Švicarska: Održan tradicionalni „Marš mira”
SREBRENICA - NIJE PRIČA ZA JEDAN DAN, NEGO ZA CIJELU GODINU!!!
Autor: Mensud Alićušić
Objavljeno: 02. Jul 2019. 16:07:26GLAVNI GOST KOMEMORACIJE: Mevludin-ef. Hrnjić
U nedjelju, 30. juna 2019. godine džemat Neuchatel (Nušatel) bio je domaćin tradicionalne manifestacije na nivou Švicarske „Marš mira”.

Uprkos, neobično vrućem vremenu, broj učesnika, njih skoro hiljadu, je pokazatelj, da se ova manifestacija etablirala na nivou Švicarske, da ima svoje poklonike i da će zasigurno i u budućnosti opravdati SVOJ smisao i značaj.

Nakon registracije učesnika „Marša mira“, u sali je održan protokolarni dio programa. Po uobičajenoj proceduri, intonirane su himne zemlje domaćina Švicarske, zatim BiH, kao i kultni “Srebrenički inferno”, koja svaki put izazove posebne emocije.

Voditelj programa Ahmed ef. Šarić je poselamio sve prisutne i najavio domaćina manifestacije g. Nezira ef. Sulejmanovića, predsjednika džemata.
Obraćanje predsjednika džemata: Nezir Sulejmanović
Izrazivši zahvalu svima koji su se odazvali ovom skupu, naglasio je važnost obilježavanja genocida u Srebrenici, ne zbog ubijenih nego zbog nas živih i generacije koje dolaze.
Skupu su se također obratili gl. imama i predsjednik IZ Bošnjaka CH, istakavši zahvalu džematu Neuchatel (Nušatel) na organizaciji ove manifestacije.

Prisutni su se, kroz kraći film o stravičnim dešavanjima podsjetili na zločin i genocid koji je počinjen nad bošnjačkim narodom u Srebrenici i njenoj okolini.

Sa nekoliko Ilahija i kasida, hor El-Bosnawi je na svoj način, dao pečat i uljepšao ovoj skup.

Sa posebnim poštovanjem najavljen je i glavni gost manifestacije gospodin Mevludin ef. Hrnjić.

Kroz izlaganje, bolje reći vlastito svjedočenje iz tog ratnog vremena, ovog, tek tada punoljetnog mladića, pokazatelj je kroz kakvo stanje je prošao naš narod i kakvih je sve sudbina, iskušenja, pa i mudžiza, se desilo u tom periodu.

Punih osamdeset dana sa svojom grupom je proveo u neprijateljskom okruženju, da bi na kraju stigao na slobodnu teritoriju i doživio novo rođenje.


Članovi zajednice LucernKemal Sulejmanović na čelu kolone
Njegova poruka je glasila da Srebrenica nije priča za jedan dan, nego je Srebrenica istinita i nedovršena priča za cijelu godinu.

Nakon oficijelnog dijela slijedila je šetnja pro maršutom dugom osam kilometara ,a nakon toga domćini su, kao i svih ranijih godina, za sve učesnike obezbijedili besplatan ručak, sokove, kolače, kahvu.

Ove godine je napravljen i korak više, tako da je svaki posjetilac dobio upakovan ručak (lunch paket)i upakovan desert. Na kraju, vrijedne aktivistkinje ovog džemata išle od osobe do osobe, nudile dodatne količine, uz iskren osmjeh i vidnu zahvalu, što smo svi skupa dio jedne lijepe manifestacije. Zaista, zaslužuju svaku pohvalu i respekt.


Ekipa "Glas za Bosnu"Hor "El-Bosnawi"
Pohvale za ovogodišnji uspjeh manifestacije, pored džemata Neuchatel (Nušatel) pripadaju i NVO “Glas za Bosnu”, kao i džematu Lucern (Luzern) koji su animirali svoje članstvo i simpatizere, te organizovano sa autobusima došli da daju svoj doprinos ovoj manifestaciji. Svakako, treba napomenuti, da je i uspješni bh. prevoznik „Kantić“, imao razumjevanje za ovaj događaj i sa veoma korektnom ponudom dao svoj prilog ovom događaju. Također, kompanije koje zastupaju bh proizvode u Švicarskoj su dale svoj doprinos i svaki putnik je dobio po jedan poklon sa bh proizvodima. Zahvaljujemo se firmama Getraenke Schaerer; MH Suisse; EJ Solution. Ovo je dokaz, da ima uspješnih Bosanaca i u ovoj zemlji, treba ih uvezivati, jer kad je u pitanju BiH, a posebno Srebrenica, svako je spreman dati dodatni prilog.

Jedan od načina kako neke stvari uraditi inovativno, mlade zainteresirati, edukovati i privoljeti da poštuje sebe i svoje jeste i primjer, koji je uradila NVO „Glas za Bosnu.“ Putovanje od Ciriha do mjesta održavanja (dva i pol sahata vožnje) bilo je zanimljivo i korisno. U polasku je prikazan film od Avde Huseinovića “Na Drini krvavi Višegrad”, kroz koji se mogli naučiti, kako o našim neprijateljima, tako i o herojskom otporu Armije RBiH. U povratku je organizovan kviz vezan za Srebrenicu, a tri sretna dobitnika su dobili prigodne nagrade. U ime organizacije Nihad Hrustić se svima zahvalio na učešću, naglašavajući važnost obilježavanja ne samo Srebrenice, nego i drugih događaja, Dana bijelih traka, Ahmića ....Na kraju, kako moderator reče, nećemo vam govoriti kada je sljedeće godine „Marš mira“, jer vi zasigurno imate taj datum u svom kalendaru.

Srebrenica i genocid nad Bošnjacima zasigurno se neće zaboraviti u Švicarskoj. Mlade generacije će možda iznalaziti i neke nove forme, ali bitno je da se istina o ovome širi, da ne padne u zaborav. Ako je ova demokratska zemlja zakon zabranila negiranje genocida u Srebrenici, bila bi šteta ne iskoristiti taj humani potez i raditi da se od njega napravi neki benefit.


Omladina daje pečat Maršu mira