Pismo sa odgovorom
BEZ STRAHA I VIRUSA ZA BUDUĆNOST
Autor: Mr. Milan Jovičić
Objavljeno: 31. Mar 2020. 19:03:49

Piše: Mr Milan Jovičić, mostarski Sarajlija, Bosanski Srbin!


Evo, upravo se uz kompjuter i „Skype“ silno ispričah, razmjenismo mladalačke emocije, sa jaranom i školskim drugarom iz zajedničke klupe sarajevske gimnazije, doktorom Perom iz grada Štokholma, gdje je i penziju regulisao.
Današnja informativna tehnologija, koja nije postojala u vrijeme naših gimnazijskih dana, obezbjeđuje nam u komunikacijama na daljinu neslućene mogućnosti.
Poslije završene mature, moj jaran Pero upisuje Medicinski fakultet u Sarajevu i veoma brzo poslije završetka doktorskoga studija i nužne ljekarske prakse odlazi na rad u Švedsku, šestedesitih godina, gdje je formirao i porodicu i ostao da radi u svome pozivu, preko 40 godina.
Moja malenkost, kao gimnazijalac veoma nadaren za matematičke i fizičke nauke, radi ličnoga afiniteta zanimanja, odlazim na studije elektrotehnike Univerziteta u Beogradu, čime nam se razdvajaju naši putevi, nezaboravni i prelijepi dani gimnazijski, kako je to napisao i Branko Radičević „Od kolijevke, sve do groba, najljepše je đačko doba“.
Upravo je tako i bilo naše doba, prohujalo sa vihorom, ostalo u našim djelima i sjećanjima, uz naše potomke i jihovo vrijeme, da Bog dragi im obezbjedi sa približnim ljepotama, zadovoljstvom i osjećajima ljubavi i ljepote življenja.
Moj povod razgovora, sa starim jaranom i doktorom Perom, svakako je trenutna situacija sa korona-virusom, određene informacije i saznanja šta se to dešava u Švedskoj i kako se oni bore protiv ovog opakog zla, s obzirom na njegov poziv i bolja saznanja u svijetu medicine i naučnih istraživanja i dostignuća.
Kako je inače, moj jaran doktor Pero, intezivno pratio sva zbivanja na našoj društveno-političkoj sceni u Bosni i Hercegovini, kao njegovoj rodnoj domovini koju ne zaboravlja niti jednoga momenta, često je u prilici da redovno čita i sve moje objavljene kolumne, bilo po portalima, iz knjiga mojih objavljenih ili iz direktnog dostavljanja putem interneta, daje mi inicijalnu poruku.
U želji da nastavim pisati, u ovim teškim trenutcima napada virusa, o temi afirmativne budućnosti, zanemarujući politikanske ili razne političke poglede i događanja, sa velikim i iskrenim zadovoljstvom isto i prihvaćam.Dakle, sa ergele magareće odlazim na brigu i bavljenje lipicanerima ili našim narodnim jezikom rečeno, napuštam politikantsku scenu, naših veliko srpskih i hrvatskih nacionalističkih elemenata.U nastojanju da se naši nacionalisti i „mali bogovi“ spuste na zemlju i postanu normalni ljudi ili građani, sa bujnim i sadržajnim maštovitim scenarijima, kako dostojanstveno i zajednički nastaviti našu budućnost, svjetliju za sve generacije živih bića na našim prostorima.
Kako i na koji način potisnuti ove „čistunce“ bili oni Srbi, Hrvati, Bošnjaci ili ini, na margine građanskog razmišljanja i ponašanja, bez bilo koje mržnje, sa tolerancijom i međusobnim uvažavanjem i poštovanjem.
Nacionalizam, u kojem se još mrcvarimo i živimo, apsolutno otstarniti i sve svoje umne i ljudske vrijednosti i ljudske resurse usmjeriti u borbu protiv više sile, kao što nam je u ovome trenutku nadolazeći COVID19 tzv. korona virus.
Dok svjetska naučna elita u svojim laboratorijama iznalaze adekvatnu zaštitu protiv ovoga zla, dotle će mo mi,obični građani svijeta, posebno naši Bosanci i Hercegovci, u ličnoj samoizolaciji duboko razmišljati pred ogledalima svoje realnosti življenja, šta je to sa nama ,u nama i oko nas, što bi trebali mijenjati, poput novih čipova u našim ljudskim i kompjuterskim memorijama.
Da li će nam ovozemaljsko prispjelo zlo učiniti i boljitak, odagnati naše sulude misli i ponašanja, usmjeriti nas na pravi put, odricanja, negativnoga razmišljanja i učinkovitog djelovanja, za dobro svih građana i svih naroda?
Neka nam svako živo ljudsko biće postane i ostane i veliki čovjek i što manji Srbin, Hrvat, Bošnjak ili bilo koji planetarni iksan , sa sadržajnom vjerom u sva dobra, u ljude i poštivanje svih propisanih Božijih zapovjedi po svetim knjigama.
Neka nam naši susjedi i komšije budu svetinja i istinski dragulj naših međuljudskih odnosa i potreba zajedničkog i dostojanstvenog i jedino potrebnog i mogućeg suživota i načina djelovanja.
Tada nam niti bilo koji virusi, na zemaljskoj planeti, u svakome trenutku nikada neće niti mogu biti dijelovi bilo kakvog straha od raznih boljki.


