Svečanm sjednicom Općinskog vijeća
VOGOŠĆA OBILJEŽILA SVOJ DAN
Autor: Eset Muračević
Objavljeno: 25. Jun 2019. 19:06:15

Polaganje cvijća na Centralnom spomen obilježju šehidima i poginulim borcima VogošćeMerima Kadrić

U ponedeljak, 24. juna ove godine, održana je Svečana sjednica Općinskog vijeća Vogošća, upriličena u povodu obilježavanja 24.juna - Dana ove lokalne zajednice. Znak je to sjećanja na 1952. godinu kada je Vogošća postala samostalna općina i na 24. jun 1992. godine kada je, poslije spontanog okupljanja građana formirana prva vogošćanska regularna jedinica kao začetak organizovanog otpora protiv agresije na Republiku BiH. O Vogošći nekada, sada i njenoj budućnosti govorioli su Tarik Curić, predsjedavajući Općinskog vijeća i Edin Smajić, načelnik općine Vogošća.


Svečana sjednice Općinskog vijeća Vogošća


- Uprkos brojnim preprekama koje su bile pred nama, u vremenu iza, činili smo sve da našu Vogošću, u svakom pogledu, učinimo sredinom ugodnog življenja, rekao je Edin Smajić, nakon prikazivanja šesnestominitnog filma o realizovanim projektima u ovoj sredini tokom protkle godine. Naravno, još je mnogo posla pred nama. Međutim, mi nećemo čekati da se problemi riješavaju sami od sebe. Hrabro i složno hvatat ćemo se u koštac sa njima i rezultati, zasigurno, neće izostati.


Dodjela priznanja Općine VogošćaAjdin Tabić

Dan Općine Vogošća bio je prilika da se najzaslužnijim kolektivima i pojedincima uruče Općinska priznanja. Ove godine “Zlatni grb sa plaketom Općine Vogošća”, posthmno je dodjeljen rahmetli Atifu Džafi, nekadašnjem predsjedniku Općinskog vijeća i Notaru Općine Vogošća. „Plaketa Humanista godine Općine Vogošća“ dodjeljena je Faruku Duranu, za niz humanitarnih akcija u okviru kojih su prkupljana sredstva za spašavanje života onih kojima je pomoć bila potrebna. Dodjeljeno je i 11 „Zahvalnica Općine Vogošća“. Njih su dobili: Ilma Cvrk, Bakir Mehić, posthumno; Ervin Macić, Ehlimana Jugo, Nihad Mujakić, Haris Fazlić, „Volkswagen“ d.o.o. Sarajevo, Amir Bogilović, Edin ef. Mrkulić, Haris Ćutahija i Ernad Šehović.

Dobitnici priznanja Općine Vogošća


Tokom Svečan sjednice Općinskog vijeća Vogošća izvedbama pjesama sevalinki prisutne je počastio Memnun Muzaferija iz Udruženja „Sevdah za mlade“.

Prije svečane sjednice vijeća, Općinska organizacija RVI organizovala je manfestaciju „Sjećanje na šehide i poginle borce“ na kojoj su se pročitala imena svih 411 vogošćanskih šehida i poginlih boraca. Merima Kadrić i Ajdin Tabić pročitali su svoje literarne radove posvećene najhrabrijim sinovima Vogošće.


Načelnik Edin Smajić


Polaganjem cvijeća na Centralnom spomen obilježju šehidima i poginulim borcima Vogošće i Spomen obilježjima civilnim žrtvama rata i ubijenim logorašima, odata je počast onima koji su u temelje slobodne i nezavisne Bosne i Hercegivine utkali svoje živote.

U Islamskom centru Vogošća, nakon podne namaza, za sve šehide i poginule borce Vogošće proučen je Tevhid.

Navečer, u Kino sali upravne zgrade Javne ustanove Kulturno sportski centar Vogoššća „Jasmin Isanović Žuti“, koncertom grupe „Regina“, zatvorena je ovogodišnja manifestacija privrede, kulture i sporta „Vogošćanski dani“.


Tarik Curić