Historijski dan: 26. maj 1990.
STRANKA DEMOKRATSKE AKCIJE: TRIDESET GODINA POSLIJE - OD NACIJE DO DRŽAVE
Autor: Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012)
Objavljeno: 26. May 2020. 15:05:48NAROD JE VOLIO SVOG LIDERA: Rah. Alija Izetbegović i reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić

Vjera je dar Božji. Bog Svevišnji upućije ljude vjeri, a ljudi vjeru održavaju u svom srcu ili je ne održavaju. Politika nije zadužena da se bavi vjerom, ali jest dužna da osigura slobodu vjere. Osim zakona o restituciji vakufske imovine, Stranka demokratske akcije ima zasluge što je nakon neslobode vjera u Bosni dobila slobodu. U Bosni nije nikad bilo više hafiza kao danas; nije nikad više bilo raznovsnih džamija kao danas; nisu su se nikad više učile ilahije i kaside kao danas; nije se nikad više pričalo o ramazanu i bajramu kao danas; nikad nije bilo više vjere u ustima kao što je ima danas (nadam se i u srcima). I to bi se moglo upisati u strateški važne zasluge Stranke demokratske akcije povodom trideset godina od istupa “tih četrdeset hrabrih ljudi” na domaću i svjetsku scenu u ime bošnjačkiog/bosanskog naroda.
“Teško se to pokrenulo, ali eto našlo se tih četrdeset hrabrih ljudi”! – rekao je Bakir Izetbegović.

Haman k’o šekspirovska ova Bakirova izjava je dragocjeno povijesno svjedočenje. Dvije su misli tu ključne “pokret” i “hrabrost”. Ni jednog ni drugog nije bilo dostatno u Bošnjaka muslimana na prijelazu iz jednog (jednopartijskog) društvenog i državnog uređenja u drugo (višepartijsko). No, znali su da ih je oduvjek pratila dostatna i neizmjerna Božja milost.

Zakon povijesti je neumoljiv: sve na Ovome prolaznom svijetu ima rok trajanja. Samo je Božje lice vječno. Međutim, sve dok im se prolaznost nije dogodilo pred očima, oni su mislili da je njihov rok trajanja vječan i nezamjenjljiv. To im je bila zamjena za vjeru u Boga. Čak su i neki njihovi protivnici bili u iskušenju da im povjeruju da će vječno trajati. Na kraju sve je trajalo manje od jednog stoljeća. Jer ideja ili ideologija, koja nije ukorijenjena u vječnoj ideji ne može preživjeti ni samu sebe a kamoli vječnu ideju o Živom i Vječnom Bogu.

Nisu Bošnjaci muslimani bili prvi puta suočeni s “prijelazom” iz jednog u drugi državni i društveni sistem. I prije a naročito poslije Berlingskog kongresa (1878) imali su svoja sjećanja, koja ih nisu baš hrabrila na pokret od Ilhamije i Hadži Loje do Husejna-kapetan Gradaščevića. Može se reći da su bili zaboravili “pokret” i “hrabrost” Mehmeda Spahe. Bošnjaci muslimani su bili zatečeni i uplašeni jer su znali da raspad Jugoslavije može ih najviše koštati zato što nisu imali ni nacionalni, ni državni, ni kulturni štit da se brane. Imali su samo vjeru. I imali su hrabrost i mudrost Alije Izetbegovića, koji ih je oslobodio straha i poveo ih u pokret, koji nije bio svima potpuno jasan, ali je bio svima prisan zato što je bio autentično njihov. Nije bio ni od Porte istanbulske, ni od Dvora bečkog, ni od Diktata beogradskog, ni od Patrona zagrebačkog, ni od Zakletve titovske. Bio je to glas slobode kulinbanske i zov savjesti muslimansko-bošnjačke.

OSNIVAČI SDA 26. MAJ 1990.

ČETRDESET HRABRIH?
ILI ZABORAVLJENIH?
ILI OTPISANIH?
ILI OSTAVLJENIH?
ILI PONOSNIH UNATOČ SVEMU?
PROCJENITE SAMI!
KOLIKO IH IMA NA OKUPU U SDA?
KOLIKO IH IMA U PRVOM SAFFU SDA?
KOLIKO IH NEMA NA SPISKU SDA?
KOLIKO IH IMA U MIROVINI OD SDA?
PREDSJEDNIK STRANKE DEMOKRATSKE AKCIJE (SDA)
ALIJA IZETBEGOVIĆ


