U vogošćanskom naselju Kobilja Glava obilježen Dan Patriotske lige Kantona Sarajevo i Općine Vogošća
BOSNU IMA KO DA BRANI
Autor: Eset Muračević
Objavljeno: 15. Jun 2020. 12:06:12
Manifesacija u Vogošći


U haremu Adil-begove džamije, ispred Spomen obilježja Patriotske lige, u vogošćanskom naselju Kobilja Glava, u ponedjeljak, 15.06.2020., održana je manifestacija „Dan Patriotske lige Kantona Sarajevo i Dan Patriotske lige Općine Vogošća“. Manifestaciji je prethodio obilazak mezarja i polaganje cvijeća na spomen nišanu na Kovačima i na mezaru prvog predsjednika Republike Bosne i Hercegovine rahmetli Alije Izetbegovića, te na mezaristanu u haremu Alipašine džamije.

Okupljanjem članova Patriotske lige i gostiju, na platou ispred Mjesne zajednice Kobilja glava gdje je, polaganja cvjeća i na Spomen obilježju „Šehidski nišan“, odata počast šehidima i poginulim borcima. Članovi Patriotske lige i njihovi gosti evocirali su tako uspomene na održavanje prvog sastanka bosanskohercegvačkih patriota na kojem je, prije 29 godina, donesena odluka da se krene u pripreme za pružanje otpora nadolazećoj agresiji na Republiku Bosnu i Hercegovnu.

Edin Smajić, načelnik Općine Vogošća


O značaju održavanja prvog sastanka vogošćanskih patriota i herojstvu Vogošćana, prisutnima su govorili Sabit Kobiljak, predsjednik Udruženja branitelja/boraca, organizatora i pokretača otpora “Patriotska liga” Općine Vogošća, Hamdo Karić, potpredsjednik Patriotske lige Kantona Sarajevo, Edin Smajić, načelnik Općine Vogošća i Senahid Memić, načelnik Općine Ilidža.

Istaknuta je potreba da se, u vrijeme kada nam se brani da djeca u školskim klupama uče o događajima iz minulog rata, na ovakvim i sličnim skupovima mladi upoznaju sa istinom i napajaju snagom koja će im pomoći, da se u vremenu pred nama, odupru onima koji bi i danas rado da ugroze suverenitet i bezbjednost naše zemlje Bosne i Hercegovine.

Senahid Memić, načelnik Općine Ilidža


- Uprkos unutrašnjim podjelama, oni koji bi rado i danas da rasture našu zemlju moraju znati da ovdje ima dovoljno onih koji će Bosnu i Hercegovinu braniti od fašista i koji će znati da je grade tako da ona, uistinu, bude zemlja ugodnog življenja za sve građane koji u njoj žive, rekao je Edin Smajić.

Po okončanju manifestacije nastavljeno je druženje članova Patriotske lige i gostiju.


Hamdo Karić

Sabit Kobiljak

Polaganje cvijeća na Spomen obilježju „Šehidski nišan“ na Kobiljoj glavi