Razblažena satira
STARI DRUGARI TITO & DRAŽA, SADA SKUPA IGRAJU LOPTE
Autor: Amir Telibećirović
Objavljeno: 18. Jun 2020. 01:06:53
Oni koji nosaju po Sarajevu sve te Yugo i JNA simbole iz raznih razloga, ubjeđujući sebe i druge da se radi o navodnom antifašizmu, vjerovatno i ne razmišljaju kako na taj način možda vrijeđaju rodbinu onih koji su pobijeni u ime svih tih jugokomunističkih simbola, ili ih naprosto nije briga.AMIR TELIBEĆIROVIĆ: Što se tiče historijskog podatka o mnogobrojnom prelasku četnika u partizane tokom Drugog svjetskog rata, to spada u opće poznate i priznate stvari. Bježeći od činjenice da na taj način vraćaju osmijeh na lica brojnih ravnogoraca i masovnih ubica iz 1990-ih godina, oni koji nosaju po Sarajevu sve te Yugo i JNA simbole iz raznih razloga, ubjeđujući sebe i druge da se radi o navodnom antifašizmu, vjerovatno i ne razmišljaju kako na taj način možda vrijeđaju rodbinu onih koji su pobijeni u ime svih tih jugokomunističkih simbola, ili ih naprosto nije briga, pošto su ili hipotisani te opijeni “antifašističkom” histerijom, ili samo arogantni.
“Druže Slobo ti si komunista, volimo te ko Isusa Hrista.” – Ovaj umobolni sektaški stih, izmaštan prije više od tri decenije, danas može nekome zvučati nevjerovatno. Zapravo i jeste takav; malouman, šizofren, kontradiktoran, možda na prvi pogled i satiričan za nekoga. Stih je ipak stvaran, i u svojoj upotrebi i ozbiljnosti njegovog autora. Kroz javnost je odjekivao 1989. godine na Gazimestanu, tokom poznatog masovnog obilježavanja 600-godišnjice kosovske bitke. Stih je naravno upućen Milošević Slobodanu koji je održao svoj poznati govor na istoj lokaciji i za istu priliku. I ovaj stih, i brojni drugi njemu slični, govore o nečemu što je i dan danas aktuelno a to je simbiotička povezanost velikosrpstva i jugokomunizma. Širom prostora bivše Jugoslavije postoje skupine i pojedinci koje slave tekovine nekadašnje socijalističke države, među kojima su naraštaji rođeni poslije njene dezintegracije, dakle oni koji nemaju sjećanje na nju. Skupa sa onima starijim koji se sjećaju, oni nose trobojke sa petokrakama, poznati grb sa bakljama, pionirske kapice a ponekad i JNA uniforme. Procentualno, djeluje kao da takvih pojava još uvijek ima najviše među Bošnjacima, odnosno onim mjestima gdje su oni većinski u Bosni. Nedavna masovna blamaža sa JNA oznakama u centru Sarajeva, spada u tek jednu od takvih potvrda.

“Pravoslavni” komunizam

Ove pojave se nerijetko temelje na uvjerenju neupućenih osoba, kako su crvena petokraka i srpska kokarda u suprotnosti, kako su rastavljene, sukobljene, nespojive. Odnosno, na mišljenju kako su velikosrpstvo i socijalističko jugoslavenstvo dvije “zaraćene” političke opcije. Iako postoji bezbroj dokaza, svjedočanstava, zapisa, dokumenata, događaja, snimaka da je uglavnom suprotno od svega toga, bezbroj ljudi, na Balkanu, a posebno u Bosni, sami sebe i dalje ubjeđuju da nije tako. Među Bošnjacima koji ne žele vjerovati, barem ne javno, o čemu se radi, verbalno napadaju one koji im probaju to pojasniti. Međutim, otvara se pitanje, kako bi takvi Bošnjaci reagirali na činjenicu da postoji dosta Srba, kako u Srbiji tako i drugdje, koji to znaju i koji sa time izlaze u javnost. Neki Srbi su to učinili preko facebook grupe sa upadljivim nazivom – “Seksualna tenzija između jugoslovenskog komunizma i srpskog nacionalizma.” Možda bi ovo pomoglo novim naraštajima u BiH da lakše shvate neke stvari prije nego počnu mahati zastavama uvredljivih simbola, bilo iz furke ili kao žrtve novih/starih manipulacija na ovu temu.


