Copy paste
NOBELOVAC PETER HANDKE NEGIRAO GENOCID I ŠETAO SE SREBRENICOM 1996. NAKON PISANJA "PRAVDE ZA SRBIJU"
Autor: Klix.ba
Objavljeno: 12. Oct 2019. 13:10:04

/Foto: Privatni arhiv/


Mnogi su koji pamte Petera Handkea po njegovim prosrpskim stajalištima, prijateljstvu s ratnim zločincima Slobodanom Miloševićem i Radovanom Karadžićem te kao čovjeka koji je negirao genocid u Srebrenici, a danas je ovaj Austrijanac nagrađen Nobelovom nagradom za književnost.

Fotografije iz privatne arhive prikazuju kako se Handke šetao Srebrenicom i Višegradom 1996. godine, a samo godinu ranije, u jesen 1995., nekoliko mjeseci nakon srebreničkog masakra, boravio je u Srbiji odakle je pisao o dojmovima s putovanja u kontroverznoj knjizi "Zimsko putovanje do rijeka Dunava, Save, Morave i Drine: Pravda za Srbiju".

Na jednoj od fotografija Handke stoji ispred nekadašnjeg objekta Srebreničanke, dok je na jednoj na ulazu u grad ispred table na kojoj piše Srebrenica.


/Foto: Privatni arhiv/


Hanke je, ne samo u našoj zemlji, već i šire, oštro kritikovan zbog prikazivanja Srbije kao žrtve tokom ratova devedesetih godina. Britanski pisac Salman Rushdie osuđivao ga je jer je više puta, kako je kazao, strastveno zagovarao genocidni Miloševićev režim.

On se 2006. pojavio na sahrani Slobodanu Miloševiću, bivšem srbijanskom predsjedniku optuženom za zločine protiv čovječnosti. Također ga je ranije posjetio u zatvoru u Hagu.

Brojne javne ličnosti u BiH te na Kosovu izrazile su nezadovoljstvo što je Nobelova nagrada pripala Handkeu, a dodjela prestižne nagrade kontroverznom piscu izazvala je brojne reakcije i u svjetskoj javnosti.

Čak je pokrenuta i peticija da mu se oduzme nagrada koju su potpisale i Majke Srebrenice, ali iz Nobelovog komiteta poručili su da je to nemoguće.


/Foto: Privatni arhiv/