Osnovan Odbor za obrazovanje
BANU: PREDSTAVLJENA REZOLUCIJA O BOSANSKOM JEZIKU
Autor: BANU
Objavljeno: 08. Dec 2019. 23:12:17


U organizaciji Bošnjačke akademije nauka i umjetnosti, u Sarajevu 7.12.2019. godine upriličeno je predstavljanje „Rezolucije o bosanskome jeziku“.

U svojstvu uvodničara govorio je akademik Muamer Zukorlić i tom prilikom naglasio – „Nacija vrijedi onoliko koliko vrijedi njena kultura a vrijednost svake kulture se mjeri po raskoši bogatstva jezika te kulture. Imajući to u vidu, BANU je usvojila ovu Rezoluciju kao adekvatan okvir za sve institucije, pojedince koji žele sudjelovati na putu očuvanja i afirmaciju bosanskog jezika.“U svojstvu izlagača, govorila je akademik Hasnija Muratagić-Tunakoja je istakla – „Negacija bosanskog jezika je aktuelno pitanje, mi se moramo braniti argumentima a ne emocijama, govoriti o tome da bosanski jezik u kontinuitetu postoji i objavljivati ono što je velika zaostavština rukopisna o bosanskom jeziku.”

Na predstavljanju je govorio akademik Dževad Jahić koji se osvrnuo na značaj Deklaracije kazavši – „Srži značaj deklaracije je u tome da ona ukaže na mogućnost i načine kako da odgovorno-naučne institucije koordiniraju međusobno na polju istraživanja i normiranja bosanskog jezika”.

BANU: OSNOVAN ODBOR ZA OBRAZOVANJEPredsjedništvo Bošnjačke akademije nauka i umjetnosti je na sjednici održanoj 7.12.2019. godine u Sarajevu usvojilo Odluku o formiranju Odbora za obrazovanje Akademije sa ciljem izrade strategije obrazovanja u skladu sa savremenim potrebama i izazovima.

Za predsjednika Odbora imenovan je akademik Refik Šećibović a u sastavu Odbora ući će članovi Akademije koji se već bave obrazovanjem.

Predsjedništvo je također verificiralo završni tekst Deklaracije o državi Bosni i Hercegovini i usvojilo Odluku o konceptu narednog broja Glasnika.