Prvi demokratski izabrani egipatski predsjednik Mursi sahranjen je uz pojačane mjere sigurnosti i u prisustvu porodice
U RANIM JUTARNJIM SATIMA SAHRANJEN PREMINULI EGIPATSKI PREDSJEDNIK MUHAMED MURSI
Autor: Anadolu Agency (AA)
Objavljeno: 18. Jun 2019. 13:06:07


Jedini demokratski izabrani predsjednik Egipta Muhammed Mursi sahranjen je jutros u pet sati po lokalnom vremenu u Kairu, javlja Anadolu Agency (AA).

Sahrana je održana u mjestu Nast, istočno od centra Kaira, uz maksimalne mjere sigurnosti, a prisustvovali su joj članovi Mursijeve porodice i njegovi advokati.

Mursi je sahranjen na groblju u kojem su sahranjivani uglednici i sljedbenici Muslimanskog bratstva.

Prvi demokratski izabrani egipatski predsjednik Muhamed Mursi umro je jučer u sudnici. Prema navodima egipatske državne televizije, Mursi je izgubio život nakon što je prethodno ostao bez svijesti u sudnici.

Mursiju se na ovom ročištu sudilo za "špijunažu". Suočavao se s nekoliko optužbi nakon što je svrgnut i zatvoren u vojnom udaru 2013. godine.

Washington DC: Human Rights Watch zahtijeva istragu o smrti Morsija

Organizacija za ljudska prava Human Rights Watch (HRW) zatražila je od Ujedinjenih nacija (UN) nezavisnu međunarodnu istragu o smrti prvog demokratski izabranog predsjednika Egipta Mohameda Morsija, prenosi Anadolu Agency (AA).

IZ HRW-a su naveli kako bi Vijeće za ljudska prava UN-a trebalo otvoriti istragu o, kako su naveli, brojnim kršenjima ljudskih prava u Egiptu, uključujući i smrt Morsija.

"Smrt bivšeg predsjednika Morsija dogodila se nakon dugogodišnjeg vladinog zlostavljanja, produženog zatočeništva, neadekvatne medicinske zaštite te nemogućnosti porodičnih posjeta i pristupa advokatima. U najmanju ruku, egipatska vlada je počinila teška kršenja nad Morsijem uskrativši mu zatvorenička prava koja su ispunjavala minimalne standarde", izjavila je Sarah Leah Whitson, direktorica HRW za Bliski istok i Sjevernu Afriku.

Prvi demokratski izabrani egipatski predsjednik Mohamed Morsi umro je u ponedjeljak u sudnici. Prema navodima egipatske državne televizije, Morsi je preminuo nakon što je prethodno ostao bez svijesti u sudnici.

"Egipatska vlada šest godina nije uspjela obezbijediti Morsiju osnovna prava koje je imao kao zatvorenik, poput medicinske zaštite, porodičnih posjeta, uprkos očiglednom pogoršanom fizičkom stanju i njegovim zahtjevima da mu se omogući liječenje", navela je Whitson u saopštenju.