HDZ-OVA POLITIKA OPASNA JE KOLIKO I KORONAVIRUS
Autor: Džebrail Bajramović
Objavljeno: 28. Mar 2020. 22:03:17


DŽEBRAIL BAJRAMOVIĆ: Niz je primjera gdje se očituje neprimjerena politika Čovićevog HDZ-a i njegovih sljedbenika i može se očekivati da će se njihove blokade i ucjene nastaviti – jer se samo to i može očekivati od njih, a nikakvo dobro. U današnjim konstalacijama – to nije samo problem Konjica, Mostara, FBiH i BiH već globalna prijetnja. Mnogi su na to upozoravali decenijama, strahujući da uslijed nekih izvanrednih okolnosti zagovornici politika sa zločinačkim elementima ne dođu u priliku da nanesu šire zlo – jer međunarodna zajednica možda ne može da pojmi takvu kocentraciju destrukcije, a što smo mi u BiH itekako dobro osjetili i čije negativne posljedice i danas ostavljaju bez riječi pacifiste, altruiste i humaniste.
Valentin Inzko ima puno razloga za košmarne snove jer je sve ove godine prespavao i dopustio je da kriminogene i nehumane osobe i dalje se poigravaju polugama društvene moći – a u vrijeme globalne pandemije koronavirusa to bi moglo proizvesti neviđenu katastrofu. Vremena je sve manje da se uklone sa vlast oni od kojih ne bi trebali da zavise životi građana Bosne i Hercegovine.
Svim patriotama u Bosni i Hercegovini je odavno jasno da se iza nevladine organizacije sa bombastičnim nazivom „Hrvatski narodni sabor BiH“ (HNS), ustvari krije licemjerna i destruktivna politika koju zagovara autokrata Dragan Čović, plasirana kroz „HDZ“ – utemeljena na veličanju osuđenih ratnih zločinaca i istrajavanju na presuđenom zločinačkom projektu „Herceg-Bosna“. Niko ko je upućen u domaće političke prilike ne sumnja da će nositelji nakaradne ideje „Herceg-Bosne“, a koju je osudio demokratski i civilizirani svijet, i u vrijeme globalne pandemije koronavirusa nastaviti da podrivaju državu Bosnu i Hercegovinu, a posebno u bh. entitet Federaciju BiH gdje imaju udjela u vlasti, te će koristiti svako moguću situaciju da nepodobnim građanima otežaju život. U ovim vanrednim okolnostim agitatori tog presuđenog zločinačkog projekta neće prezati i od mjera – kao što je „državni udar“ da bi se unazadila i uništila država Bosna i Hercegovina; jer oni žive u zemlji koju ne vole, a kroz civilizacijsko iskustvo nam je veoma poznato kako mržnja zna biti razorna i kako posljedice mogu biti katastrofalne i traumatične. Rušenje Starog mosta je najbolji indikator o kako opasnoj ideologiji i motivima se radi – jer je ta originalna građevina preživjela mnoge ratove i opake vojske ali ne i onu što se sa nezapamećenom destrukcijom sručila na prelijepi Mostar u protekloj agresiji na Republiku Bosnu i Hercegovinu.

Svi su pokazatelji da bi najbolje bilo da OHR ponovo otvori ured u Mostaru jer je Košnikov ured znao sa kime ima posla i nije dozvoljavao da se ukinu izborni procesi u gradu na prelijepoj Neretvi. Nakon 13 godina sramnog blokiranja demokratije u Mostaru – zaista bi trebala da se probudi savjest čovječanstva i plemenite Mostarce izbave iz varvarske epohe u koji su gurnuti od strana mračnjačkih sila koje gaze sve konvencije o ljudskim pravima – i ne stide se da izgovaraju otvorene laži javno pred kamerama, a opće je poznato da jedno misle, drugo rade dok treće govore. Tom licemjerstvu treba se konačno oduprijeti, zaustaviti širenju pandemije manipulacije i postaviti ga gdje mu je i mjesto u uzoritom civilizacijskom kontekstu – na smetljištu historije – da služi kao opomena za one koji su neodlučni prema politikama koje koketiraju sa profašističkom ideologijom.

Imamo nekoliko jasnih primjera da se ne radi o izoliranim prekršajima neodgovornih osoba na ključnim funkcijama u vlasti već je u pitanju nastavak opstrukcije države Bosne i Hercegovine i zloupotreba situacije sa koronavirusom od strane Čovićevog HDZ-a, da bi se ostvarili odavno poznati zahtjevi HDZ-a i njegovih satelita – a koji sanjaju uništenje države BiH i uskrsnuće zločinačke i presuđene „Herceg-Bosne“.

