Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta RS, danas u Minhenu učestvovao u tradicionalnom Maršu mira za Srebrenicu
MARŠ MIRA U MINHENU: ZVANIČNICI SRBIJE, SNAŽNO NEGIRAJU GENOCID I VELIČAJU RATNE ZLOČINCE
Autor: B.net
Objavljeno: 08. Jul 2019. 02:07:46


Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta RS, danas je, 7. jula 2019. godine, u njemačkom gradu Minhenu, učestvovao u tradicionalnom maršu mira za Srebrenicu, u kojem je učestvovalo nekoliko hiljada građana.

Memorijalni pohod centralnim minhenskim ulicama je organizovao Medžlis Islamske zajednice Bayern, u okviru kojeg djeluje 11 džemata. Prije početka marša, klanjana je dženaza u odsustvu žrtvama genocida koje će biti ukopane 11. jula u Potočarima.U okviru programa, Salkić se obratio učesnicima, te im poručio da su svojim prisustvom pokazali da su na strani istine i pravde. Istakao je da je podsjećanje na žrtve genocida u „zaštićenoj zoni“ UN Srebrenica nad bosanskim muslimanima Bošnjacima obaveza cijelog civiliziranog svijeta, koji nije spriječio zločine i zločin genocida od 1992. god 1995. godine u Bosni i Hercegovini.

- Zato danas pozivamo civilizirani svijet da ne ponavlja grešku, te da odlučno sankcioniše one koji veličaju ratne zločince. Negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca je trasiranje puta za ponavljanje genocida i drugih zločina.Želim da podsjetim da danas, nažalost, politički i crkveni predstavnici bosanskih Srba, ali i zvaničnici, članovi akademske zajednice i Crkve iz države Srbije, snažno negiraju genocid i veličaju ratne zločince. Smatram da je to velika opasnost i dugotrajno gledano, velika prijetnja miru i stabilnosti na Balkanu.
Zbog toga, danas su nam, više nego ikada, neophodni zakoni i rezolucije o zabrani negiranja genocida i veličanja ratnih zločinaca. Evropa, Sjedinjene Američke Države, ali i cijeli civilizirani svijet, trebaju naći načina da usvoje potrebne rezolucije da se spriječi negiranje genocida.Počinjeni genocid nad Bošnjacima obavezuje Bošnjake u cijelom svijetu da se prisjećaju 11. jula i da se prisjećaju svih zločina od Prijedora do Foče, te da organizuju prigodne memorijalne aktivnosti. To je obaveza nas preživjelih sve dok smo živi. To dobro upamtite i istinu o zločinima nad našim narodom prenosite na mlađe generacije. Zaborav je veliki neprijatelj Bošnjaka. Kada god smo kroz historiju zaboravljali, genocid nam se ponovio. Ne smijemo to više nikada dozvoliti.Danas, ovdje, u srcu Bavarske, želim da naglasim da u Njemačkoj živi oko 200.000 Bošnjaka. Među njima je veliki broj doktora, inženjera, građevinskih radnika, intelektualaca, profesora, umjetnika, uspješnih privrednika...Obaveza i odgovornost svih prema budućim generacijama, a posebno prema onima koji su ubijeni u genocidu, jeste da u Njemačkoj izgradite muzej posvećen genocidu nad Bošnjacima u Bosni i Hercegovini. Za takav projekat vi imate i intelektualni i finansijski kapacitet, samo se trebate organizovati i ujediniti. Neka vas izgradnja jednog takvog muzeja ujedini i učvrsti, poručio je Salkić u svom obraćanju.

Naglasio je da neprijatelji Bosne i Hercegovine još uvijek nasrću na suverenitet naše domovine, te da će to nastaviti raditi i u budućnosti. Zbog toga je pozvao građane koji žive u Njemačkoj da budu lobisti i da se nastave snažno boriti za svoju domovinu.