Pismo od jarana iz Švedske!


Petar Čokorilo, specijalista ortoped, preko 40 godina je doktor, vlasnik svoje klinike u centru Štokholma, jaran je moj iz iste klupe, sarajevske gimnazije;

Dragi Milane,
nisam bio u mogućnosti da ti odgovorim na tvoj FB komentar, bio sam kod kćerke i čuvao unuku. Ona je na trudničkom bolovanju, ali kao ljekar rado se prijavila da volontira u bolnici u borbi protiv ovog nesretnog i po narod opasnog virusa.

A sad da se vratim na tvoj komentar. Šta drugo mogu da kažem nego BRAVO, izvrsno pamento i razumno, jedan od najboljih članaka kojeg sa pročitao sa naših prostora. Uspio si da se ogradiš od političkih i politikantskih postulata i transparentno informišeš sviju nas od 7-77 god., o ovoj opakoj bolesti, gdje svakim danom raste broj smrtnih slučajeva.

Ja kao tvoj školski drug, iz zajedničkih klupa gimnazijskih, predlozio bih da taj članak pošalješ uredništvu naših najčitanijih novina.

A sad nešto iz mojih krajeva.

Vlada u Švedskoj donosi niz mjera kako bi se zaustavila kontaminizacija ovog virusa. Ali, što je najvažnije ne radi se o političkim odlukama. Vlada dobija preporuke od državne institucije za javno zdravlje i na osnovu ekspertize epidemiologa donosi odluke.

Švedski pristup i uputstva razlikuje se od ostalih zemalja kao Norveška, Finska, Danska, Njemačk, Francuska i druge?

Nazivaju ga "Švedski model". O čemu se radi? Dozvoljavaju se skupovi do 50 ljudi. Sad za vrijeme nastupajućih praznika dozvoljen je odlazak na skijaške terene, osnovne škole, kao i vrtići, su otvoreni i rade, dok srednje škole su zatvorene i učenje se održava preko interneta.

Restorani rade, nema policijskog časa, na primjer, ja svaki dan prošetam.

Mnogi smatraju da su ove mjere kontraverzne u odnosu na ostale
evropske države.

Prema današnjim podacima u Švedskoj broj oboljelih je 3700 a smrtnih slučajeva 67. krivulja pokazuje uglavnom istu prognozu sa istim brojem novih slučajeva što znači da se ne radi o eskaliranju oboljenja.

Međutim epidemiolozi su saglasni da još uvijek bolest nije dostigla kulminaciju.

Šveđani su disciplinovani i pridržavaju se odluka državne institucije za zdravlje. Dakle, nijedna politička partija, bilo Socijaldemokrati ili opozicija nemaju legitimitet u donošenju odluka u borbi protiv Covid 19 bez preporuke institucije.
Eto toliko o korona virusu.
Ti si me obavijestio o šahovskom turniru kandidata za svjetskog prvaka, koji je nažalost odložen.
Eto moj jarane toliko za sada iz daleke Švedske.
Uz zahvalnost jaranu Peri Čokorilu, za pojašnjenjem ovoga Švedskoga modela, kao doktora medicine, sa Sarajevskog Univerziteta.

Gdje su sve dospjeli naši stručnjaci i pametni Bosanci i Hercegovci, a domovina ih je željna i potrebna.

Hvala ti, moj dobri jarane Pero.