HOBOTNIČKI PIPCI OD BLAJBURGA DO SARAJEVA
Autor: Mr. Milan Jovičić
Objavljeno: 12. May 2020. 16:05:49

Piše: Mr Milan Jovičić, mostarski Sarajlija Evo ih, ovih dana zakucali su i na vaša vrata, slobodarskoga Sarajeva i naše drage i voljene Bosne, u nadi pronalaska „ crkve- katedrale „ gdje će se svome Bogu pomoliti, za sve žrtve Blajburga?
I u onim prilikama i uslovimaq, nalazeći svesrdnu pomoć i Božiju pripomoć, sa svojim crkvenim vjerodostojnicima, čine to i ovom prilikom, nalazeći podršku katoličke crkve i vrhbosanskog kardinala Vinka Puljića.
HNS ili Hobotnica Neostvarenih Snova iz vremena NDH i agresorskog perioda na našu nam jedinu domovinu Bosnu i Hercegovinu i na naš grad Mostar, našao se kao jedan je od suorganizatora obilježavanja 75. - godišnjice bleiburške tragedije dok je pokrovitelj Hrvatski sabor.


Bosno moja ponosna i prkosna, Sarajevo moj voljeni rodni grade, evo kuca maca i na vaša vratanca?
Kao mostarski Sarajlija, doživio sam i preživio cjelovitu golgotu dvostruke agresije, sa istoka i zapada, na naš Mostar, od neprijateljskih falangi veliko srpskoga i hrvatskoga nacionalističkoga roda i ustaško – črtničkih fašističkih recidiva iz drugoga svjetskoga rata.

Bez ikakve sumnje, upravo je grad „slučaja" Mostar, bio i dan danas je okosnica i izvor svih tih ustaških recidiva, koji su u vremenima NDH i u periodu agresije na ovaj grad činili i nanijeli najveće zlo i gradu i njegovim građanima, sa urbicidom i dijelovima genocida.
Zato smo mi građani ovoga grada i širih hercegovačkih prostora i najbolje na svojoj koži, neposredno spoznali silinu i zličinačko djelovanje, recidiva i sljedbenika i Blajburških žrtava i suludih snova NDH-azije ?
Danas smo, još uvijek u ovome vijeku, osuđeni koračati ulicama njihovih zlikovaca i njihovih recidiva sa Blajburških poljana.
Svi su oni ostali i postali dika hrvatskoga roda, koji se apsolutno poistovjećuje sa njima i njihovim nedjelima iz prošlosti i nedavne sadašnjosti ?
Žalosno je da je taj narod i dalje ostao raspamećenog uma i razuma, jer ima i takvo vodstvo, od poglavnika i doglavnika, sa mnogim z6nanim čimbenicima iz udruženog zločinačkog poduhvata, sa ovih prostora ?
Evo ih, ovih dana zakucali su i na vaša vrata, slobodarskoga Sarajeva i naše drage i voljene Bosne, u nadi pronalaska „ crkve- katedrale „ gdje će se svome Bogu pomoliti, za sve žrtve Blajburga?
I u onim prilikama i uslovimaq, nalazeći svesrdnu pomoć i Božiju pripomoć, sa svojim crkvenim vjerodostojnicima, čine to i ovom prilikom, nalazeći podršku katoličke crkve i vrhbosanskog kardinala Vinka Puljića.
HNS ili Hobotnica Neostvarenih Snova iz vremena NDH i agresorskog perioda na našu nam jedinu domovinu Bosnu i Hercegovinu i na naš grad Mostar, našao se kao jedan je od suorganizatora obilježavanja 75. - godišnjice bleiburške tragedije dok je pokrovitelj Hrvatski sabor.


Upravo je planirana i sveta misa u sarajevskoj katedrali ove godine kao sastavni dio komemoracije koja se zbog epidemije koronavirusa ove godine ne može održati na Bleiburgu.
Kako su to zaključili u Crkvi, da je logično da kardinal Puljić koji je trebao predvotii misu na Bleiburgu u takvim okolnostima to učini u Sarajevu u katedrali čiji je biskup?

