U SUBOTU PREMIJERA U STUTTGARTU: KULTUROM PAMĆENJA PROTIV ZABORAVA
Autor: B.net
Objavljeno: 18. Jul 2019. 08:07:14
20.juli - dan genocida u Prijedoru; dan masovnih egzekucija na području cijele prijedorske regije koju je srpsko-crnogorski agresor na BiH 1992. - 1995., pod vojno-policijskom čizmom pretvorio u zloglasne logore smrti, u kojima su na najbrutalnije načine mučeni, ubijani i silovani nedužni Prijedorčani i Prijedorčanke; djeca, žene, muškarci svih starosnih dobi, sve sa namjerom potpunog istrebljenja, odnosno zatiranja tragova postojanja svega što je bošnjačko i bosansko. To je GENOCID!!!

Islamska zajednica Stuttgart u suradnji sa Bošnjačko-američkom nacionalnom asocijacijom (BANA) iz New Yorka, kulturom pamćenja i u borbi protiv zaborava u subotu, 20. jula sa početkom u 19:30h, priređuju premijeru dokumentarnog filma "Bošnjaci - Genocid u kontinuitetu" autora Avde Huseinovića, u produkciji BANA.Premijera će biti priređena u modernom Islamskom centru IZ Stuttgart, za kraj školske kalendraske godine, u sklopu trodnevne vjersko-kulturne manifestacije "Džematski vikend seminar".
U programu premijere će učestvovati jedna od poznatijih bošnjačkih intelektualki prof. dr. Fahira Fejzić - Čengić, Avdo Huseinović, režiser više dokumentarnih filmova koji obrađuju tematiku genocida nad Bošnjacima u BiH i Sandžaku i autor više knjiga, Esad Krcić, glavni urednik web magazina Bošnjaci.Net, ujedno producent filma Bošnjaci - Genocid u kontinuitetu, i dr., kao i domaćini iz IZ Stuttgart.

Javnosti radi, "Bošnjaci - Genocid u kontinuitetu" je dokumentarni film koji po prvi put u video formi, kroz korištenje relevantne dokumentacije, svjedočenja i interviewa i izjava uglednih bošnjačkih, hrvatskih, srpskih i crnogorskih intelektualaca, istraživača genocida; preživjele žrtve genocida i potomci žrtava genocida, javnosti prezentiraju neispričanu i kompleksnu priču o genocidu nad Bošnjacima.

Film obuhvata period od preko tri stoljeća vršenja genocida u kontinuitetu koji se planirano i organizirano sa nivoa srpsko-crnogorskih državnih, crkvenih (SPC) i kulturnih (SANU) institucija vrši nad Bošnjacima, muslimanima, na području Bosne i Hercegovine, Sandžaka i drugih dijelova Balkana, praenom urbicidom i kulturocidom, nad džamijama i kulturno-hiatorijskim objektima.