Skopje
UDRUŽENJE „DIVAN“ OBJAVILO POZIV PJESNICIMA ZA NOVU ZBIRKU POEZIJE „MOSTOVI PRIJATELJSTVA 3“.
Autor: B.net
Objavljeno: 29. Mar 2019. 19:03:59


Udruženje „DIVAN“ tradicionalno objavljuje poziv pjesnicima za novu, sada već treću zbirku poezije „Mostovi prijateljstva 3“.

Prema uslovima “Divan” zahtjeva da to bude autorski rad (pjesma) inspirisan onim što čini Makedoniju, da tekst nije uvrijedljivog sadržaja, da ne sadrži vulgarizme, da zadovoljava temeljne estetske i umjetničke norme te da je uz prethodnu lekturu, napisan na bosanskom ili makedonskom jeziku. Ukoliko je tekst na nekom od drugih jezika koji su u službenoj upotrebi u RS Makedoniji, onda uz original i prijevod na bosanski ili makedonski jezik.

Nakon već dvije objavljene zbirke poezije Mostovi prijateljstva 1 i 2, u Udruženju “Divan” su jako sretni što se priprema nova zbirka "Mostovi prijateljstva 3". “Zadržali smo isti koncept zbirke i pored pjesama afirmiranih pjesnika, dio zbirke je rezervisan za naše mlade i talentirane pisce, čime želimo motivirati mlade da čitaju, pišu i stvaraju. I ovu zbirku poezije planiramo da poklanjamo školama kao nagradu odličnim učenicima”, rekla je Safeta Cucak, predsjednik Udruženje "Divan" iz Skopja.

Udruženje “Divan” godinama unazad dodjeljuje knjige kao nagrade odličnim učenicima, a od prošle godine sa svojim izdanjima u okviru tradicionalnog projekta "Pokloni knjigu nagradi znanje.”

Konkurs je otvoren do 20. maja 2019. godine, dok pjesma ne sme imati više od 32 reda. Jedan autor može aplicirati sa maksimalno tri rada.