PJESNIK DŽAFIĆ DVIJE PJESME POSVETIO SREBRENICI
Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 09. Jul 2019. 19:07:01


"VRIJEME U KORICAMA" autorsko je djelo našeg mladog i talentovanog pjesnika Jakuba Džafića, rođenog u Gračanici 1990. godine. Riječ je o njegovoj drugoj po redu zbirci pjesama. Ova knjiga je izašla u okviru BZK "Preporod" BiH, recezent knjige je profesor Mirzet Ibrišimović, dokazano i provjereno ime kada je u pitanju bosanskohercegovačka književnost.

Jakub Džafić u svojoj novoj zbirci "Vrijeme u koricama" ne iscrpljuje svoju inspiraciju na jednoj temi, on u pjesme pretače sve što ga raduje, rastužuje, muči, tako da se sve njegove pjesme stavljaju u jednu impresivnu ispovijest.

Za naš portal, pored pjesama 11.juli i Srebrenica, Džafić je otkrio još nekoliko stranica nove zbirke, a odgovorio nam je i na pitanje okuda naslov "Vrijeme u koricama".- Većina pjesama kroz zbirku govori o vremenu, o našoj nemoći u odnosu na vrijeme, o važnosti vremena, o tome da li su i naše životne pobjede vrijedne potrošenog životnog vremena, o porazima da i ne govorimo. Npr. na diplomu potrošimo 4 - 5 godina, a na kraju tu bi diplomu možda dali za samo još jedan dan života. U toj borbi i pokušajima borbe sa vremenom, pjesnik je konstantno na gubitku, međutim posljednja pjesma u zbirci kaže:

Uinad vremenu
Otvori ovu zbirku
ponovo.
I još jednom!
I još, sto puta!
Svaki put,
svako slovo,
svaku riječ
pjesnik će ti
ponovo reć!


Mladi pjesnik iz Gračanice u svojoj novoj zbirci "Vrijeme u koricama" dvije pjesme posvetio Srebrenici


- Na taj način pjesnik je ipak nekako pobijedio vrijeme i zarobio ga U KORICE.

U zbirci se nalazi 80 pjesama, prva promocija održana je 03. jula u Lukavcu, autor je u planu posjetiti još nekoliko gradova u BiH, a kako ističe s radošću će se odazvati na sve pozive.