JUgoserbia


Naime, autori “seksualne tenzije,” koji se inače nisu htjeli predstaviti, prave zanimljive foto montaže, ponekad karikature, ali plasiraju i prave ilustracije po internet, preciznije facebooku, koje se tematski bave simbiozom velikosrpstva, komunizma i jugoslavenstva. Na primjer, objektivnom parodijom na poznatu krilaticu sa crvene zastave – “proleteri svih zemalja ujedinite se.” postavili su na ćirilici – “Srbi svih zemalja, ujedinite se.” Pošto je crkveno-pravoslavna boja uglavnom crvena, uklopila se takva zastava sa srpskim ocilima žute boje u ćošku. Još efektnija je stara karikatura u beogradskim novinama Politika iz 1945 godine, gdje se prikazuju razni “fašisti” koji pokušavaju konopcima skinuti kip svetog Save, a neki komunista ili partizan, sabljom siječe konop i spašava Savu.

Fudbalska potvrda i podsjećanje

Fotografija Josipa Broza na nečijem zidu, ukrašena pravoslavnim kandilom i krstom, jedna je od prilično rječitih. Posebno upečatljiv je odlomak iz jednog broja Politike, gdje Joška Broz, Titov neurotični unuk, priča o svojoj posjeti manastiru Hilandar kada je začudio tamošnje monahe jer se prekrstio. Inače, za one koji nisu upratili, Joška Broz pokazuje otvorenu zaljubljenost u republiku Srpsku i u četništvo. On to ne krije u svojim medijskim govorancijama.

Postoji bezbroj fotografija kojima se slave Tito i Draža Mihajlović podjednako. Čak se na štandovima koji nude rekvizite pri godišnjem okupljanju današnjih četnika na Ravnoj Gori, ponekad prodaju Titove slike uporedo sa crkvenim i nacionalnim simbolima srpstva. Što se tiče historijskog podatka o mnogobrojnom prelasku četnika u partizane tokom Drugog svjetskog rata, to spada u opće poznate i priznate stvari. Bježeći od činjenice da na taj način vraćaju osmijeh na lica brojnih ravnogoraca i masovnih ubica iz 1990-ih godina, oni koji nosaju po Sarajevu sve te Yugo i JNA simbole iz raznih razloga, ubjeđujući sebe i druge da se radi o navodnom antifašizmu, vjerovatno i ne razmišljaju kako na taj način možda vrijeđaju rodbinu onih koji su pobijeni u ime svih tih jugokomunističkih simbola, ili ih naprosto nije briga, pošto su ili hipotisani te opijeni “antifašističkom” histerijom, ili samo arogantni. Što bi se reklo, danas i ptice na granama znaju da je Slobo Milošević bio Titov logičan politički nasljednik. O tome je suvišno danas govoriti. Trebalo bi da i to spada u opće znanje. Naravno, sigurno ima onih u BiH koji sve ovo znaju ali se i dalje prave mutavi iz možda nepoznatih razloga, mada je diskutabilno koliko su razlozi nepoznati.Na kraju, evo još jedne potvrde iz Srbije na ovu tematiku. Potvrde koja na prvi pogled može djelovati poput zafrkancije, ali samo onima neupućenima u balkansku zbilju. Naime, 2014. godine u srbijanskom mjestašcu Ljig, osnovan je fudbalski klub pod nazivom ‘Stari Drugari.’ Amblem kluba sadrži siluete Draže Mihailovića i Tita, sukladno imenu.

Dokaza ima i previše, a sve ovdje prikazano i navedeno, iako maleni dio, trebalo bi da je dovoljno onome kome je razum iznad emocija.