PETAK 13. – ŠESTORKA U ZAGRLJAJU KRIMINOGENE HOBOTNICE
Autor: Džebrail Bajramović
Objavljeno: 16. Dec 2019. 15:12:24

Dakako da će „neprirodni koalicioni partneri“ biti predizborni balast kojeg se moraju samozvani „neprikosnoveni nacionalni lideri“ osloboditi i od svog vjernog glasačkog tijela zatražiti ponovo podršku – za političke vratolomije koje izbezumljuju obične građane a poštene i vrijedne mlade ljude tjeraju van zemlje.


Najava smjene aktuelne Vlade u Kantonu Sarajevo od strane novih-starih, koalicionih partnera SDA, DF-a i SBB-a koji bi činili većinu u Kantonalnoj skupštini, prouzrokavalo je lavinu koja do dna protresa društveno-političke odnose u glavnom gradu, a i cijeloj državi. Naročito je diskutabilan termin smjene, a koji se prolongira nakon usvajanja budžeta. Ogorčenje javnosti naročito je izazvao stav DF-a, za kojeg je vladalo mišljenje da ima ljevičarske i progresivne stavove koji preferiraju socijalnu pravdu i vladavinu zakona. Predsjednik DF-a g. Željko Komšić je degradirao sve ono što je obećavo svojim biračima na proteklim izborima 2018. Nevjerovatno je kolika tvrdoglavost izbija iz ponašanja i govora te poruka koje u medijima šalje g. Komšić, gdje pokušava neke svoje sisteme vrijednosti da stavi ispred ideala stranke koju predstavlja! Iznenađuje stav da je g. Zukorlić glavni problem Sarajeva i šestorke, iako je i g. Forto bio predložen i podržan od strane g. Komšića za premijera KS a ne g. Zukorlić!? Ne iznenađuje ovo prekomponovanje vlasti nikog od građana KS, svako ko je iole upućen u decenijsku politiku vječnih političara je mogao predpostaviti da će SDA učiniti sve da preuzme vlast u KS, a time i kontrolu nad skoro milijardu KM i time ponovno krenuti u uhljebljavanje onih koji su u ovo godinu dana izgubili dobro plaćene poslove i funkcije. Započete reforme, borba protiv korupcije, javni registar uposlenih, javni borački registar, infrastrukturalni projekti itd. Sve je došlo u pitanje s obzirom na to da se stupa u partenerske odnose sa opcijama koje imaju znakovite konotacije sa očiglednim nezakonitim angažmanima – a napušta se koalicija koja je za godinu dana javnosti predočila malverzacije koje dosežu cifre i od nekoliko stotina miliona pa čak i milijardu KM.

Nema egzaktnijeg pokazatelja koji ukazuje – ko kakvo društvo želi graditi; ko je deklarativno a ko je zaista opredjeljen za društvene reforme; čija obećanja imaju licemjeran karakter i čiji predstavnici nemaju obraz i karakter; te čije riječi i obećanja ništa ne vrijede već su u funkciji manipulacije povjerenjem građana.

Kao i dosad, nema razloga da SDA-ove marionete ponovo budu izigrane i okarakterisane kao – male stranke koje prave velike probleme; čiji apetiti su nezasiti i koji traže i očekuju mnogo više nego što vrijede – jer kada se blokiraju pokrenuti procesi odgovornosti za lažne diplome, za namještene tendere, nezakonito zapošljavanje i nenamjensko trošenje budžetskih sredstava, privjesci u vlasti im neće trebati u finalu izborne kampanje. Dakako da će „neprirodni koalicioni partneri“ biti predizborni balast kojeg se moraju samozvani „neprikosnoveni nacionalni lideri“ osloboditi i od svog vjernog glasačkog tijela zatražiti ponovo podršku – za političke vratolomije koje izbezumljuju obične građane a poštene i vrijedne mlade ljude tjeraju van zemlje.

Traumatična „šestorka“ je od starta opterećena neprincipijelnim partnerstvom koje ima samo interesni karakter separatističkog dvojca tj.lidera SBB i DF-a– dok su programske spone nepoznanica i samo je bilo pitanje vremena kada će početi javna debata u vrhu stranaka o nepremostivoj koliziji koja vlada u glavama lidera i od članstva otuđenim stranačkim rukovodstvima. Samo jedna grudva sumnje dovoljna je da pokrene nezaustavljivu lavinu koja će rezultirati neumjesnim medijskim prepucavanjima najodgovornijih rukovodilaca – a čime će se dodatno kontaminirati i onako prekomjerno zagađena politička scena u BiH. U petak 13-tog, ono što je bilo neminovno i desilo se – napukla je „šestorka“ – te je krenulo iznošenje u javnost i najskrivenijih detalja kojima se nastoji što više ocrniti dojučerašnji „lojalni koalicioni partneri“. Ponovo se potvrdilo da je naša politička kultura na vrlo niskom nivou i da nije čudo što smo često na začelju svih društveno-političkih rang lista regiona, Europe i svijeta. Očito da je i poziciji i opoziciji, bez razlike, vlast cilj a ne sredstvo za postizanje društvenog blagostanja.

