Poruke i čestitke: Bajram šerif mubarek olsun!
REISU-L-ULEMA KAVAZOVIĆ: NADA I LJUBAV DA NADVLADAJU STRAH I MRŽNJU
Autor: B.net
Objavljeno: 23. May 2020. 18:05:47


BAJRAMSKA ČESTITKA REISU-L-ULEME HUSEINA EF. KAVAZOVIĆA: Reisu-l-ulema Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović uputio je danas čestitku povodom Ramazanskog bajrama.
Između ostalog, u čestitki je reisu-l-ulema ponovo apelirao na vjernike da se sutra prilikom dolaska i boravka u džamijama radi obavljanja bajram-namaza pridržavaju mjera samozaštite i instrukcija nadležnih organa.
Podsjetio je i da se drugi dan Bajrama obilježava kao Dan šehida, te pozvao da posjetimo naše šehitluke.
-Neka nam ta mjesta budu podsjetnik na žrtvu naših najboljih sinova i kćeri i primjer kako se odnosi prema svojim vrijednostima – poručio je reisu-l-ulema.
Njegovu čestitku prenosimo u cijelosti:„U ime Allaha, Milostivog, Samilosnog.
Hvala i zahvala pripadaju samo Jednom Bogu, Milostivom Stvoritelju svega znanog i neznanog. Mir i spas neka su na Njegovog posljednjeg poslanika Muhameda kao i sve poslanike i vjerovijesnike koji su Zemljom pronosili Božiju uputu.
Draga braćo i poštovane sestre,
Danas sa akšam-namazom, voljom Milostivog, svjedočit ćemo pojavi mlađaka. Biće to znak kraja mjesaca ramazana i nastupanja prvog dana Bajrama.
Po mnogo čemu ovo je bio poseban mjesec posta. To što smo bili uskraćeni nekih naših zajedničkih obreda i običaja ne znači da je on bio manje vrijedan. Vrata oprosta i dobrih djela su i dalje bila širom otvorena. Sretni su oni koji su u njemu zaslužili Božiji oprost i Njegovu milost.
Draga braćo,
Sutra ćemo, ako Bog da, klanjati bajram-namaz u našim džamijama i musalama. Molim vas da se pridržavate posebnih mjera samozaštite i instrukcija nadležnih.
Drugog dana Bajrama je Dan šehida. Posjetimo naše šehitluke. Neka nam ta mjesta budu podsjetnik na žrtvu naših najboljih sinova i kćeri i primjer kako se odnosi prema svojim vrijednostima, kako se za njih bori i kako se ta borba ne prepušta drugome.Niko neće našu borbu voditi za nas i niko nam neće naše probleme rješavati. Valja nam biti ustrajnim u danima koji su pred nama kao što smo bili ustrajni u obavljanju ramazanskih obreda.
Danas su naše dove i molitve sa onima koji su bolesni, koji su izgubili svoje voljene ili su na bilo koji drugi način pogođeni zbog pandemije koja je zadesila svijet.
Ipak, nadamo se da će bajramski dani unijeti radost u našu svakodnevnicu i da će biti početak oporavka naše zemlje i svijeta. Nadamo se da će nada i ljubav nadvladati strah i mržnju koja je pokušala naći put do nas i u ovim blagoslovljenjim danima.
Zato vas pozivam da radost Bajrama podijelite sa svojim bližnjim, porodicom, prijeteljima i komšijama.
