestitao svima prisutnima Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine i prenio srdačne selame reisu-l-uleme dr. Huseina ef. Kavazovića.

Nekoliko imama je svojim milozvučnim glasom proučilo ajete iz Ku‘rana Časnog.Skupu se, na kraju, obratio i muftija za Evropu dr. Osman ef. Kozlić koji je poselamio prisutne, poželio svima dobrodošlicu, čestitao Dan nezavisnosti BiH. Muftija se posebno osvrnuo na jedinstvo Bošnjaka u svjetu. Kazao je da je sretan afirmacijom jedinstva Bošnjaka u okviru jedne jedine Islamske zajednice sa centrom u Sarajevu na čijem je čelu reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović. Govorio je o svom preuzetom amanetu funkcije muftije za Evropu, jačanju IZ, očuvanja jedinstva Bošnjaka, čuvanja domovine Bosne i Sandžaka, čuvanja naše duhovnosti, tradicije i kulture. Tim povodom pozvao je imame i sve Bošnjake u zemlji i dijaspori na čvrsto čuvanje jedinstva i međusobnog pomaganja.


MUFTIJA KOZLIĆ: Očuvanje jedinstva Bošnjaka, domovine Bosne i Sandžaka, naše duhovnosti, tradicije i kulture


Skupu su prisustvovali predstavnici džemata širom Evrope, predsjednik Saveza dopunskih škola BiH Haris Halilović, predstavnik BIG političke partije u Njemačkoj Nihad Bećirović, predstavnik Bošnjačke kulturne zajednice Luxembourg gosp. Asmir Bihorac, glavni imam za Francusku Isah ef. Dacic i mnogobronji imami. Skupu se obratio i predsjednik dzemata Kircheim gosp. Kurpejović koji je poselamio goste, ističući citate rahm. predsjednika Alije Izetbegovića i čestitao dan nezavisnosti BiH. Hor “Bulbuli” uljepšao je cijelu manifestaciju izvodeći nekoliko prigodnih ilahija i kasida.


PAŠALIĆ: Šejtanski je posao ko razdvaja Bosnu i Sandžak!