Drugi dan Kurban bajrama
BIŠĆANI KOD PRIJEDORA: DOVA ZA ŠEHIDE - ŽRTVE GENOCIDA
Autor: B.net
Objavljeno: 12. Aug 2019. 12:08:26


Danas, ponedjeljak, 12. august, drugi dan Kurban bajrama na Memorijalnom šehidskom mezarju u Bišćanima kod Prijedora, uz prisustvo članova porodica, rođaka i prijatelja, imami su proučili Jasin i šerif i dovu pred duše šehida žrtava genocida iz ovog dijela prijedorske regije.

Članovi porodica koji su preživjeli genocid, drugi dan svakog bajrama, obilježavaju kao Dan šehida i taj dan zijarete mezarje, u znaku kulzure pamćenja i sjećanja na svoje najmilije koji su pobijeni u genocidnoj kampanji.Do sada je u Memorijalnom centru žrtava genocida smiraj našlo oko 350 žrtava genocida.
Vrlo su dirljivi i srceparajući momenti kada majke sa jecajima i suznim očima prilaze mezarima njihovih sinova, naboranim rukama milujuću hladan nišanski kamen, sa tihim upitom "zašto?" i dozivanjem "sine moj..." Uz jecaje čule su se kletve: "Da Bog da im se ruke osušile...."!!!Prema statistčkim podacima u Prijedoru, u vremenu srpsko-crnogorske agresije ubijeno je 3.176 civila, uglavnom Bošnjaka i jednim dijelom Hrvata. Još uvijek se traga za blizu 500.
Prema podacima iz aprila 2019. godine, ubijeni Prijedorčani ekshumirani su na 489 lokacija, koje su najvećim dijelom na području općine Prijedor. Posmrtni ostaci ubijenih Prijedorčana ekshumirani su i na području deset susjednih općina, ali i u susjednim zemljama.