Bajram čestitam našoj braći u Sandžaku i Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji, Kosovu, Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji, te bošnjačkoj dijaspori i svim muslimanima i muslimankama u svijetu.
Bajram šerif mubarek olsun!
BAJRAMSKA PORUKA PREDSJEDNIKA MEŠIHATA MUFTIJE DR. MEVLUD EF. DUDIĆA: Zahvala pripada Uzvišenom Allahu, Gospodaru svjetova. Neka je salavat i selam na Muhammeda a.s., njegove uzorite ashabe, časnu porodicu i sve sljedbenike islama do Sudnjega dana.Poštovana braćo i sestre u islamu,
Ispostili smo još jedan Ramazan, mjesec posta, Kur'ana, istinskog milosrđa i ibadeta, a koji će ostati u sjećanju svih muslimanima svijeta kao Božija poruka i pouka koja nas obavezuje da budemo čvrsti, nepokolebljivi i ustrajni u činjenju dobra i sprječavanju zla, kako uči plemeniti Kur'an: ''Natječite se u dobročinstvu i čestitosti, a nemojte se natjecati u grijehu i neprijateljstvu.''
Stoga mi dozvolite, dragi pripadnici islama, ma gdje bili i živjeli, u domovini i dijaspori, da vas povodom ovogodišnjih bajramskih blagdana pozovem na istinsku, bratsku, međusobnu i vjerničku ljubav i humanost, te iskrenu islamsku solidarnost, radi našeg zajedničkog uspjeha i spasa na ovome i budućem svijetu.
Mi muslimani smo, duboko vjerujem, položili ispit zrelosti i mudrosti u periodu velikog globalnog iskušenja izazvanog pandemijom korona virusa, koje smo shvatili kao iskušenje u vidu ''Božije lekcije'', jer smo uspjeli sačuvati dostojanstvo svakog čovjeka, a posebno pripadnika Islamske zajednice, kroz humanitarne akcije i druge vrste solidarnosti, izlazeći u susret svima onima kojima je pomoć bila neophodna, od Priboja do Subotice, ne gledajući na vjersku, nacionalnu i drugu pripadnost, kada je posredstvom Mešihata Islamske zajednice preko šest hiljada porodica dobilo potrebnu pomoć, ne zaboravljajući ni 80 jetima koji su obradovani novčanom hedijom i bajramskim paketićima. Sve ovo je postignuto iz sredstava Mešihatovog fonda Bejtul-mal i donacija naših vjernika iz domovine i dijaspore.
Mi smo generacija koju je Dragi Allah počastio da uradi sve što je u njenoj moći, u ovom vremenu i na ovom parčetu zemlje. Naš ibadet u mjesecu Ramazanu nas je podučio da je naša sreća u zadovoljstvu i sreći drugoga, da je naša sloboda u slobodi drugoga, da je naš mir i spokoj u sigurnosti i miru našeg brata, komšije i prijatelja.
Ramazanske poruke Bedra i Kadarske noći su inspirativne, neiscrpne i vječite. One nas podsjećaju da su uspjeh i pobjeda mogući i onda kada ljudskom oku izgledaju nedokučivim, uz uslov da se istinski oslonimo na Uzvišenog Allaha i Njegovu pomoć, kako Kur'an kaže: ''Koliko je puta manja skupina, uz Allahovo dopuštenje, pobijedila veću skupinu.'' Kur'an nas uči, dakle, da snaga i vitalnost jednog naroda i zajednice nije u njihovoj brojnosti i kvantitetu, već u čvrstini vjere i ispravnom razumijevanju i organiziranosti svojih resursa i potencijala.

