Lider SDA u vezi najave sastanaka s HDZ-om
IZETBEGOVIĆ (SDA): ŽELIMO ZNATI JE LI HDZ ZA NATO PUT
Autor: Vijesti.ba
Objavljeno: 31. Oct 2019. 15:10:32

BAKIR IZETBEGOVIĆ: Jedini uslov SDA jeste poštivanje Ustava i vladavine zakona, što se ne može nazvati uslovljavanjem.
"HDZ i SNSD imaju svoje uslove. Oni uslovaljavaju, koče i opstruišu"!

Glavni odbor SDA na današnjoj sjednici u Sarajevu razmatraće aktuelnu političku situaciju u BiH, s fokusom na formiranje vlasti.

Lider ove stranke Bakir Izetbegović uoči početka sjednice potvrdio je novinarima da će naredne sedmice biti održan sastanak s HDZ-om kako bi se radilo na relaksaciji odnosa.

"Želimo znati da li su za NATO put, da li su za aktivaciju ANP-a. Nadamo se omekšavanju njihovog stava kada je riječ o tom pitanju. Naravno, imamo i presudu Evropskog suda vezanu za Mostar. Želimo intenzivirati razgovore i doći do rješenja", poručio je predsjednik SDA.

Osvrćući se na izjavu prvog čovjeka HDZ-a BiH Dragana Čovića da ANP ne smije biti uslov za formiranje vlasti, Izetbegović je konstatovao da SDA ovaj put nije postavila nikakav uslov, za razliku od druge dvije strane.

Jedini uslov SDA, dodao je, jeste poštivanje Ustava i vladavine zakona, što se, kako je ocijenio, ne može nazvati uslovljavanjem.

"HDZ i SNSD imaju svoje uslove. Oni uslovaljavaju, koče i opstruišu", rekao je Izetbegović, te dodao:

"Čović daje pomalo kontroverzne izjave da želi relaksaciju i popravak odnosa, a onda ovakvu izjavu da, ili susret sa Lajčakom. Vidjećemo se, pa ćemo razgovarati".

Govoreći o mogućoj novoj parlamentarnoj većini sa SDS-om i PDP-om, Izetbegović je izrazio sumnju da u mogućnost stvaranja nove parlamentarne većine bez SNSD-a.

On je kazao i kako se glavni pregovori o ANP-u vode u Predsjedništvu BiH.

"U ovom času se mogu bitne stvari riješiti u Predsjedništvu i tamo već traju pregovori. To je već pomalo javna tajna. Uz pomoć međunarodne zajednice i savjetnika, članovi Predsjedništva traže neko rješenje. Tu će se naći rješenje u vezi sa ANP-om i NATO-om", naveo je on.

Kako je kazao, na sjednici GO SDA zatražiće da se odblokira rad Parlamenta BiH jer on ne smije biti zakočen zbog formiranja vlasti.

"Preko 60.000 KM košta svaki dan nerada poreske obveznike. To je velika šteta. I to je ono što je samo mjerljivo. Imidž zemlje, investicije koje su zaustavljene, nepreuzimanje kredita koje smo dobili, odlazak ljudi. Mislim da ogromnu štetu trpimo. Vrijeme je da se ta stvar uradi", poručio je Izetbegović.

On je pozvao državne parlamentarce da ne vezuju imenovanje novog saziva Vijeća ministara za rad zakonodavnog tijela.

Na upit novinara, osvrnuo se i na izvještaj Vlade RS-a Vijeću sigurnosti UN-a, u kojem optužuju visokog predstavnika i SDA, navodeći da je posljednja Programska deklaracija te stranke "ekstremistička".

"Ne bi me začudilo ni da je zovu islamističkom. Uvijek tu stvar rade. Da nije tužno, bilo bi pomalo smiješno", rekao je Izetbegović.