(Osnivači po abecednom redu)
(1) Bećirbegović, Edah (rahmetli):
Advokat iz Sarajeva
(2) Behmen, Omer (rahmetli):
dipl. ing. građ. iz Sarajeva
(3) Bičakčić, prim. dr. Kemal (rahmetli):
Ljekar iz Sarajeva
(4) Bračković, prof. dr. Ahmed (rahmetli):
Ekonomski fakultet u Sarajevu
(5) Cerić, dr. Mustafa:
Docent Islamskog teološkog fakulteta iz Sarajeva
(6) Čamdžić, dr. Sulejman (rahmetli):
Znanstveni radnik iz Zagraba
(7) Čengić, Muhamed:
dipl. ing. iz Sarajeva
(8) Čengić, dr. Šaćir:
Ljekar iz Sarajeva
(9) Čaušević, dr. Halid (rahmetli):
dipl. pravnik iz Sarajeva
(10) Ćerimović, prim. dr. Šaćir (rahmetli)
Ljekar iz Sarajeva
(11) Džumhur, Nedžad:
dipl. tehnolog iz Banja Luke
(12) Fejzić, Fahira:
Novinarka iz Sarajeva
(13) Hadžiomeragić, dr. Maid:
Stomatolog iz Sarajeva
(14) Hadžiosmanović, prof. dr. Lamija (rahmetli):
Filozofski fakultet iz Sarajeva
(15) Huković, dr. Muhamed (rahmetli):
Profesor iz Sarajeva
(16) Huskić, Husein:
Magistar mašinstva iz Zagreba
(17) Isović, Safet (rahmetli):
Estradni umjetnik iz Sarajevo
(18) Izetbegović, Alija (rahmetli):
dipl. pravnik iz Sarajeva
(19) Karavdić, Salih (rahmetli):
Advokat iz Sarajeva
(20) Latić, Džemaludin:
Književnik iz Sarajeva
(21) Mašović, prof. dr. Sulejman (rahmetli):
Defektološki fakultet Zagreb
(22) Muftić, prim. dr. Tarik (rahmetli):
Ljekar iz Mostara
(23) Nametak, prof. dr. Fehim:
Znanstveni radnik iz Sarajeva
(24) Nanić, Faris:
Student iz Zagreba
(25) Nanić, Kemal (rahmetli):
dipl. ing. građevine iz Zagreba
(26) Nuhbegović, Fehim:
Privrednik iz Zagreba
(27) Omerbašić, Šefko:
Glavni imam iz Zagreba;
(28) Pobrić, Omer (rahmetli):
višestruko nagrađivani estradni umjetnik za životna djela
iz Sarajeva
(29) Sadović, Bakir:
Student iz Sarajeva
(30) Skaka, Abdulah (rahmetli):
Obrtnik iz Sarajeva
(31) Smajlović, Nordin:
Student iz Zagreba
(32) Srebrenković, Mirsad:
dipl. pravnik iz Zagreb
(33) Sulejmani, Abdurahim:
Poduzetnik iz Ljubljane
(34) Šabić, Salim (rahmetli):
privrednik iz Zagreba
(35) Šaćirbegović, prof. dr. Almasa:
Veterinarski fakultet u Sarajevu
(36) Šestić, dr. Sead
Znanstveni radnik iz Sarajeva
(37) Tanković, dr. Šemso:
Docent na ekonomskom fakultetu u Zagrebu
(38) Traljić, Edhem (rahmetli):
dipl. pravnik iz Sarajeva
(39) Veladžić, Mirsad:
Magistar tehnologije iz Velike Kladuše
(40) Zunić, Đulko:
privrednik iz Zagreba
Na današnji dan, 26. maja, 1990. godine Bošnjaci/Bosanci su jednostavno natjerani da na čelu sa Alijom Izetbegovićem izađu na svjetsku povijesnu scenu nespremni, ali pouzdani u Boga i sebe; nenaoružani, ali uvjereni u pobjedu; nezaštićeni, ali odlučni da se nikom osim Svevišnjem Bogu ne predaju. Osnovali su političku partiju, koju su nazvali “Stranka demokratske akcije” i definirali je kao “stranka muslimanskog kulturno––povijesnog kruga". Trideset godina poslije, ne mogu a da se ne sjetim “tih četrdeset hrabrih ljudi”, kako Bakir Izetbegović reče, da umrlim proučim fatihu i da podijelim neke misli s živima o tome na što treba da, kao nacija i država, budemo svi ponosni, ali i na ono što nije na ponos, već na oprez da se sve može izgubiti ako se ne sačuva izvorna ideja SDA-a za koju su mnogi položili svoje živote, branaći bosansku slobodu, naciju i državu.

