Preporuka za čitanje
NOVA KNJIGA: ZAŠTITA OD ŠEJTANSKIH SPLETKI
Autor: B.net
Objavljeno: 15. Nov 2019. 14:11:31


Poštovani čitaoci, zadovoljstvo nam je predstaviti novu knjigu, prvo izdanje, pod naslovom: Zaštita od šejtanskih spletki. Prijevod s arapskog uradio: Mujo Čajlaković, prof., a redakturu i recenziju, dr. Esmir Halilović, prof. Knjiga je po svojoj formi oblikovana u A5 formatu i ispisana na 576 stranica, tvrde korice.

Knjiga obuhvata spektar tema koje se tiču svijeta džina, šejtana džina, šejtana ljudi, sihra, sihibraza. Akcenat je stavljen na zaštitu i kako živjeti; kako se ponašati i kako se zaštititi. Autor, dr. Halid ibn Abdurahman el-Džerisi, obećao je da će se držati osnovnih izvora Allahove vjere, i održao je riječ.

Molimo Allaha Uzvišenog da nagradi svakog ko bude širio Allahovu vjeru, da doprinese oslobađanju sebe i ostalih muslimana, od svih oblika sujevjerja, i svega što nije dio Allahove vjere.

Dužnost vjernika muslimana je da čuva svoje fizičko, mentalno i duhovno zdravlje. Otac i majka, kao odgovorni pred Bogom, društvom i svojom bližnjom i daljnjom porodicom imaju obavezu da zaštite umove i zdravlje, sebe i svoje djece. Pa, zaštitite svoje evlade u okrilju Allahove Riječi.

Dužnosti onih, kao što Uzvišeni Allah kaže:
﴿وَلْتَكُنْ مِنْكُمْ أُمَّةٌ يَدْعُونَ إِلَى الْخَيْرِ وَيَأْمُرُونَ بِالْمَعْرُوفِ وَيَنْهَوْنَ عَنِ الْمُنْكَرِ وَأُولَئِكَ هُمُ الْمُفْلِحُونَ﴾
"I neka među vama bude onih koji će na dobro pozivati i tražiti da se čini dobro, a od zla odvraćati - oni će šta žele postići."

Ovim djelom, sa ovog aspekta, ova misija se, djelimično, realizira.

Ovo je naš doprinos u zaštiti ispravnog akideta (ispravnog vjerovanja) Allahove vjere, ovim putem, i na ovaj način. Knjiga nam nudi osnovno i dostatno, za tebe poštovani brate muslimanu, i za tebe cijenjena sestro muslimanko, za vašu djecu koja su Vaš ukras, ali i odgovornost.

Pisac ovog djela je dr. Halid ibn Abdurahman el-Džerisi, sin poznatog Abdurahman el-Džerisija. Rođen je 1964. godine u Rijadu. Magistrirao je u Libanu, pri univerzitetu Imama el-Evza'ija na temu: Time management from Islamic and administrative perspective (Upravljanje vremenom iz islamske i organizacijske perspektive). Doktorirao je na istom univerzitetu na temu: Patterns of leadership behavior in the light of modern management thought and Islamic thought (Modeli i obrasci ponašanja menadžera u svijetlu savremene menadžerske i islamske misli). Također je doktorirao i na univerzitetu Kensington (Sjedinjene Američke Države). Osnivač je i generalni supervizor el-Ukah web-sajta. Pisac ovog djela je glavni izvršni direktor kompanije Bejtur-Rijad; najveće kompanije u Saudijskoj Arabiji. Napisao je preko 30 djela. Neka od njegovih djela su: Ragbeh, Delīluke ilā Ragbeh, Nisāuna ilā ejn?, Inhirāfuš-šebāb ve tevekkul 'iladž 'alā dav'il-kitabi ves-sunneh, El-hizru mines-sihr, Er-rukjetuš-šer'ijjeh, Rukjetul-ebrār, Muntekal-ezkār, Dževami'ud-du'ā, Virdul-jevmi vel-lejleh, Irki nefseke ve ehleke bi nefsike, itd.

Želimo istaći da je ovo timski rad i zahmet četiri brata: mr. Zekerijah-ef., Fehima-ef., Muje-ef., i Abdulaha-ef., te dr. Esmira Halilovića i mr. Edina-ef. Omičevića.

Molimo Allaha Uzvišenog da se okoristimo savjetima i mudrostima ove knjige, i da se smiluje našim umrlim, našim profesorima, vjernicima i vjernicama.

أَللَّهُمَّ هَذَا الدُّعَاءُ وَمِنْكَ الْإِجَابَةُ ٠ اللَّهُمَّ هَذَا الْجُهْدُ وَعَلَيْكَ التُّكْلاَنُ٠ سُبْحَانَ رَبِّكَ رَبِّ الْعِزَّةِ عَمَّا يَصِفُونَ ، وَسَلَامٌ عَلَى الْمُرْسَلِينَ ، وَالْحَمْدُ لِلَّهِ رَبِّ الْعَالَمِينَ٠

Autor: Mujo ef. Čajlaković, prof.