New York
BANA: APEL RUKOVODSTVU SRBIJE DA ODBORI ULAZ SVOJIM DRŽAVLJANIMA KOJI SU ZATEČENI IZMEĐU DRŽAVNIH GRANICA AUSTRIJE I MAĐARSKE
Autor: B.net
Objavljeno: 22. Mar 2020. 15:03:33


Već nekoliko dana traje drama sa 60 putnika, mahom uz Sandžaka, državljani Crne Gore i Srbije, koji su usljed širenja Coronavirusa i stupanja na snagu Vanrednog stanja zatečeni između dvije državne granice, Austrije i Mađarske. Kako saznaju Bošnjaci.Net, Crna Gora vrši pregovore sa rukovodstvom Republike Slovenije da svoje građane prebaci do Ljubljane, zatim avionom u Podgoricu, ali s obzirom da je Srbija zatvorila svoje granice i ne želi ovog momenta da primi na svoj teritorij čak ni svoje građane, Bošnjačko-američka nacionalna asocijacija je uputila apel rukovodstvu Srbije da svojim državljanima odobri ulaz. Pismo objavljujemo u cjelosti:

Predsjednik Republike Srbije
Aleksandar Vučić

Premijer Vlade
Ana Brnabić

Potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova
Ivica Dačić

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova
Nebojša Stefanović

New York, 22. mart 2020.

Poštovana ekselencijo,
Već nekoliko dana grupa od 60 putnika; 29 državljana Republike Srbije, 31 državljanin Crne Gore; sa beranskom bus agencijom “Simon” vraćaju se svojim kućama sa rada iz nekoliko država Zapadne Europe. Bus sa putnicima je zaustavljen u međugraničnoj zoni između Austrije i Mađarske. Svi do jednog su se našli u potpuno teškoj situaciji, posebno oni su sa hroničnim oboljenjima, srčani i dijabetis bolesnici, nedostaje im medikamenata, hrane, vode…

Nažalost, sve se ovo dešava u veoma teškom momentu za cijelo čovječanstvo kada se “Coronavirus” rapidno širi, svakim danom uzima nove žrtve, što je razlog da su mnoge države uvele vanredno stanje i policijski sat, sve u cilju kako bi se spriječilo širenje ove opake bolesti. U tome cilju razumljivi su postupci rukovodstva Srbije, gdje ste odgovorno postupili, naravno kako bi spriječili prenošenje i šrirenje bolesti i zaštitali sve građane.

Međutim, i ovo su vaši građani, ne zaboravite na njih, bez obzira na njihov nezreo postupak da se odluče na putovanje u ovako teškom i kritičnom momentu. Ali to im se isključivo treba uzeti u obzir kao borba za goli život, ujedno da budu sa svojima ukućanima, pa šta god da ih skupa zadesi. To je nešto jače u ljudskoj prirodi.

Poštovana ekselencijo,
Jeste u državi Srbiji vanredno stanje, ali i u takvim prilikama čovjek čovjeku treba i mora pružiti ruku, biti mu na pomoći, što se iskreno nadamo da će te vi, državno rukovodstvo, u ovakvoj prilici zrelo postupi. Jer imamo odgovor od ministra vanjskih poslova u Vladi Crne Gore, da pregovaraju sa rukovodstvom Republike Slovenije kako bi svoje državljane prebacili do Ljubljane, zatim avionom za Podgoricu.

Međutim, šta sa državljanima Republike Srbije?

Apelujemo na Vas, u ovom teškom momentu da ipak donesete ispravnu ljudsku i državničku odluku, da pokažete brigu za svakim vašim građaninom, te upravo sada pokažete koliko je u vašem životu važan Božiji imperativ “Ko spasi jednog čovjeka kao da je spasio cijelo čovječanstvo”.

Apelujemo na vas i nadamo se da će te državljanima R. Srbije dozvoliti ulaz, da dođu do odredišta, naravno uz sve zdravstvene mjere i predviđenu izolaciju, dok se utvrdi njihovi zdravstveno stanje, da li imaju “Coronavirus”, piše u pismu Bošnjačko-američke nacionalne asocijacije (BANA).