Udruženje žrtava i svjedoka genocida
TEGELTIJA BRUTALNO KRŠI ZAKON, DEZAVUIŠE JAVNOST I ZLOUPOTREBLJAVA POZICIJU
Autor: NAP
Objavljeno: 11. Nov 2019. 13:11:31


U javnosti se ponovo oglasio Milan Tegeltija, predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine, i ponovo pokušao dezinformisati javnost i žrtve u pogledu zaključaka VSTV-a, pravdajući i minimizirajući zaključak VSTV-a koji je donesen na njegovu inicijativu i kojim je dozvoljeno srbijanskim udruženjima da ostvare pristup predmetima ratnih zločina u BiH, navodi se u reakciji Udruženja žrtava i svjedoka genocida.

"Podsjećamo javnost na zaključke VSTV-a iz 2017. godine koji su, takođe, doneseni na prijedlog predsjednika VSTV-a Milana Tegeltije, a Tegeltija tek na intervenciju međunarodne zajednice promijenio zaključke o provjeri ratne prošlosti za desetine bošnjačkih sudija i tužilaca, kao i zahtjeva da se od sudova u BiH traži informacija o broju osuđenih osoba, po nacionalnosti. Sve ove zaključke predsjednik VSTV-a je dobio od Centra za istraživanje ratnih zločina RS-a, odnosno od Milorada Dodika. Kako nije uspio da putem Centra ostvari punu kontrolu u pravosuđu BiH, Dodik je sada angažovao nekoliko udruženja iz Srbije. Milan Tegeltija svjesno zloupotrebljava svoju poziciju predsjednika VSTV-a, čime se kontinuirano vrši politička instrumentalizacija VSTV-a", kaže se u saopćenju Udruženja žrtava i svjedoka genocida.

Iz Udruženja traže od predstavnika međunarodne zajednice da odmah istraže sve dosadašnje zaključke VSTV-a, kome i kada je vaninstitucionalno data saglasnost za pristup predmetima ratnih zločina, jer je Milan Tegeltija u jučerašnjem "dezavuirajućem saopštenju naveo da 'Odluka VSTV-a BiH kojom je dato odobrenje u konkretnom slučaju ne predstavlja izuzetak, nego standard u dosadašnjem radu VSTV-a BiH'".

"Brutalno kršenja zakona, zloupotrebe prava i pravde od strane nosioca pravosudnih funkcija koji se javnosti i žrtvama javno smiju u lice na čelu sa Milanom Tegeltijom, predsjednikom VSTV-a i Josipom Grubešom, ministrom pravde BiH, mora se zaustaviti. Pozivamo domaće institucije, predstavnike OHR-a, EU-a, OSCE-a u BiH i druge predstavnike međunarodne zajednice u BiH da hitno pokrenu reformu pravosudnog sistema, a najprioritetnije reformu VSTV-a", poručili su iz Udruženja žrtava i svjedoka genocida.