U organizaciji IZ & KC Plav-Gusinje u New Yorku i BANA
VEČE DUHOVNE MUZIKE I VAZA
Autor: Sanapress.info
Objavljeno: 07. Aug 2019. 06:08:03


Islamska zajednica Plav-Gusinje u New Yorku i Bošnjačko-američka nacionalna asocijacija (BANA) organizirali su sada već tradicionalnu, godišnju, duhovno-kulturnu svečanost u Plavu.

Specijalni gosti manifestacije bili predsjednik Mešihata IZ-e u Srbiji muftija dr. Mevlud-ef. Dudić, muftija sandžački hfz. Abdurrahman ef. Kujević i narodni poslanik akademik Muamer Zukorlić.

Prisutne je ispred Islamske zajednice Plav-Gusinje u New Yorku poselamio predsjednik odbora hadži Smail Serdanović koji ja kazao da su Bošnjaci kao nacija jako sposobni i organizirani što su dokazali u dijaspori, ali da ih u zemlji u kojoj su rođeni nipodaštavaju.

– Čime mi nismo zadovoljni, da oni koji se predstavljaju kao naši, a zapravo su njihovi prodaju vode vaše egizstencije. Plavljani i Gusinjani probudite se, ko vam uzme vode on vam poručuje pakujte kofere i napuštajte.Predsjednik Mešihata IZ-e u Srbiji muftija dr. Mevlud-ef. Dudić kazao da je ponosan na Bošnjake Amerike, ističući da svojim djelima daju primjer i vjetar u leđa ostalima.

– Znate da je ova grupa muslimana iz Plava i Gusinja imperiju napravila u Americi i islamski preporod doživjela odlaskom sa ovih prostora i zato je ponos biti u njihovom društvu. I zato su oni ponos naše zajednice, jer su samo u jednom centru uložili preko pet miliona dolara i zato sam ja ponosan da mogu i od njih učiti, jer kada god sam kod njih uvijek nešto vrijedno naučim. Zato su oni ponos Sandžaka.

Narodni poslanik akademik Muamer Zukorlić u svom obraćanju istakao da su junaštvo i pamet oduvijek krasili predio Plava i Gusinja.– To je ono što predstavlja lekciju i dokaz koliko je plavska i gusinjska zemlja plodna i šta iz nje niče i da čak kada to sjeme ode na desetine hiljada kilometara do New Yorka ono nosi sa sobom svoju mudrost.

Izvođenjem ilahija i kasida, sevdaha i duhovne muzike prisutne su počastili muzička zvijezda Bosne i Hercegovine, poznati kantautor i pjevač Eldin Huseinbegović, te mladi Hamza Škrijelj, izvođač duhovne muzike iz Novog Pazara.

Pored brojnih obraćanja i muzičkog dijela upriličena je i promcija knjige “Mehlem za sudbinu”, autorice Emine Čolović.