Ljudski gest
BOŠNJACI LUKSEMBURGA POKLONILI KOMBI VOZILO ZA POTREBE MOSTARSKE KARAĐOZ - BEGOVE MEDRESE
Autor: B.net
Objavljeno: 21. Oct 2019. 19:10:17


Putem akcije koja je prije određenog vremena pokrenuta na portalu identitet.lu, Bošnjaci Luksemburga zajedničkim naporima prikupili su novčana sredstva za kupovinu kombi vozila za potrebe Karađoz - begove medrese.

Na manifestaciji organizovanoj povodom obilježavanja sedmogodišnjice Bošnjačke kulturne zajednice Luksemburga (BKZL), Faruk Ličina, aktuelni predsjednik ŠURE – vrhovnog starješinstva muslimana Luksemburga, simboličnom predajom ključeva u ruke predstavniku Karađoz - begove medrese iz Mostara Sulju ef. Cikotiću, koji je specijalno tim povodom doputovao iz Bosne i Hercegovine, koji je ujedno nosilac ove ideje i svojevrsni pokretač akcije. Kombi vozilo bit će u trajno vlasništvu Karađoz begove medrese, trenutno jedine aktivne mostarske medrese.Ovom humanim povodom, Ličina je iskazao nadu da će se uz posjedovanje kombi vozila koliko-toliko unaprijediti uslovi za rad ove strateški važne edukativne ustanove u našem Mostaru, te da ovaj čin – izlaženje u susret potrebama Karađoz - begove medrese, za Bošnjake i muslimane Luksemburga predstavlja kako privilegiju tako i dužnost, uzimajući u obzir da se radi o drugoj najstarijoj odgojno-obrazovnoj ustanovi u našoj Bosni, koju su pohađala i djeca Bošnjaka iz Luksemburga.Pred prepunom salom Kulturnog centra u Luksemburga, predstavnik Karađoz - begove medrese, Suljo ef. Cikotić, srdačno je zahvalio na ovom vidu podrške, pritom učeći hajr dovu za sve učesnike ove akcije, te je također iskoristio priliku i predao zahvalnicu u ruke gospodina Ličine, a ujedno i veoma lijepu levhu Starog mosta, koja, kako je naglasio, simbolizira ne samo susret već i suradnju i zajedništvo na putu dobra.

Karađoz - begova medresa u Mostaru osnovana je davne 1557. godine. Od tada je prošlo već 462 godine i nakon Gazi Husrev begove medrese, druga je najstarija odgojno obrazovna ustanova u Bosni i Hercegovini.