Primjer 1: Odluka o zabrani kretanja građana BiH u Kantonu 10 – Odlučnost Ministra sigurnosti BiH, gospodina Radončića, da krivično goni Ivana Jozića komandanta Kantonalnog štaba civilne zaštite Kantona 10 koji je potpisao zabranu kretanja državljanima Bosne i Hercegovine u tom kantonu 22. mart – jasan je dokaz o kršenju Ustava BiH, što je faktički djelo koje može imati elemente državnog udara, a što nadležni sud treba da ispita i dokumentuje – po hitnom postupku. Nakon takvog poteza svugdje u svjetu slijedi supenzija – ali ne u BiH, pa zato ostaje apokaliptični izazov pred bh. društvom. Takve protuzakonito djelovanje ne bi trebalo da ide u beskrajne redovne procedure već treba da podliježe vanrednom stanju i da bh.pravosuđe imenuje tijelo koje će svakodnevno djelovati i urgentno rješavati ovakve i slične situacije. Kakvo je to vanredno stanje – ako sudstvo ne djeluje u propisanom okviru. Naravno da je to neozbiljno – a neozbiljnost u vanrednim okolnostima nužno rezultira katastrofom.

To što je ubrzo ta odluka povučena ne znači da ne treba utvrditi odgovornost i sankcionisati sve one aktere koji su učestvovali u donošenju protivustavne i kriminalne odluke, koja da je ostala na snazi ne bi značilo ništa drugo nego čin secesije. Svakako da je za takve stvari nadležan OHR i visoki predstavnik te je začuđujuća njihova pasivnost i prećutno odobravanje da oni koji očito vrše državne udare i destabiliziraju društvo i državu i dopuštaju da i dalje bez ikakvih sankcija nastavljaju da čine te vanzakonite radnje. Šta još neko treba da učini od prekršaja Ustava da bi bio uklonjen sa javne funkcije? Bez obzira na prijetnju pandemije koronavirusa Visoki predstavnik Velentin Inzko ne bi smio da glavu zabije u pjesak i dopusti divljanje kriminala i separatizma u BiH – jer on ima nadležnost i odgovornost da uklanja sa pozicija oni koji nepoštuju dejtonski mirovni sporazum, tj. Ustav ove zemlje. Te ingerencije nemaju institucije na bilo kom nivou u BiH – jer mi smo međunarodni protektorat i neodgovorno je širiti nebuloze da građani treba da se mijenjaju neodgovrne političare. Ta priča mogla bi u ovim vanrednim okolnostima nenadano da dođe na naplatu.

-Primjer 2: Blokiranje ključnih odluka Vlade F BiH – „Prije nekoliko dana ministar Čampara je predložio da Vlada FBiH hitno usvoji Uredbu kojom bi se predložile sve mjere i radnje koje se odnose na sprečavanje postupanja protivno izdatim rješenjima i naredbama nadležnih organa dok traje koronavirus. Naime, to podrazumijeva da se svako kršenje samoizolacije tretira kao krivično djelo i da se shodno tome i kazni zatvorom od tri do pet godina, a ukoliko to neko uradi iz nehata do jedne godine.“ Međutim, na mjeru koja je usvojena i u drugim zemljama u cilju prevencije širenja koronavirusa, uslijedio je najnoviji atak na efikasnost vladinih mjera FBiH jer se protive ministri Čovićevog iracionalnog HDZ-a.To je mjera koja spriječava širenje pandemije, a koja zna imati smtonosan ishod. Očito je ko ne želi dobro građanima BiH, a time i pripadnicima naroda koje licemjerno i lažno tvrde da zastupaju. Očito da ih ne interesuju ljudski životi već samo destrukcija države BiH, a da su tim putem spremni, očito, ići po svaku cijenu. Ministar logično zaključuje: „Ukoliko ne brinemo o vlastitom i zdravlju drugih ljudi u ovakvim situacijama, onda je sve što se poduzima uzaludno". Dakle, poništavaju se trud i napori kompletnog društva – a u tom kontekstu je Čovićev HDZ-e nenadmašan! Da li će zbog toga odgovarati?

Svakako da bi se Vlada FBiH trebala žaliti PIK-u i Visokom predstavniku g. Inzku jer iracionalna, zlonamjerna i destruktivna politika HDZ-a je otvorena prijetnja podjednako kao i koronavirus! Ako se bude tolerisao detruktivan odnos funkcionera HDZ-a na ključnim mjestima u sistemu vlasti nema sumnje da će koronavirus nanijeti ogromno zlo u cijelo državi BiH, a posebno u FBiH gdje imaju najdirektniji uticaj na efikasnost borbe protiv pandemije. Građani već trpe posljedice te destruktivne politike Čovićevog ignorantskog HDZ-a – to je valjda sasvim vidljivo i jasno. Federacija BiH se nalazi u vanrednom stanju i nema prostora za toleranciju OČIGLEDNE POLITIZACIJE koja nema nikakvo racionalno i konstruktvno utemeljenje. Projekat „mostarizacije Ferederacije BiH“ u punom je jeku i uveliko je obesmislio izborni proces u državi a protiv tog se ne mogu boriti domaće institucije – jer je sudstvo duboko kompromitovano, i pod kontrolom onih koji žele svijetu pokazati kako je Bosna i Hercegovina nefunkcionalna i da je treba izbrisati sa karte Evrope i svijeta. Pandemija koronavirusa je idealna prilika da se u otežanoj komunikaciji ponovo povampiri zločinački projekat „Herceg-Bosna“, a čije je glave akter na dugogodišnju zatvorsku kaznu osudio Haški tribunal. Svakako da otuđena zločinačka šestorka nije sama mogla učiniti tolike strašne zločine i da su domaći sudovi već trebali osuditi neposredne egzekutore i zločince koji su provodili naredbe osuđene zločinačke šestorke. U takvom jednom širem preispitivanju odgovornosti za zlodjela sigurno da bi i Dragan Čović, lider HDZ BiH došao na red da se ispita njegova uloga u vezi prisilnog radnog angažovanja Bošnjaka, a što je dokumentovano.

