MOJ APEL ULEMI I MUSLIMANIMA DA ČUVAJU JEDINSTVO DINA I UMMETA
Autor: Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012)
Objavljeno: 18. Oct 2019. 16:10:37


Jedan ugledni bošnjački intelektualac mi je s dužnim poštovanjem i ozbiljnom zabrinutošću sugeriro da uputim apel ulemi i muslimanima Bašnjacima za jedinstvo dina i ummeta nakon izbora ili reizbora reisu-l-uleme u Bošnjaka. Priznajem, nisam tu sugestiju ni shvatio ni prihvatio ozbiljno. Mislio sam da to ne treba, jer je oko izbora i na samom reizboru reisu-l-uleme Kavazovića uglavnom sve proteklo u miru i razumnoj snošljivosti aktera, kojih se to ticalo, kao i onih kojih se to ne ticalo, ali su imali potrebu da nešto kažu oko izbora reisu-l-uleme u Bošnjaka. No, jedan ovdašnji (ne)očekivani lavež s jakim ujedom u dušu i tijelo Islamske zajednice uozbiljio me i zato sam odlučio da uputim ovaj apel za jedinstvo dina i ummeta ulemi i muslimanima Bošnjacima ma gdje bili.

Činim to zato što pitanje jedinstva dina i ummeta, sloge i bratstva u islamu nije nikad bilo pitanje iskrenih muslimana, odanog muslimanskog puka u vjeri i moralo, već je to uvjek bilo pitanje uleme, odnosno pojedinaca iz redova uleme, kojima Lucifer zapali pamet svojim nârom, vatrom, od koje je stvoren, pa pohite da poput njega (Lucifera) šire fitnu, smutnju, među ulemom, smutnju koja se onda širi među muslimanima.

Nasreću, nema mnogo takvih među bosanskom ulemom. Ali, dovoljno je da ima jedan vatreni, kojeg ne ne želim spominjati, jer mi se gadi, pa da zapali vatru i zamuti vodu svima. On je jedan koji se hvali diplomom na fakultetu iz vremena komnističko-marksističkog režima, gdje se vjera tretirala kao mrtva materija prošlosti, a Boga se proglašavalo mrtvim. I taj jedan umjesto da se stidi, on se time ponosi i još k tome on se oholo podsmjehuje, prezire, gibeti i nemimeti one koji su studirali u muslimanskim zemljama zato što su pali pod utjecaj učenjima koja nisu kompatibilna s bosanskim učenjem islama. No, on pri tom zaboravlja sebe i utjecaj kojem je on podlegao dok je čitao Marksa o tome da je vjera opijum za narod. To nije na njega utjecalo, jer je on bio otporan na bezvjerje, dok ovi što su studirali u muslimanskim zemljama nisu bili otporni na utjecaj imana, kojeg su snažili dok su čitali i slušali islamsku nauk s izvora.

Ali, u Bosni je Šerijat već odavno predmet podsmjeha, ne rijetko i od onog koji bi trebali ne samo da Šerijat poštuju u sebi, već da ga preporučuju i drugima. Jer, onaj koji se kune Allahom dž.š. pred cijelim svijet da bi opravdao svoj notorni gibet i nemimet čini to s podsmjehom prema Šerijatu, prema kojem lažna zakletva (šahadet al-džur) izvodi čovjeka iz vjere. Ali, u tome i jeste problem ovog koji priziva Allaha dž.š. za svjedoka za svoju notornu laž. On ne poštuje nijednu svetinju, posebno ne onu na koju se poziva dok iznosi laž, koja truje zdravo tkivo našeg dina i ummeta i dovodi u pitanje jedinstvo dina i ummeta među bošnjačkom ulemom, a onda i među muslimanima Bošnjacima.

Ali, on to nesmetano radi već decenijama: zavađa ulemu, zavađa imame, zavađa muslimane, zavađa ljude svojom gibetskom i nemimetskom pričom do besvjesti i to sve uz prečutno odobravanje onih koji bi to trebali osuditi i onemogućiti mu da udara na ugled i časti ljudi, posebno uleme, koja ima ugled i čast među muslimnima Bošnjacima. No, on na sebi svojstven način reketiranjem širi strah i oduzima ljudima slobodu da mu pobiju njegov gibetski i nemimetski govor. Zato je njemu gibet i nemimet omiljena stvar, jer mu niko ne smije stati u trag. I zato on nema osjećaja odgovornosti za izrečenu riječ, koja može biti razlog za narušavanje jedinstva dina i ummeta u Bošnjaka.

Ali ja imam povjerenje u bosansku ulemu, posebno u bosanske imame, te pčele radilice u Islamskoj zajednici, pčele koje donose med za sve nas, pa i za trutove, kojih nije mali broj. Njima se obraćam s apelom da čuvaju jedinstvo dina i ummeta unatoč gibetčiji i nemimtčiji, koji sklapa fitnetske otrovne urote s osobama, kojima nisu na srcu ni islam ni muslimani, poput Lucifera, i koji svjesno ili nesvjesno udara na dušu i srce uleme, islama, muslimana i Islamske zajednice.

I, ja imam povjerenje u muslimane Bošnjake, koji cijene svoju ulemu, svoje imame, onakve kakvi su, ni bolji ni gori od ostalih u svijetu, ali su uvjek bili i ostali vjerni svom dinu i svom ummetu. Jer, muslimani Bošnjaci znaju da u islamu nema svetaca, već da su svi ljudi, pa tako i ulema, obični insani, koji malo više znaju o islamu od svog puka, kojih ih zbog toga izuzetno cijeni.

Stoga, onaj koji je sebi umislio da je svetac tako što će satanizirati druge ljude, posebno ulemu, među kojima su i ugledni muftije u Bošnjaka, liči na prokletog Lucifera a ne na svetog evliju.

Prema tome, časna ulemo u Bošnjaka i časni muslimani Bošnjaci i Bošnjakinje ma gdje bili držite se zajedno, čuvajte jedinstvo, slogu i bratstvo našeg dina i ummeta. Nemojte slušati gibetčara i nemimetčara, koja vas navodi na grijeh od Lucifera, koji je najgori neprijatelj islama i muslimana.

Allahu Svemoćni, osnaži nas u odbrani od gibeta i nemimeta!

Allahu Sveznajući, pouči nas istini da je slijedimo i ukaži nam na laž da je se klonimo!

Allahu Milostivi, podari nam Tvoju milost da čuvano i jačamo jedinstvo dina i ummeta! Amin!