Slovenski medij 24ur.com prije zvaničnog otvaranja predstavio Islamski kulturni centar i džamiju u Ljubljani
"PRIJELAZNI TRENUTAK ZA MUSLIMANE U SLOVENIJI"
Autor: B.net
Objavljeno: 04. Feb 2020. 13:02:09

Muftija Nedžad Grabus ispred džamije u Ljubljani


Islamska zajednica u Sloveniji predstavila je javnosti Islamski kulturni centar sa džamijom, koji će biti svečano otvoren u mjesecu junu. Muftija Nedžad Grabus kazao je da centar označava prekretnicu za muslimane u Sloveniji, jer su konačno dobili svoje mjesto za ibadete i druge kulturne i obrazovne aktivnosti.

Kako je muftija Nedžad Grabus kazao, muslimani su Islamski kulturni centar namjeravali izgraditi na drugoj lokaciji, ali su ipak 2008. godine, kupili zemljište u centru grada. Kamen temeljac postavljen je 2013. godine, a prvi zemljani radovi počeli su 2014. godine. Prva faza izgradnje počela je 2015. godine, da bi krajem 2016. godine, bila obustavljena gradnja do polovine 2018. godine, kada je počela druga faza izgradnje. Ukupno je izgradnja trajala pet godina.

”To je jedan od najljepših centara u Evropi”

Prema muftiji Grabusu najteži dio projekta bila je izgradnja pristupne ceste od oko 500 metara koja povezuje IKC sa Parmovom ulicom. Formalnosti vezano za izgradnju prilaznog puta završene su prije dva mjeseca, a ukupno su trajale oko deset godina.Prema njegovim riječima, radi se o jednom od najljepših muslimanskih kulturnih centara u Europi, koji može primiti oko 1400 vjernika. U podzemnim prostorijama se nalaze parkiralište, sportska sala, restoran i predavaonica. U prizemlju se nalazi džamija s minaretom visine 40 m, abdesthana, te obrazovne, administrativne i stambene zgrade.

Projekt je do sada koštao oko 34 miliona eura,
od čega je 28 donirala Država Katar

Projekt je koštao oko 34 miliona eura, a kada bude kompletno završen, cijena će mu porasti na nešto više od 34 miliona eura. Oko 28 miliona eura donirala je za Država Katar, dva miliona su prikljena od vjernika iz drugih zemalja, a oko četiri miliona su prikupili muslimani u Sloveniji. Prema procjeni muftije Grabusa, oko 80.000 muslimana danas živi u Sloveniji.Centar će se zvanično otvoriti u junu, a počeće se koristi za nekoliko dana. Namazi će se obavljati pet puta dnevno u džamiji, a za velike blagdane, kada se očekuje veći broj ljudi, čak i na platou ispred IKC-a, odnosno u sportskoj sali.

- "Nastojat ćemo da se ne uznemirava slovenačka javnost", kazao je Grabus.
Sportska sala, restoran i parking biće komercijalni.

Kada i na koji način će centar i džamija biti otvoreni za javnost još nije u potpunosti jasno. Za sada je planirano da džamija bude dostupna široj javnosti u vrijeme između namaza… Sportska sala, restoran i parking vjerovatno će biti unajmljeni, jer kao što je rekao muftija Grabus, održavanje cijelog kompleksa neće biti jeftino.Predstavnik firme Elea iC Jurij Rihar, koji su izvodili nadzor u izgradnji, rekao je da je cijeli projekt izveden u skladu s propisima i slovenskim zakonima. Bila je potrebna velika koordinacija između investitora i izvođača radova, a o izgradnji se redovno izvještavalo donatoru u Kataru, objavio je slovenski portal 24ur.com, FOTO: Miro Majcen.