KOMŠIĆ: BIH ZANIMA DA LI IMA NAPRETKA U PREGOVORIMA IZMEĐU SRBIJE I KOSOVA
Autor: AA
Objavljeno: 03. Oct 2019. 19:10:00


Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić prije posjete Beogradu kazao je kako postoji set pitanja, a jedno od njih je i migrantska kriza.

Smatra kako je, kada je riječ o odnosima sa susjedima, uvijek prisutan niz pitanja o kojima se može razgovarati.

”Nas u BiH također jako zanima dokle su došli razgovori, pregovori između Srbije i Kosova. Šta se tu dešava? Da li tu ima nekog napretka? Jer to pitanje je definitivno važno za cijeli region“, rekao je Komšić.

Dodao je ako su ti odnosi stabilniji i mirniji, bolje je za sve.

Osvrnuo se i na pitanje uvođenja taksi na robu iz Srbije i BiH, te podsjetio na saglasnost dvije zemlje da Kosovo treba povući tu vrstu odluke, mada, podsjeća Komšić, ”koliko se vidi iz izjava kosovskih zvaničnika to se ne dešava”.

”Ima mnogo stvari o kojima ćemo pričati. Svakako, ova posjeta je trilateralni susret, nas iz BiH, predsjednika Vučića i predsjednika Erdogana. Jedna od tema jeste i infrastrukturalna povezanost”, rekao je Komšić koji je naglasio kako je predviđeno polaganje kamena temeljca za autoput Sarajevo-Beograd.

Dodao je kako treba razmotriti i kako stvari stoje u međusobnim odnosima na nivou saradnje dvije zemlje, te šta se dešava s pristupnim putevima BiH ka EU.