Minhen
“10 GODINA SEMINARA KUR’ANA ZA ŽENE” KRUNISANO ZAJEDNIČKOM HATMA DOVOM U DŽEMATU “HIDAJE”
Autor: Damir ef. Babajić
Objavljeno: 03. Jun 2019. 16:06:20


U četvrtak, 30. maja 2019. godine, odnosno 25. dan ramazana u džamiji džemata Hidaje (Minhen) održane su hatma dove, iftar i predavanje za polaznice seminara Kur‘ana za žene pomenutog džemata.

Zaista je ovo bila posebna noć za žene u džematu Hidaje, u mubarek mjesecu Ramazanu, jer je obilovalo aktivnostima. Bila je to trostruka svečanost. Pored hatma dova i predavanja organiziran je i zajednički iftar za sve sestre. Svečanost je počela nakon ikindije-namaza i trajala sve do akšama, kada su sestre zajednički iftarile. Pred oko 130 sestara, od 40 polaznica koliko ih trenutno pohađa seminar, njih 21 polaznice seminara Kur‘ana koliko ih je i završilo hatmu, su proučile određene odlomke iz Kur'ana, gdje su pokazale zavidan nivo znanja, te na takav način stekle zvanje svršenica hatme. Seminar Kur'ana za žene u džematu Hidaje vodi muallima Emina Hodžić. Prema njenim riječima ova svečanost je kruna njihovog desetogodišnjeg rada, što predstavlja njihov današnji jubilej. Starosna dob polaznica seminara kreće se od djevojaka pa do treće starosne dobi, ali im to ne predstavlja nikakvu poteškoću da se druže s Kur‘anom i da učvršćuju svoje veze i znanje o Kur'anu. Njihov rad je osmišljen na način koji obuhvata i niz aktivnosti a koje imaju za cilj da polaznicama pored općeg znanja pruži i znanja koja se tiču izučavanja i boljeg razumijevanja Kur‘ana, pravilnog čitanja Kur‘ana, odnosno da srcima polaznica približi Kur‘an.Nakon što su majke i sestre proučile određene odlomke iz Kur'ana i nekoliko ilahija i kasida prisutnima se obratila muallima Emina Hodžić, koja je na emotivan način održala predavanje. Ona je govorila o značaju Kur’ana u životima muslimana, a posebno u životima majki, navodeći primjer Musaove a.s. majke koja je primjer kako brige i iskušenja treba prepustiti Allahu i “pustiti ih niz vodu” jer samo On poslije tegobe može i radost dati, te o važnosti nošenja kur'anskih principa u svakodnevnom životu. Muallima je isto tako govorila i o važnosti okupljanja u džamijama učeći i proučavajući Njegovu vjeru jer su džamije baze gdje svi trebamo napuniti svoje istrošene baterije. Allah dž.š. u Kur’anu kaže:”Allah je izvor svjetlosti nebesa i Zemlje” gdje Allah u nastavku ajeta govori o džamijama i ljudima/ženama koje kupovina i prodaja (svakodnevne obaveze) ne ometaju da spominju Allaha i molitvu obavljaju i nadasve o vjeri uče...Njima Allah svoje svjetlo daje i samo u džamijama se ono crpi-istakla je muallima Hodžić, govoreći sestrama da su one te koje Allah u ajetu spominje! Seminar Kur’ana sadrži crash kurs sufare, intenzivni kurs tedžvida i naravno neizostavno, tefsir-tumačenje ajeta.

Polaznice seminara Kur'ana koje su proučile hatmu su: Emina C., Nermina S., Vernesa B., Hajrija Č., Senada P., Mersida I., Ajka K., Sabina K., Azra R., Hidajeta S., Azra O., Zumreta G., Sandra I., Edina H., Nermina K., Hasna P., Hasija K., Zineta D., Zineida K., Fatima O., Alisa H.

Nakon završenog svečanog dijela programa uslijedila su čestitanja. Svoje aktivnosti nastavile su pripremajući i servirajući iftar, gdje se iftarilo oko 130 hanuma, kako iz džemata Hidaje tako i iz okolnih džemata. Polaznice seminara su na kraju svojoj muallimi priredile prelijepu hediju u znak zahvalnosti i podrške za njen dugogodišnji i nesebični rad!

Molimo Uzvišenog Allaha da očisti i zbliži naša srca, te da našim majkama podari još puno ovakvih uspjeha i druženja. Amin!