Uvažena braćo i sestre,
U prvoj polovini Ramazana naše džamije su bile usamljene, bez svog nakita, svojih džematlija. Molili smo Allaha Milostivog da naše druženje sa džamijama – Allahovim kućama što prije omogući, makar prije Bajrama. I Allah je ukabulio dovu Svojih iskrenih robova, pa smo u drugoj polovini mogli u džamijskom ambijentu klanjati sve namaze, kao i džumu i teravih namaz. Hvala Ti, Uzvišeni Gospodaru, na toj neizmjernoj ramazanskoj blagodati.

Braćo i sestre,
Bajram je vrijeme kada treba da pokažemo posebnu ljubav i gostoprimstvo prema svakome, a naročito prema roditeljima, djeci, rodbini, komšijama i prijateljima. To su dani humanosti kada ne smijemo zaboraviti naše bolesne, moleći Svevišnjeg da im podari zdravlje, potlačenima slobodu i pravdu; našoj omladini i studentima da omili vjeru i moral; te da svakom čovjeku dobrog srca podari lijep i moralan život.
Ovaj Ramazan i ovaj Bajram nas uče da cijenimo ljudsku bliskost i druženje, te da znamo kao muslimani od koga i od čega se trebamo udaljavati. Udaljavanje od onoga što treba da bude vjernicima blizu može nas odvesti krivim putem, kao i približavanje onome što ne priliči vjerniku može nanijeti zlo i štetu. Nastupajući mubarek dani uče nas da se približavamo Istinskom Gospodaru, da dijelimo bajramske radosti u krugu svojih porodica zajedno sa roditeljima, djecom, rodbinom i prijateljima, kao i sa svojim džamijama i džematlijama.
Neka nam Ramazanski bajram vrati vjeru i nadu u bolji i sretniji život, sigurniju budućnost, neka među nama vlada sloga i zajedništvo koji će nam povratiti samopouzdanje i snagu da činimo i promoviramo dobro i borimo se protiv smutnje i nereda. Molimo te, Stvoritelju naš, učini da nestane straha i bolesti u cijelome svijetu, a neizvjesnost i brigu zamijeni nam sigurnošću, nadom, duševnim mirom i srećom.

Braćo i sestre,
Sa ovim plemenitim mislima i iskrenom dovom Uzvišenom Gospodaru, svim muslimanima, pripadnicima Islamske zajednice u Srbiji, dijaspori, kao i svim pripadnicima islama širom svijeta, od srca mubareklišem nastupajuće dane Ramazanskog bajrama.

BAJRAM ŠERIF MUBAREK OLSUN!
ČESTITKA POTPREDSJEDNIKA F BIH MILANA DUNOVIĆA POVODOM RAMAZANSKOG BAJRAMA: Potpredsjednik Federacije BiH Milan Dunović upućuje čestitku povodom Ramazanskog bajrama reisu-l-ulemi Islamske zajednice u BiH, mr. Huseinu ef. Kavazoviću i svim građanima BiH koji obilježavaju ovaj praznik:„Ekselencijo, ovim putem Vama i svim građanima islamske vjeroispovijesti želim uputiti iskrene čestitke povodom Ramazanskog bajrama. Želim da praznične dane provedete u krugu porodice i najbližih prijatelja.

Ovi dani su prilika da njegujemo vrijednosti koje nas čine dobrima i koje nas usrećuju i želim da ih uz tu tradiciju i provedete.

Bajram šerif mubarek olsun.“
ČESTITKA POPREDSJEDNIKA RAMIZA SALIKIĆA: Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta RS, u povodu predstojećeg Ramazanskog bajrama, uputio je u subotu, 24. maja 2020. godine, bajramsku čestitku muslimanskim vjernicima u Bosni i Hercegovini i inostranstvu.Podsjetio je da su muslimani u Bosni i Hercegovini, ali i cijelom svijetu, najodabraniji mjesec, dočekali u potpuno drugačijim okolnostima i ambijentu, imajući u vidu reducirane vjerske aktivnosti u džematima. Ipak, naglasio je, Ramazanski bajram, vjernici će dočekati u punim džamijama, uz poštivanje preporuka nadleženih organa i Islamske zajednice.

