Ibrahim Jukan ekranizovao pjesmu „Jasmina“
JA KAD ZAPJEVAM SVOJIM RUŽAMA ONE BOLJE RASTU
Autor: Eset Muračević
Objavljeno: 20. May 2019. 14:05:00


Objektiv našeg foto aparata „ulovio“ je privrednika i pjevača Ibrahima Jukana u trenutku dok sa Ahmedom Švrakićem, direktorom „Produkcije Hayat“, potpisuje ugovor o saradnji vezan za prezentaciju video spota kojeg je u predjelu Una parka, u režiji holivudskog umjetnika Jana Berana, snimio na pjesmu „Jasmina“.

- Radi se o pjesmi koju sam neposreno pred njegovu smrt dobio od svog prijatelja i kolege Fadila Toskića, kaže Ibrahim Jukan. Svojevremeno sam je štampao na jednoj kompilaciji no nisam je značajnije promovisao na način kako to sada želim činiti. Splet različitih okolnost spojio me sa vrhunskim majstorom Janom Beranom. Za sve je kriva pošlogodišnja regata na Uni gdje sam sreo njegovu suprugu i svastiku. Kada su čuli pjesmu „Jasmina“ potekla je inicijativa da je Jan ekranizuje jer je rahmetli Fadil Toskić bio i njihov prijatelj. Neizmjerno sam sretan što sam sa njim uspostavio saradnju. Posao sa ovim vrhunskim umjetnikom tekao je bez ikakvih problema. Impresioniran sam njegovom energijom i svime onim što je činio tokom snimanja na Uni, Martim Brodu, Kulen Vakufu, tvrđavi... a sve kako bi dobio kadrove koji će na najbolji način ilustrovati ovu pjesmu ali i prirodne ljepote naše zemlje Bosne i Hercegovine. Prije petnaest dana montaža spota u Holivudu je zavšene i evo, za koji dan, gledaoci će imati priliku da vide šta smo to i koliko, kvalitetno, uradili. Oni koji su imali priliku čuti pjesmu i vidjeti dio spota među kojima su Halid Bešlić, Edin Pandur i drugi kažu da smo uradili dobar posao, nešto i više što se moglo od mene očekivati.Hoće li se ova pjesma naći na nekom tvom, novom, albumu?
-Zasigurno hoće. Ona, zatim tamburaška pjesma „Mostarka“ koju je na moj tekst napisao profesor Meša Bajraktarević i neke druge koje do sada nisam značajnije prezentirao javnosti naći će se na jednom kompilacijskom albumu. Neke od starih hitova ću ponovo prepjevati i uvit u novo aranžersko ruho što će im, zasigurno, produžiti vijek trajanja. Moje pjesme su kao vino. Što su starije sve su bolje i bolje.

Inače, Ibrahim Jukan ne živi isključivo od pjesme. Vlasnik je firme „Jukan eko-hrana“. Pitamo ga koji posao više voli?
-I jedan i drugi posao su mi dragi. U posljednje vrijeme sve me više poznaj po kvalitetu eko hrane, ruža i svega drugog što proizvodim, ali i po pjesmama koje snimam. Sve što radim radim tako da bude ovjereno pečatom kvalitete. Posao koji radim i pjesma neraskidiov su vezani. Sevdah nije samo pjesma već i način življena. Cvijeće voli pjesmu. Ja kada zapjevam svojim ružama one bolje rastu. Pjesma je dio mene i ma šta drugo radio u životu ona neće otići iz mog srca.