KOMŠIĆ OSRAMOTIO NACIONALISTIČKOG PROVOKATORA: "BORIM SE I ZA PRAVO TVOG DJETETA"
Autor: slobodna-bosna.ba
Objavljeno: 10. Mar 2020. 14:03:37


Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić na poziv bosanskohercegovačkih organizacija iz Kanade, prisustvovao je u Torontu svečanoj akademiji u povodu obilježavanja 1. marta, Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Tom prilikom Komšić se obratio prisutnima prigodnim govorom ali i odgovorio na drsko ponašanje izvjesnog Davorina Jurovickog, po svemu sudeći, provokatora i nacionaliste koji je pokušao da dovede u pitanje kredibilitet predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, nizom besmislenih i šovinističkih optužbi koje su naišle na osudu prisutnih na Svečanoj akademiji.

Nakon što je održao govor, predsjedavajući Komšić osvrnuo se na optužbe i uvrede jednog od prisutnih gostiju i kazao:

„Gospodine Davorine, nije mi jasno, šta vi zapravo preferirate. Hoćete li etničku BiH, jer vidim da mi zamjerate taj legitimitet koji ne postoji u Ustavu BiH ili hoćete građansku BiH o kojoj govorite tako afirmativno. Morate se odlučiti šta bi ste, ne može i jare i pare, sudaraju se stvari.

Da vam objasnim za kakvu BiH se ja borim i na mom primjeru i na vašem. Vaša supruga je Rumunka koliko ja znam, imate dijete sa njom. Hipotetički vratite se u Vaš Mostar, u BiH. Da Vas pitam; Šta je vaše dijete u tom Mostaru i BiH: Hrvat ili Hrvatica, Rumun ili Rumunka, ili je osoba ili je dijete, Vaše, moje!? Šta je?

Ja mislim da je prije svega osoba ili dijete.

Davorine, ja se borim da Vaše dijete bude bude isto kao moje i da Vaše dijete može sutra, kao što ne može danas, biti član Predsjedništva ove zemlje i doći ovako i ovako pričati, jer danas ne može, niti Vaše niti moje. To nije uredu, u Kanadi može biti sve, a u BiH ne može. Ne spadam u red ljudi koji dijele lekcije, ne volim takve ljude, jer dijeljenje lekcija uvijek završi, po našoj narodnoj, neću da je ponavljam a tiče se mlaćenja gloginja. Kažete, vlada Kantona Sarajevo? Gospodine Davorine, ja sam rođeni Sarajlija, ali je meni važnija BiH od Sarajeva. Pitate me o građanskoj opciji, a kakva je to građanska opcija, koji bi da traži najmanji zajednički imenitelj sa upravnicima koncentracionih logora, Heliodromom i Dreteljom, to ne ide jedno s drugim", poručio je Komšić.

Pored Komšića ovoj Svečanoj Akademiji su prisustvovali i uvaženi gosti iz bh. diplomatije – gospoda Sven Alkalaj, Ambasador BiH pri UN-u, Haris Hrle, bivši Ambasador BiH u SAD-u i bivši savjetnik u bh. Ambasadi u Ottawi, kao i Muftija Islamske Zajednice Bošnjaka Sjeverne Amerike, Sabahudin Ćeman, predstavnici hrvatske i srpske dijaspore , predstavnici Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike, kao i predstavnici vjerskih zajednica Toronta.

Kako saznaje "Slobodna Bosna", Komšić će se u nastavku radne posjete Kanadi sastati s visokim zvaničnicima Kanade.