IZGLASANO JE NEPOVJERENJE KURTIJEVOJ VLADI
Autor: Sahit Kandić
Objavljeno: 26. Mar 2020. 16:03:18


SAHIT KANDIĆ: Obzirom da je LDK cijelu kampanju vodila sa “crvenom linijom” isključivo za PDK, ovakav razvoj događaja nije očekivan, barem ne u tako kratkom vremenskom roku da se iznutra razbije koalicija, ali očigledno da je Kosovska Obavještajna Agencija (AKI) duboko zarila svoje lešinarske kandže, i da je metodom zarobljene države guja Hashim Thaqi već uspostavio svoju latentnu diktaturu na Kosovu.
Jedva sastavljena kosovska Vlada koalicije pokreta Samoopredijeljenje i LDK-a je sa neharmoniziranim odnosima trajala samo 51 dan, jer joj je sinoć izglasano nepovjerenje sa 82 glasa, 32 su bila protiv, i 1 uzdržan.

Nesporazumi su kulminirali protekle sedmice kada su koalicioni partneri imali veoma oprečne stavove oko ključnih strateških odluka Vlade, gdje je Kurti omogućio samo uvoz sirovina iz Srbije a LDK je bila za potpuno ukidanje trgovinske tarife za svaku robu kao što je i traženo od američke administracije. To je preraslo u otvoreno međusobno prepucavanje i javno kontriranje, te na koncu zbog derogirajućih javnih izjava rezultiralo i smjenjivanjem ministra MUP-a Agima Veliua iz LDK-a, a bez prethodnog konsultiranja sa partnerom u koaliciji čiji je Veliu dopredsjednik stranke. Inicijativu za izglasavanje nepovjerenja je odmah pokrenuo Isa Mustafa, predsjednik LDK-a, sa pozicije partnera u vlasti. Dobivši potporu cijele opozicije, skupio je dovoljan broj (46 od potrebnih 41) potpisa parlamentaraca, i kao što Ustav Kosova nalaže plenarna sjednica za opoziv Vladi se održava u roku od pet dana.

Od izborne pobjede Samoopredjeljenja pa sve do ove plenarne sjednice, predsjednik Kosova i njegova PDK-a su na sve moguće načine vršili pritisak na dio Vlade iz Samoopredijeljenja i samog premijera Albina Kurtija. No na sjednici su bili pasivni posmatrači kako nebi izazvali revolt i među drugim LDK-ovim poslanicima, pošto je već svoj stav o opozivu izdvojila Vjosa Osmani-Sadriu, inače predsjedavajuća Skupštine Kosova i jedna od dopredsjednika u LDK-u, podržavajući Kurtijevu Vladu uz pozive da se ipak iznađe modus vivendi i koalicija opstane.

No znalo se od početka da Kurtijevoj Vladi nema spasa, pa i analitičke TV-debate su vođene s dvije hipotetičke premise; a to je da se formira Tehnička Vlada sa svim političkim subjektima do skorijih izbora nakon ove krize sa virusom Covid-19, ili pak nominiranje mandatara iz drugog po snazi parlamentarnog subjekta što je u ovom slučaju LDK koja i inicira ovaj Opoziv. A nakon iscrpne 12-osatne jučerašnje debate oborena je Vlada, i tu dilemu je nakon uzpjelog Opoziva razriješio predsjednik Ustavnog Suda Kosova prof. dr. Enver Hasani (inače Thaqijev pulen), koji je za TV Dukađini istakao da ova situacija nije kosovskim zakonodavstvom predviđena, te u skladu sa međunarodnom i domaćom praksom predsjednik Thaqi će se ponovno konsultirat sa Kurtijem iz Samoopredijeljenja kao najačim parlamentarnim subjektom, a on na isti način kao i prilikom nominovanja za ovaj mandat može ponovno prolongirat odgovor, ali i na koncu dati istog kandidata (tj sebe). Po tumačenju Hasanija, prolongiranje odgovora može trajati barem par mjeseci dok se riješi pitanje krize sa Coronavirusom, no do tada Vlada na dužnosti (u ostavci) ima iste kompetencije kao i do sada, ali i mogućnost da izgladi odnose sa dosadašnjim koalicionim partnerom ili pridobije nove za predstojeće ponovno mandatiranje...

Naravno da PDK i beskrupulozni državni predsjednik Hashim Thaqi zvani Zmija, što mu je ratni nadimak a i notorna karakterna osobina, nakon ovog sopstvenog uspjeha neće posustati ni u ovako kriznoj situaciji gdje do sada na Kosovu već imamo 63 oboljela i jednog preminulog od virusa Covid-19, da pretendira svrgavanje Kurtija iz državnog aparata. Tako da će, gradeći sreću na tuđoj nesreći, zbog Covida-19 i dalje forsirati proglašenje Vanrednog stanja jer u toj situaciji Ustav Kosova predviđa njegovo izravno upravljanje državom gdje mu se Vlada potpuno potčinjava, i to je predstojeća arena i iskušenje koje čeka Kurtija i njegovu polovičnu Vladu koju već čisti od buntovnika iz bivših partnera LDK-a.

Obzirom da je LDK cijelu kampanju vodila sa “crvenom linijom” isključivo za PDK, ovakav razvoj događaja nije očekivan, barem ne u tako kratkom vremenskom roku da se iznutra razbije koalicija, ali očigledno da je Kosovska Obavještajna Agencija (AKI) duboko zarila svoje lešinarske kandže, i da je metodom zarobljene države guja Hashim Thaqi već uspostavio svoju latentnu diktaturu na Kosovu.