Osuđeni ratni zločinci
RATNI ZLOČINAC KARADŽIĆ UKLJUČIO SE NA U TRIBINU U PODGORICI: DRŽAVA SE RAĐA U KRVI AKO ŽELIŠ DA BUDE TVOJA
Autor: Oslobođenje
Objavljeno: 04. May 2019. 11:05:55


Osuđeni ratni zločinac Radovan Karadžić, koji je osuđen na doživotnu robiju, uključio se putem telefona iz Haga u tribinu u "Srpskoj kući" u Podgorici, prenosi Antena M.

Karadžić je poručio večeras "Srbima u Crnoj Gori da budu blagi prema Crnogorcima jer oni trenutno imaju krizu identiteta, kao i da ih treba razumjeti i prema njima biti tolerantan".

- U Crnoj Gori nema sukoba među narodom jer su u Crnoj Gori većinski narod Srbi, a svi sukobi koji su trenutno u Crnoj Gori su dinastičke prirode i to je sukob dinastija, - ocijenio je Karadžić, koji se putem telefona iz Haga uključio u tribinu u "Srpskoj kući" u Podgorici, na kojoj je prvi predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Momčilo Krajišnik govorio o stvaranju Republike Srpske.

On je istakao da je identitet naroda u Crnoj Gori srpski već 1.000 do 1.500 godina.

Prema njegovim riječima, Srbija je puna Srba iz Crne Gore.

- Srbi iz Crne Gore su napunili Srbiju i tu ne može biti sukoba između naroda jer smo mi jedno. Manite se dinastičkih podjela, - naglasio je Karadžić.

Karadžić, koji se uključio u tribinu kada je Krajišnik rekao da je on (Karadžić) najzaslužniji za stvaranje RS, ponovio je svoje ranije tvrdnje da se država i djeca rađaju u krvi.

- Ako želiš da imaš nešto svoje i da bude tvoje, a to je država i dijete, da ne bude tuđe, ono se rađa u krvi, - dodao je Karadžić.

Nakon što je Karadžić završio, prekidan aplauzima prisutnih na tribini u "Srpskoj kući", Krajišnik mu je poručio da "prestane tamo da se izležava i dođe ovamo".

- Imamo mnogo važnijih poslova, - dodao je Krajišnik.

Akademsku tribinu organizirali su Srpski nacionalni savjet i Srpski informativno-kulturni centar "Sveti Sava".

Međunarodni rezidualni mehanizam za krivične sudove u Hagu izrekao je 20. marta Radovanu Karadžiću drugostepenu presudu kojom ga je osudio na kaznu doživotnog zatvora.