-Muslimani u Bosni i Hercegovini, ali i inostranstvu, tokom mjeseca ramazana su pokazali veliku odgovornost prema društvu, sugrađanima i državi, pridržavajući se naredbi državnih organa, ali i preporuka Islamske zajednice. Iskreno se nadam da smo svi zajedno ovo vrijeme izolacije, koje je izazvano globalnom pandemijom, na najbolji način iskoristili da se posvetimo svojim porodicama i najmilijima, ali i da smo posebnu pažnju posvetili najugroženijim kategorijama stanovništva. Nadam se da bajramske dane dočekujemo kao bolji ljudi, više oslonjeni jedni na druge, uz opredjeljenje da naš put treba biti utemeljen na vrijednom radu, poštenju, pravdi i istinskom moralu. To su vrijednosti kojima nas uči naša vjera i put našeg Poslanika, kojeg trebamo slijediti, pokazujući to svakodnevno djelima kroz naše lične primjere.
Tokom ovog mubarek mjeseca, muslimani u našoj domovinu i inostranstvu su, kao nikada ranije pokazali svoju humanost i nisu zaboravili najugroženije građane, posebno Bošnjake koji su se vratili na svoja prijeratna ognjišta. Uprkos nesreći koja je zadesila cijeli svijet, preživjeli Bošnjaci nisu zaboravili ni svoje žrtve i dostojanstveno su, kao što to godinama čine, obilježili godišnjice stravičnih zločina. To će nastaviti činiti i u narednim mjesecima i godinama.
Ipak, za dostojanstven život Bošnjaka u bh. entitetu RS, naša država, nadležne institucije, ali i svi mi zajedno, morat ćemo učiniti puno više. Svaka pomoć je dobrodošla, ali, na prvom mjestu uvijek moraju biti nova radna mjesta. Radno mjesto je preduslov za kvalitetniji i bolji život ljudi, a to potvrđuju i brojni primjeri u bh. entitetu RS. Također, neizmjerno je važno da sistemska rješenja za otklanjanje diskriminacije u obrazovnom procesu, pri zapošljavanju i javni sektor i institucije entiteta, gradova i opština, budu prioritet svih razgovora i dogovora.
Iskreno se nadam da će naši građani izvan domovine, koji su u proteklim mjesecima bili spriječeni dolaziti u Bosnu i Hercegovinu, tokom bajramskih dana i godišnjih odmora posjetiti svoja ognjišta i ove najradosnije dane provesti sa svojim najmilijima. Duboko smo svjesni koliko njima znači rodna gruda i njihova domovina.
Poštovani vjernici muslimani u domovini i inostranstvu, vama i vašim porodicama, želim da bajramske dane dočekate u blagostanju, miru i sreći. Bajram šerif mubarek olsun, navodi se u bajramskoj čestitki potpredsjednika Salkića.


BAJRAMSKA ČESTITKA INSTITUTA ZA ISTRAŽIVANJE GENOCIDA KANADA: Svim muslimanima i muslimankama čestitamo bajram sa željom za boljim međusobnim razumijevanjem, jedinstvom i solidarnosti i molbon Bogu da ga u zdravlju i sreći sa svojim porodicama i prijateljima provedu. Prijateljima istine i pravde drugih tradicija želimo mir i međusobno razumijevanje. Molimo Milostivog Boga da stanje svijeta bude bolje od prošlosti i sadašnjosti. Da budućnost djece bude bolja od naše prošlosti. Molimo Boga da svim dobrim ljudima podari istinu, pravdu i mir.
Bajram šerif mubarek olsun!


NEZAVISNI BLOK: RADOST BAJRAMA NEKA CIJELOM SVIJETU DONESE BOLJI ODNOS MEĐU LJUDIMA: Povodom Ramazanskog Bajrama, Nezavisni blok upućuje čestitke svim muslimanima u Bosni i Hercegovini i onima koji žive i rade van granica naše domovine.
Neka ovaj Bajram ostane zabilježen kao blagdan s kojim su cijelom svijetu stigle posebne radosti, svojevrsno duhovno otrežnjenje ali i novi, bolji odnosi između ljudi.
Sve naše različitosti neka su naše bogatstvo a čistoća vjere neka je pokretačka snaga za činjenje dobra na svim poljima.
Bajram posebno čestitamo onima koji su ovih dana van svoje domovine i koji su spriječeni da isti provedu u Bosni i Hercegovini, kao i svima bolesnima, obespravljenima i onima kojima treba pomoć i podrška.
Bajram Šerif Mubarek Olsun!

ČESTITKA PREDSJEDNIKA STRANKE ZA BIH: Povodom nastupajućeg ramazanskog Bajrama, svim Bošnjacima, muslimanima u Bosni i Hercegovini i inostranstvu, u ime Stranke za BiH i u svoje lično ime, upućujem najiskrenije čestitke uz želju da ove mubarek dane provedete u dobrom zdravlju i porodičnoj sreći.
Ovaj Ramazan smo proveli u vremenu velikih zdravstvenih i socijalnih izazova. Nadam se da će bajramski dani unijeti radost u vaše živote i nadvladati strah i zebnju. Neka Vam ovaj ramazanski Bajram donese svako dobro, ličnu i porodičnu sreću.
Bajram Šerif Mubarek Olsun, - piše u čestitci predsjednika Stranke za BiH, Amera Jerlagića.