(1) - Stranka demokratke akcije na čelu sa Alijom Izetbegovićem ima neupitne zasluge za oslobađanje Bošnjaka-muslimana od straha da politički misle i da se politički takmiče u višepartijskom sistemu. Ova sloboda je jedna od najvećih vrijednosti na koju možemo kao nacija biti ponosni. Oni kojima to još uvjek nije jasno neka se sjete kad nisu mogli slobodno ni misliti ni govoriti; kad nisu mogli slobodno ići u džamiju; kad nisu mogli slobodno sunnetiti djecu; kad se nisu mogli slobodno udruživati; kad se nisu smjeli selamiti. I neka se sjete da to nije bilo tako davno.

(2) - Kao posljedica prve vrijednosti - slobode, Bošnjaci su po prvi puta u svojoj hiljadugodišnjoj bosanskoj povijesti imali pravo da se u Bosni (i Hercegovini) na popisu stanovništva etnički i nacionalno izjasne kao Bošnjaci, da glasno očituju da im je vjera islam i da jasno kažu da im je jezik bosanski. Ma šta neko mislio, Stranka demokratske akcije ima neosporive zasluge za artikuliranje bošnjačkog etničkog bića, kao osnovne supstance za nacionalno i državno bosanstvo. Oni kojima to još nije jasno neka se sjete kad su se nacionalno mogli izjasniti samo kao Hrvati ili Srbi ili neopredjeljeni. Dušmani Bosne i Bošnjaka nisu podnosili ni njihovo ime a kamoli njihovo ljudsko biće, koje su htjeli uništiti genocidom. Onima kojima to još uvjek nije jasno neka se sjete da ni to nije bilo tako davno.

(3) - Nacija ne pravi državu, već država pravi naciju. A pošto u svijesti Bošnjaka ni jedno ni drugu nije bilo dovoljno snažno, od prevelike je povijesne važnosti što su Bošnjaci/Bosanci danas državotvorno više svjesni nego ikad u njihovoj povijesti. No, još uvjek to nije skroz dostatno, ali je dovoljno da nikad ne odustanu od svoje državotvorne svijesti, koja treba da jača njihovu nacionalnu i kulturnu samobitnost. Čin podizanja Zlatnih ljiljana ispred zgrade UN-a na East Riveru od 22. maja 1992. godine predstavlja najveće povijesno priznanje za bosansku državu a time i za bosansku naciju. To nije nikome pošlo za rokum da uradi za Bosnu i Bošnjake/Bosance pa ni Komunističkoj partiji, koja se s pravom hvali ZAVNOBIH-om i AVNOJ-em, ali se ne može pohvaliti da je iznjela nezavisnost i suvrenitet bosanskog državnog, nacionalnog i kulturnog identiteta na svjetsku povijesnu scenu. To je eto pošlo za rukom “hrabrom” političkom “pokretu” Stranke demokratske akcije na čelu sa Alijom Izetbegovićem, bosanskim generalima, bosanskim patriotima i iznad svih bosanskim šehidima. Oni kojima to još uvjek nije jasno, ne razumiju svjetsku politiku, koja nema milosti prema slabim i nemoćnim.

(4) - Od strateški prevelike važnosti, ako ne i od najveće važnosti je to da je cijeli svijet prepoznao srpski genocid nad Bošnjacima/Bosancima, genocid zbog kojeg je međunarodni tribunal u Hagu sankcionirao srpsku politiku na državnom i vojnom vrhu. Ne može se osporiti činjenica da za to Stranka demokratske akcije ima zasluge. Oni kojima to u Bošnjaka/Bosanaca još uvjek nije jasno želim ih podsjetiti da se genocid mogao dogoditi našem narodu, kao i ranijih jedanaest genocida a da bude kao da se ništa nije dogodilo, već naprotiv moglo je biti da su Bošnjaci/Bosanci krivi što se se našli na pogrešnom mjestu u pogrešno vrijeme. Bošnjaci/Bosanci moraju imati na umu da u okolnostima međunarodne politike, gdje smo i kao nacija i kao država gotovo nevidljivi na političkoj mapi - da smo se i u tim nepovoljnim okolnostima uspjeli izboriti za punopravnu doživotnu presudu za genocid i presudu za Udruženi zločinački poduhvat (UZP) protiv naše nacije i države. To se dogodilo u ozračju političke ideje i akcije - Stranke demokratske akcije. To, kao nacionalnu i državnu strategiju, a ne kao pojedinačnu frustraciju, treba imati na umu da bismo mogli praviti razliku između strategije za opstanak nacije i države i taktike za politički ili ini oportunizam.

(5) - Unatoč velikim iskušenjima, napadima, osporavanjima, nesnalaženjima, unutarnjim previranjima i osipanjima kako u ratu tako i u miru Stranka demokratske akcije je opstala trideset godina kao politička i državna činjenica zato što je nastala kao autentična bošnjačka/bosanska politička ideja.