Primjer 3: Vladi HNK Kantona važniji Zagreb od Konjica: "Vrhunac ironije i ignorisanja izuzetno teške situacije sa eskalacijom širenja virusa COVID 19 u Konjicu je promptna odluka Vlade HNK u smislu odobravanja i transferiranja pomoći Zagrebu u iznosu koji nadmašuje obećanu minimalnu pomoć ovom sjevernohercegovačkom gradu. Da li prema patnji stanovnika Zagreba Vlada HNK ima izraženiju empatiju u odnosu na agoniju Konjičana", izjavio je zastupnik DF-a u Parlamentu FBiH.

Dakle, to nije pitanje slučajnog propusta da se pomogne gradu Konjicu čije se zdravstvo nalazi pred ogromnim izazovima. Vlada sa HDZ-ovom većinom očito ignoriše gradove gdje ne žive njihovi poslušnici. Prosto je nevjerovatno da se u vremenu globalnih izazova neka politička organizacija vodi partikularnim interesima i na krajnje negativan način se odnosi prema ljudskim životima. Ako se ne blagovremeno ne pomognu zdravstvene ustanove u vrijeme agresivnog širenja pandemije koronavirusa to sigurno znači da će nastupiti KATASTROFA za nezbrinute gradove i područja. Iz gornjeg primjera je očito da će IRACIONALIZAM I IGNORISANJE biti stav struktura vlasti tamo gdje je HDZ-ova mašinerija, pa je stoga jedino rješenje da se tim gradovima i područjima pomogne sa neke druge razine ako se želi izbjeći najcrnji scenariji. Ova opaka pandemija ne ostavlja previše vremenskog prostora za kalkulacije jer će svako odgađanje opskrbljivanja zdravstvenih institucija i uvođenje preventivnih mjera imati za rezultat širenje koronavirusa, a time će biti ugroženi životi građana.

Koronavirus napada sve podjednako – bez obzira na individualna politička uvjerenja. Očito je da HDZ kalkulira, da je neiskren i da nastavlja sa svojom iracionalnom i ucjenjivačkom politikom – a što je međunarodna zajednica prisutna u BiH tolerisala, bez etičkog uporišta. Pošto ih je ostavila na vlasti moraju biti spremni da se suoče sa posljedicama politike koja u svojim osnovama ima necivilizirane elemente i suprotna je proevrepskim vrijednostima. To i bi se moglo pokazati katastrofalnim u širem kontekstu jer je poznato da hadezeovski fatalizam ne odustaje ni po cijenu sopstvene štete. Nije teško zaključiti kuda to može odvesti – i to je danas izazov za općine i kantone gdje oni imaju potpunu kontrolu vlasti, a gdje su opravdani zahtjevi zdravstva i građana ignorišu (1); imamo destrukciju preventivnih mijera Vlade F BiH i nema sumnje ta će se to nastaviti i budućnosti (2); imamo od strane hadezeovaca i njihovi sateliti nezainteresovanost i institucionalne opstrukcije tamo gdje se država BiH treba blagovremeno zaštiti od prijeteće pandemije – kao što je slučaj sa nabavkom neophodne sanitetske opreme (3); s tim neobjašnjivim ignorantskim odnosom i iracionalizmom prijetnje se otvaraju prema regonu, Evropi i svijetu – jer u ovom globalnom izazovu podjednako je bitan svaki dio svijeta i svaki njen stanovnik.

Još je niz primjera gdje se očituje neprimjerena politika Čovićevog HDZ-a i njegovih sljedbenika i može se očekivati da će se njihove blokade i ucjene nastaviti – jer se samo to i može očekivati od njih, a nikakvo dobro. U današnjim konstalacijama – to nije samo problem Konjica, Mostara, FBiH i BiH već globalna prijetnja. Mnogi su na to upozoravali decenijama, strahujući da uslijed nekih izvanrednih okolnosti zagovornici politika sa zločinačkim elementima ne dođu u priliku da nanesu šire zlo – jer međunarodna zajednica možda ne može da pojmi takvu kocentraciju destrukcije, a što smo mi u BiH itekako dobro osjetili i čije negativne posljedice i danas ostavljaju bez riječi pacifiste, altruiste i humaniste.
Valentin Inzko ima puno razloga za košmarne snove jer je sve ove godine prespavao i dopustio je da kriminogene i nehumane osobe i dalje se poigravaju polugama društvene moći – a u vrijeme globalne pandemije koronavirusa to bi moglo proizvesti neviđenu katastrofu. Vremena je sve manje da se uklone sa vlast oni od kojih ne bi trebali da zavise životi građana Bosne i Hercegovine.

28.3.2020.god.