Veoma je zabrinjavajuće što stagniramo, pa čak i nazadujemo, u procesu odabiru političkih predstavnika, obzirom da aktuelni u „mahalskom“ i „kafanskom“ maniru obnašaju najodgovornije funkcije u državi. Građani treba da se izdignu iznad brižljivo fabrikovanih tenzija oko prekompozicije vlasti i raspodjeli fotelja te preispitaju sebe sami – kome ukazuju povjerenje na izborima. Neodgovoran odnos prema povjerenim funkcijama i neispunjavanje datih predizbornih obećanja treba da bude sankcionisano na narednim lokalnim izborima 2020 godine. Ako građani ne budu promjenili svoj odnos prema političarima – ni političari neće mijenjati odnos prema njima, a time su samo i isključivo građani na gubitku.

Očito da je na sceni ponovo repriza tumbanja u strukturama vlasti isključivo radi ličnih interesa visoko rangiranih stranačkih eksponenata i da se ne radi o zadovoljavanju interesa građana. „Mandatska pamet“ je okvir u kome aktuelni lideri promišljaju i donose zaključke i stavove te nije čudo što im redovno u javnim istupima izostaju izjave u vezi općih interesa i unapređenja života prosječnih građana, a koji su skliznuli u proteklim godinama ispod linije siromaštva. O tome se ne govori glasno i strasno – dok se u borbi za fotelje i ostanak na vlasti gorljivo zalazi u zonu personalnog. Aktuelna previranja na svim razinama vlasti u BiH pokazuje sa koliko energije i žara aktuelna vlast i opozicija, podjednako, pristupa i tretira opću društveu problamatiku i lične interese.

Bh. politička scena ima determinirane neetičke manire, pa stoga ne čudi što se političari ponašaju bahato i neodgovorno, a ishodište cinizma i licemjerstva političkih opcija je kontradiktoran stav da su istovremeno – i pozicija i opozicija. To je dno dna nemorala a što je utemeljeno u unutarstranačkom elitizmu koje ne poštuje etičke norme u svom javnom djelovanju – a opće je poznato da ni u jednoj stranci u BiH nije vođen postupak utvrđivanja odgovornosti, niti je ikada izrečena neka sankcija zbog štetnog i nemoralnog javnog djelovanja. Paralelno je nemoral u društvu izražen primarno u sferi pravosuđa gdje vlada abnormalna korupcija koja bode oči svakom međunarodno kredibilnom političaru i investitoru, te našu državu zaobilaze u širokom luku.

Dakle, prekompozicija Vlade u Kantonu Sarajevo samo je vrh ledenog brijega gdje se pojavila lavina i ukazala na krupne političke probleme, te osim problema racionalizacije administrativnog aparata i personalnih promjena ponovo se obznanilo da tamo gdje treba da preovlada konstruktivni racionalizam plamte haotične emocije; tamo gdje se traži struka dominira stranačka podobnost i tamo gdje je neophodno utemeljenje kulture caruje primitivizam. Dok se ne bude insistiralo na etičkim reformama i sistemu odgovornosti građanima BiH blagostanje neće donijeti nikakve senzacionalne prekompozicije vlasti po diktatu „mandatske pameti“ – jer se radi o stranačkim interesima, uhljabljavanju poslušnika i borba za eksploataciju društvenih resursa.

Stoga je jedino racionalno i društveno odgovorno ne dozvoliti da budemo uvučeni na bilo koji način u te otrcane igrokaze pred kamerama i kazniti ih na narednim izborima.

P.S. Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić, umjesto napada na kadar Islamske zajednice u BiH, trebao bi radi „sistema vrijednosti“ inicirati potpisivanje ugovora između države Bosne i Hercegovine i IZ u BiH, bar u onoj mjeri kako se u mandatu od prije nekoliko godina potrudio da se isti ugovor potpiše sa Katoličkom crkvom. Kada to uradi, shvatit ćemo da mu je zaista stalo do ravnopravnosti IZ u BiH sa drugim vjerskim institucijama.