Od strateške važnosti je za našu naciju i državu da se orginalna ideja Stranke demokratske akcije sačuva. Ako se ne sačuva, onda ju čeka kobna sudbina.Vjera je dar Božji. Bog Svevišnji upućije ljude vjeri, a ljudi vjeru održavaju u svom srcu ili je ne održavaju. Politika nije zadužena da se bavi vjerom, ali jest dužna da osigura slobodu vjere. Osim zakona o restituciji vakufske imovine, Stranka demokratske akcije ima zasluge što je nakon neslobode vjera u Bosni dobila slobodu. U Bosni nije nikad bilo više hafiza kao danas; nije nikad više bilo raznovsnih džamija kao danas; nisu su se nikad više učile ilahije i kaside kao danas; nije se nikad više pričalo o ramazanu i bajramu kao danas; nikad nije bilo više vjere u ustima kao što je ima danas (nadam se i u srcima). I to bi se moglo upisati u strateški važne zasluge Stranke demokratske akcije povodom trideset godina od istupa “tih četrdeset hrabrih ljudi” na domaću i svjetsku scenu u ime bošnjačkiog/bosanskog naroda.

Volio bih kada bih na trideseti rođendan Stranke demokratske akcije moga zadržati moj komentar samo na pohvale i priznanja. Nažalost ne mogu zato što moja priča ne bi bila uvjerljiva ako ne bi imala i onu stranu koja nije skroz prijatna i hvalospjevna. Ne možemo stalno govoriti kako nam je teško i kako nam dva velikodržavna projekta stalno ruše državu. To je tačno, ali tačno je i ovo što želim danas reći:

(1a) Bošnjaci/Bosanci nisu više u strahu od neslobode, ali jesu u strahu od neimaštine i neizvjesnosti jer ne mogu doći do posla zahvaljujući svom znanju i trudu, već zahvaljujući podobnosti, lojalnosti i poltronstvu interesnoj političkoj grupi.

(2b) Bošnjaci/Bosanci nisu više u grču od nevjere, ali jesu u grču od nevjerice jer osjećaju da im svakog dana državu otimaju zato što je politička ideja, koja ih je okupljala kroz Stranku demokratske akcije, počesto maglovita i nejasna što ih zbunjuje! Zbog toga treba stalno podsjećati Bošnjake/Bosance na izvornu ideju Stranke demokratske akcije!
(3c) Bošnjaci/Bosanci nisu više u zatvoru zbog verbalnog delikta, ali jesu na začelju liste čekanja da ostvare svoja osnovna ljudska prava na svakom podlju bosanske države od Une do Save i od Neretve do Drine!

(4d) Bošnjaci/Bosanci nisu više u dilemi oko svog nacionalnog i državnog identiteta, ali jesu zabrinuti za kontinuitet, dignitet, suverenitet, prosperitet i neovisnost svog nacionalnog i državnog bića jer osjećaju da je sve manje visoko obrazovanih, provjereno stručnih i dokazano sposobnih ljudi koji obnašaju visoke i važne državne funkcije! Oni su svjesni da su dva velikodržavna projekta udržena u antibosanko-državnu djelatnost, ali tim više bošnjačka/bosanska politika i akcija mora biti dvostruko budna i duplo sposobna da se nosi s tim velikodržavnim projektima. Bošnjaci/Bosanci imaju osjećaj da ta svijest nije dovoljno prisutna kod onih koji obnašaju funkcije u bosanskoj državi.

(5e) Bošnjaci/Bosanci nisu više u samocenzuri, ali jesu u samopovlačenju u sebe jer im se zatvaraju vrata tamo gdje bi trebali bez najave da ulaze i da traže svoja radnička prava bez potrebe da se bilo kome pravdaju za svoja politička mišljenja, koja ne mogu biti drugačija nego bosanski patriotska. Ta zatvorena vrata Stranka demokratske akcije mora otvoriti i to na današnji dan obećati kao novi zamah za sljedećih trideset godina političkog rada i djelovanja.
Ako Stranka demokratske akcije ima snage, volje, znanja i hrabrosti kao što su imali “tih četrdeset hrabrih ljudi” da to uradi, onda može reći da pripada mom narodu, onda moj narod može reći da pripada Stranci demokratske akcije, onda i ja mogu reći da sam ponosan što sam bio jedan od četrdeset hrabrih ljudi, kojima je Bakir Izetbegović odao priznanje pa je na taj način obevazao i mene da i ja njemu odam priznanje i čestitam mu trideseti rođendan Stranke demokratske akcije, koju on danas vodi.

I svim esdeaovcima kojima je danas politički rođendan želim zdravlje, sreću i nesebični rad za opće dobro naše nacije i države.