Svaka pomisao na „ustašluk“ i njihova zlodjela, na cjelovita naša saznanja i moja kao dječaka sa Sarajevskih ulica, Marijinoga dvora i vješala iz Skenderije i ustaškoga zlotvora Maksa Luburića, kao i svih zločina njihovih, dovoljno nas odmah asocira na dokazane i još uvijek neuništive zločinačke tragove, te se moramo priupitati, kome li to još trebaju njihova spominjanja i prisjećanja.

Kako to i dolikuje velikim državnicima, kao što je to ovih dana učinio i njihov predsjednik Hrvatske, gospodin Milanović prisustvujući nekoj sličnoj manifestaciji njihovim bojonicima, kada je ugledao na majici jednog od prisutnih, zločinački natpis ZA DOM SPRAMNI, odmah je i napustio ceremoniju polaganja vijenaca.

Isto tako, u ovome slučaju sasvim normalno i očekivano uslijedile su i reakcije članova našeg Predsjedništva, gospode3 Šefika Džaferovića i Željka Komšića.
Protivljenje misi 16. svibnja u sarajevskoj katedrali ocijenili su napadom na Katoličku crkvu i kardinala Puljića, te su pozvali bošnjačke političke dužnosnike ‘da se suzdrže od vrijeđanja svetih vjerskih obreda i hrvatskog naroda u BiH’.Kako to i prenosi portal „Kamenjar”:
Gospodo iz HNS, vaša očita intencija bila je da mene i gospodina Džaferovića predstavite kao neprijatelje Katoličke crkve. Pošto vam to nije uspjelo, sada poput pravih pristalica totalitarnih režima, nastojite kazati da mi nemamo pravo ni na mišljenje o misi koja se služi u spomen na jednu kvislinško fašističku vojsku, rekao je hrvatski član Predsjedništa BiH, Željko Komšić.

– Morate znati da BiH nikada neće biti ni fašistička država niti država u kojoj je bilo kome zabranjeno pravo na mišljenje, a jedna nevladina organizacija kojoj je u opisu djelovanja rušenje ustavnog poretka BiH, posljednja je koja ima kredibiltet da ućutkuje članove Predsjedništva Bosne i Hercegovine, i meni je žao što se hrabrite i zanosite takvim iluzijama, – naveo je Komšić, saopšteno je iz njegovog kabineta. /završen citata/

Istina je, prema mome saznanju iz dnevne štampe, docnije je reagovao I trećei člana Predsjedništva BiH, Milorad Dodik, koji je izjavio:

“Da misa za žrtve Blajburga, najavljena za 16.maj u Sarajevu, ne može ostati samo unutrašnje pitanje Rimokatoličke crkve, jer je sama njena najava izazvala veliko uznemirenje javnosti, smatra da do mise ne bi trebalo doći“.

Nakon što su članovi Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić, gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka te gotovo sve političke stranke sa sjedištem u Sarajevu kao i Židovska zajednica BiH te SABNOR i PEN centar BiH misu za bleiburške žrtve proglasile provokacijom i prikrivenim pokušajem rehabilitacije ustaškog režima pozvavši kardinala Puljić da misu otkaže, iz HNS-a koji koordinira djelovanje stranaka s hrvatskim predznakom oglasili su se izjavom u kojoj su ustvrdili kako su to zapravo napadi na sve Hrvate.
Protivljenje misi 16. maja u sarajevskoj katedrali ocijenili su napadom na Katoličku crkvu i kardinala Puljića, te su pozvali bošnjačke političke dužnosnike ‘da se suzdrže od vrijeđanja svetih vjerskih obreda i hrvatskog naroda u BiH’.

Upravo, ako to i svi Hrvati stoje iza pogubene i djelujuće politike HDZ-a i njihovog vodstva, kao i HNS-a u širem sastavu, smatrajući ovakve događaje i prisjećanja na zločince i njihova djelovanja, u NDH i u periodu agresije 90-tih godina, neka to onda i budu istinski napadi na sve Hrvate.
U nadi i očekivanju da u srcu moje Bosne i rodnome Sarajevu, ovako nešto, ustaško – fa šističko prisjećanje ne može, niti smije da se desi, žive u nadi i priželjkuju svi njeni građani i narodi, patriotski naklonjeni, u ljubavi i vjeri u nju ustrojeni, u zajednici civilizovanjih i demokratskih ideala zajedničkog suživota.