Izvještajna skupština
DEMONSTRACIJA JEDINSTVENE ISLAMSKE ZAJEDNICE PLAV-GUSINJE U NEW YORKU
Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 02. Feb 2020. 15:02:07


U subotu večer, 1. februara 2020., u Bošnjačkom islamskom kulturnom islamskom centru - Richmond Hill, održana je Izvještajna skupština Islamske zajednice & Kulturnog centra Plav-Gusinje u New Yorku, na kojoj je prisustvovalo 270 delegata -, redovnih članova pomenute zajednice.
Na početku Izvještajne skupštine, glavni imam u IZ hafiz Hako-ef. Omeragić pručio je ašare iz Kur'ana Časnog, te u kratkom obraćanju pozvao delegate Skupštine da budu dostojanstveni i jedinstveni, ističući Allahov imperativ: "Svi se čvrsto Allahova užeta držite i nikako se ne razjedinjujte".

Blagajnik u Zajednici Ismet Pjetrović je pred delegatima podnio financijski izvještaj koji je aklamacijom prihvaćen.Predsjednik Odbora IZ, Smajlje Srdanović, pojasnio je trenutno stanje unutar IZ, pozvao na apsolutno jedinstvo, te da svi delegati potpišu da podržavaju jednu jedinstvenu Islamsku zajednicu, sa tri vakufa, na čijem će čelu biti jedan jedinstven odbor, kako je to bilo do sada. Posebno je naglašeno da su vrata sva tri vakufa otvorena za sve dobronamjerne i dobre ljude, vjernike koji svoj duševni mir mogu pronaći u ovim prekrasnim objektima.Svi delegati su potpisali da su za jedinstvenu IZ. Ujedno, više delegata sa govornice na Skupštini izrazili su podršku jedinstvenoj Islamskoj zajednici i nedjeljivom vakufu, te upućujući blage kritike na račun grupe koji neosnovano tuže aktuelni Odbor IZ. S obzirom na bliskost i porodične veze, delegati su ih pozvali da odustanu i povuku tužbu te dijalogom riješe problem koji oni smatraju spornim.


DR. PLOJOVIĆ: Sačuvajte porodice, omladinu i bošnjačko jedinstvo


Prema informacijama do kojih su došli Bosnjaci.Net, više osoba se povuklo iz grupe koju predvode „tužitelji“ i vratili su se redovnom članstvu Islamske zajednice, što jeste pozitivan primjer ka jačanju povjerenja među ljudima ali i jedinstvene IZ.

Na Skupštini se također obratio dr. Rešad-ef. Plojović, rukovodilac Vjersko-prosvjetne službe Mešihata IZ u Sandžaku. U nadahnutom obraćanju ukazao je na važnost jedinstva džemata i zajednice. Dr. Plojović je naglasio kroz šta je sve prolazila IZ u Sandžaku, od ratnih godina na ovamo. On je također posebno istako na postignute rezultate IZ Plav-Gusinje, vakufe koji posjeduje, te pohvalio ogroman rad, zalaganje, trud i sredstva koja su odvojili da bi u ime Gospodara svjetova sve sagradili za napredak svojeg potomstva i budućih generacija. On je posebno istako da se sačuvaju porodice, naša djeca, omladina i bošnjačko jedinstvo.Dr. Plojović je proteklih desetak dana boravio u New Yorku gdje je bio pozvan kao specijalni gost vjerske, bošnjačke kulturne i sportske manifestacije. Pored njega gošće manifestacije su bile književnica Šefka Begović-Ličina i umjetnica Nizara Šabović.

Legalni Odbor Islamske zajednice zakazao je da ova Skupština bude izborna, kako bi se proveli izbori, predviđeni Statutom, ali zbog petogodišnjeg spora pred sudom u New Yorku, Sud je naložio da se ovog puta ne provedu izbori dok grupa koja tuži Odbor IZ ne donese još određene dokaze, o navodnim „njihovim članovima“ koji kod njih uplaćaju članarinu. Kako smo saznali, radi se o manjoj grupici ljudi, koji su pored svega, ponovo pozvani od strane Odbora IZ i delegata da se vrate pod krov jedinstvene IZ.

Demonstracijom zainteresiranošću broja prisutnih delegata - članova Islamske zajednice & Kuturnog centra Plav-Gusinje u New Yorku potvrđuje i jasno upućuje poruku, da ova zajednica sa svojim vakufima: Ali-pašina džamija - Astorija, Bošnjački islamski kulturni centar – Richmond Hill i Islamski centar Moniticello, ostaju jedinstveni!