U vogošćanskom naselju Kobilja Glava obilježena 28.godišnjica bitke za Orlić
BITKA ZA ORLIĆ: ARMIJA RBIH POSTIGLA JEDNU OD NAJVAŽNIJIH POBJEDA
Autor: Eset Muračević
Objavljeno: 08. Jun 2020. 14:06:32
U ovoj bitki šehidili su najbolji sinovi Vogošće, Pofalića i Velešića: Ahmed Bjelak, Vehbija Hadžić, Hašim Krako, Nedžad Pindžo, Senad Škoro, Safet Tahirović-Caki, Haris Čampara, Haris Fatić, Ermin Imamović, Medin Ramović, Munib Tucak, Šaćir Demirović, Zijad Heljo, Senad Pohara, Mustafa Salihspahić, Nihad Tihić i Elmedin Vražalica-Regi.

Edin Smajić, načelnik općine Vogošća
Učenjem Fatihe i polaganjem cvijeća na Centralnom spomen obilježju šehidima i poginulim borcima „Šehidski nišan, u vogošćanskom naselju Kobilja Glava, danas, 08.juna 2020., u organizaciji Udruženja JOB-Unija veterana, delegacije Općine Vogošća i Koordinacije boračkih udruženja ove lokalne zajednice i stranaka koje participiraju u Općinskom vijeću Vogošća, odale su počast onima koji su na ovaj dan prije 28 godina u temelje nezavisne i suverene republike Bosne i Hercegovine utkali svoje živote.

- Prije 28 godina zajedno sa saborcima iz Velešića, Pofalića i Sokolja postigli smo jednu od najvažnijih pobjeda naše Armije, istakao je, u svom obraćanju prisutnima, Salem Numanovć, predstavnik kordinacije boračkih udruženja Općine Vogošća. Borba je počela u zoru. Na vrh Orlića borci su se popeli oko podne. Bila je to teška borba jer se borilo protiv tehnički daleko nadmoćnijeg neprijatelja. Zahvaljujući umješnosti i preciznosti rahmetli Sinana Hasanspahića Lere čije su zolje pogađale ključne neprijateljske rovove napredovanje naših snaga bilo je nezaustavljivo. Zarobljeno je puno naružanja i po prvi put su se borci Armije Republike BiH našli na istoj visini sa agresorom.Pored njega o značaju bitke za Orlić i drugim historijskih danima iz minulog rata govorio je i Edin Smajić, načelnik općine Vogošća, koji je pozvo mlade da nastave baštiniti kulturu sjećanja i da nikada ne zaborave herojstvo onih koji su branili našu domovinu Bosnu i Hercegovinu.

Moderator Majda Dervišević pročitala je radove Sumeje Hondo i Zajre Čorbeg, učenica Osnovne škole „Zajko Delić“ sa Kobilje Glave, pisane na temu „Bitke za Orlić“.

Vogošćanska Mjesna zajednica Kobilja Glava danas je, također, obilježila i Dan mjesne zajednice.


Zajra Ćorbeg i Sumeja Hondo