U povodu 24. godišnjice
SKOPJE: U SKUPŠTINI MAKEDONIJE OBILJEŽEN DAN GENOCIDA U SREBRENICI
Autor: B.net
Objavljeno: 09. Jul 2019. 17:07:38


Povodom obilježavanja dana sjećanja na Genocid u Srebrenici u Skupštini SR Makedonije održan je susret bošnjačkih nevladinih organizacija i predstavnika bošnjačke zajednice sa predsjednikom Skupštine, g-din Talat Džaferi, te poslanicima Zećir Ramčilović, Ferid Muhić i Ilija Nikolovski.

Predsjednica Udruženja Divan je istakla:

- "Važnost obilježavanja 11. jula kao sjećanje na ubijene Bošnjake u Srebrenici i Bosni je naš dug i obaveza, a cilj jasan da se ne zaboravi i nikom da se ne ponovi ni najmanji zločin, a time ni Srebrenica".Poslanik Zećir Ramčilovicć je između ostaloga rekao:

- "Genocid u Srebrenici nije učinjen samo Bošnjacima, već cijelom čovječanstvu. Zbog toga svoju poziciju i dalje maksimalno ću koristiti da obilježavanje genocida podignemo na jedno visoko državno nivo, kao što smo to uradili sa prvom državnom parlamentarnom delegacijom koja je prisustvovala na komemoraciji u Memorijalnom centru Potočari koju sam predvodio, a posebno ove godine kada će istu predvoditi predsjednik Skupštine, Džaferi."

Udruženje Divan je prvi put 2015. na 20 godišnjici od genocida u Srebrenici organiziralo prvu masovnu posjetu gradjane iz Makedonije Memorijalnom centru u Potočarima. Zatim i sljedećih godina u kojim su pored Bošnjaka prisustvovali i ostale etničke zajednice da posjete i prisustvuju dženazi žrtvama genocida u Srebrenici.

U znaku zahvalnosti za angažman Predsjedniku Džaferiju, kao i članovima prve državne delegacije Ramčiloviću, Nikolovskom i Ismailiju, Divan je uručio filigranski Cvjet Srebrenice, kao simbol sjećanja na genocid.